The Star-Spangled Banner

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hakusana ”Tähtilippu” ohjaa tänne. Yhdysvaltain lippua käsitellään omassa artikkelissaan.

The Star-Spangled Banner (suom. Tähtilippu) on Yhdysvaltain kansallislaulu.

Laulun sotaisat sanat kirjoitti 1814 Francis Scott Key, 35-vuotias lakimies ja amatöörirunoilja, joka oli todistanut brittiläisten laivojen pommitusta vuoden 1812 sodassa (kts. Napoleonin sodat). Siitä tuli suosittu patrioottien laulu, kun se sovitettiin englantilaiseen juomalauluun To Anacreon in Heaven. The Star-Spangled Bannerista tuli Yhdysvaltain kansallislaulu kongressin päätöksellä 3. maaliskuuta 1931, jos kohta armeija ja laivasto olivat käyttäneet sitä kansallislaulun omaisesti jo kauan sitä ennenkin.

The Star-Spangled Banner lauletaan usein urheilutapahtumissa. Yleensä vain ensimmäinen säkeistö lauletaan; harva amerikkalainenkaan tuntee sanoja tämän enempäälähde?. Kolmas säkeistö on brittiläisvastaisin ja sitä lauletaan harvoin. Populäärimusiikin laulajilla on tapana esittää laulusta oma tulkintansa. Vuosikymmenten kuluessa lukuisat populäärimusiikin laulajat ovat esittäneet toisistaan poikkeavat tulkintansa. Laulua pidetään yleisesti haastavana laulettavana, sillä se sisältää sekä matalia että korkeita säveliä. Tämä vaikea kappale myös tyypillisesti esitetään yksin keskellä urheilukenttää monituhatpäisen yleisön edessä ilman säestystä.

Ennen The Star-Spangled Banneria Yhdysvaltojen kansallislauluina toimivat "My Country, 'Tis of Thee" joka tunnetaan myös nimellä "America" sekä "Hail, Columbia". "My Country, 'Tis of Thee":n melodia on identtinen Yhdistyneen kuningaskunnan "God Save the Queen":n kanssa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]