The Satanic Temple

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Satanic Temple
Satanistinen Temppeli
Perustettu 2013
Perustaja Lucien Greaves, Malcolm Jarry
Tyyppi Yhteiskunnallinen liike, kansalaisjärjestö, protestiryhmä
Toimiala aktivismi, protesti, lobbaus
Päämaja Salem, Massachussetts, Yhdysvallat
Toiminta-alue maailmanlaajuinen
puhemies Lucien Greaves
Aiheesta muualla
Sivusto

The Satanic Temple (suom. Saatanallinen temppeli, lyh. TST) on nonteistiuskonnollinen ja poliittinen aktivistiryhmä, Salemista, Massachusettsista.[1][2][3][4] Temppeli on hyväksytty kirkoksi verovapautusta varten,[5] ja sillä on jaostoja 13 Yhdysvaltojen osavaltiossa sekä Kanadassa, Australiassa, Iso-Britanniassa että Suomessa.[6] Ryhmä käyttää saatanallista kuvastoa edistääkseen egalitarismia, sosiaalista oikeudenmukaisuutta sekä kirkon ja valtion erottamista. Heidän tavoitteensa on "kannustaa hyväntahtoisuuteen ja empatiaan kaikkien ihmisten keskuudessa". Ryhmän perustivat organisaation puhemies Lucien Greaves ja Malcolm Jarry.[7] The Satanic Temple on hyödyntänyt satiiria, teatteria, huumoria ja suoraa oikeudellista toimintaa julkisissa kampanjoissaan "herättämään huomiota ja kehottamaan ihmisiä uudelleenarvioimaan pelkojaan ja käsityksiään" sekä "huomauttamaan uskonnollisesta tekopyhyydestä ja uskonnonvapauden loukkaamisesta".[8][9][10]

Organisaatio osallistuu aktiivisesti julkisiin asioihin, mikä on ilmennyt useissa julkisissa poliittisissa toimissa ja pyrkimyksissä harjoittaa lobbausta,[11][12] keskittyen kirkon ja valtion erottamiseen ja käyttämällä satiiria kristillistä etuoikeutta vastaan, jonka ryhmä sanoo häiritsevän henkilökohtaista uskonnonvapautta. Se pitää avioliittoa uskonnollisena sakramenttina, jota tulisi hallita Yhdysvaltain perustuslain ensimmäisen lisäyksen mukaisesti uskonnonvapauden suojelun alaisesti, ja jota tulisi pitää osavaltioiden lakeja tärkeämpänä.[13] Koska ryhmä pitää kehon loukkaamattomuutta keskeisenä oppina, se pitää myös kaikkia abortin rajoituksia, mukaan lukien pakollisia odotusaikoja, satanistien uskonnon harjoittamisen rajoittamisena.[14] The Satanic Temple ei usko yliluonnolliseen Saatanaan. Temppeli käyttää kirjallista Saatanaa metaforana pragmaattisen skeptisyyden, rationaalisen vastavuoroisuuden, henkilökohtaisen autonomian ja uteliaisuuden edistämiseksi.[7] Saatanaa käytetään siis symbolina, joka edustaa "ikuista kapinaa" mielivaltaista viranomaista ja sosiaalisia normeja vastaan.[15][16]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sanomalehti The New York Timesin haastattelussa perustaja Malcolm Jarry totesi, että ajatus aloittaa saatanalliseen uskoon perustuva organisaatio on alun perin suunniteltu sellaiseksi, joka "täytti kaikki Bushin hallinnon kriteerit rahoituksen saamiseksi, mutta jota vastaan se oli". The Satanic Temple perustettiin vuonna 2013.[17][7][3] 25. huhtikuuta 2019 temppeli ilmoitti saaneensa verovapaan aseman sen jälkeen, kun Internal Revenue Service on virallisesti tunnustanut sen kirkoksi.[18]

Tavoitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Satanic Temple kuvaa tavoitteitaan seuraavasti:

»The Satanic Templen tavoite on kannustaa hyväntahtoisuuteen ja empatiaan kaikkien ihmisten keskuudessa, vastustaa tyrannimaista auktoriteettia, puhua käytännön maalaisjärjen ja oikeuden puolesta, sekä omantunnon ohjaamana pyrkiä yleviin tavoitteisiin oman tahdon mukaisesti. Poliittisesti tietoiset, yhteiskunnallisesti aktiiviset satanistit ja Saatanan Temppelin tukijat ovat julkisesti vastustaneet Westboron baptistikirkkoa, pitäneet lasten puolia julkisissa kouluissa poistaakseen ruumiinrangaistuksen, hakeneet tasapuolista edustusta uskonnollisten monumenttien asettamisesta julkiselle alueelle, tarjonneet uskonnollista vapautusta ja oikeusturvaa naisten lisääntymistä koskevan autonomian epätieteellistä rajoittamista vastaan, paljastaneet vilpillisiä ja vahingollisia pseudotieteellisiä mielenterveystyön harjoittajia sekä mielenterveydellisiä väitteitä, ja hakenut kerhotoiminnan järjestämistä uskonnollisen, käännytysorganisaatioiden piirittämän iltapäiväkerhotoiminnan vaihtoehtona.[19]»

Opinkappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saatanan temppelillä on seitsemän perusopinkappaletta:

  1. Kaikkia olentoja kohtaan tulisi käyttäytyä myötätunnolla järjen ja kohtuuden mukaisesti.
  2. Jatkuva taistelu oikeudesta on välttämätön asia. Oikeudenmukaisuuden pitäisi vallita lakien ja instituutioiden yläpuolella.
  3. Ihmisen vartalo on loukkaamaton, vain ja ainoastaan hänen oman tahtonsa alainen.
  4. Toisten vapauksia tulee kunnioittaa, mukaan lukien vapautta loukata. Jos tieten tahtoen ja epäoikeudenmukaisesti kajoaa muiden vapauksiin, joutuu luopumaan omistaan.
  5. Uskomusten tulee noudattaa parasta tieteellistä ymmärrystä maailmasta. Emme saisi koskaan vääristää tieteellisiä tosiasioita uskomuksiimme sopiviksi.
  6. Ihmiset ovat erehtyväisiä. Jos virhe tehdään, on tehtävä parhaansa korjatakseen sen ja poistamaan mahdolliset vahingot.
  7. Jokainen opinkappale on ohjaava periaate, jonka tarkoitus on innoittaa ylevyyttä tekemisessä ja ajattelussa. Myötätunnon, viisauden ja oikeudenmukaisuuden tulee aina vallita kirjoitetun ja puhutun sanan yläpuolella.

Jäsenyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TST:n jäsenyys on ilmainen ja avoin kaikille, ja se voidaan hankkia viralliselta verkkosivustolta.[20] Jäsenkortteja voi ostaa 25 dollarilla. Lisäksi jäsenet voivat hakea liittymistä paikallisiin jaostoihin, vaikkakin New Yorkin jaoston Draco Ignisin ja Hofman A Turingin mukaan kuhunkin jaostoon asetetut vaatimukset voivat vaihdella. "Jos liittyvän henkilön asuinpaikkakunnalla on paikallinen jaosto, liittyäkseen hänet tulee hyväksyä jäseneksi, vaikkei mitään initiaatiota olekaan. Hänen ei tarvitse edes olla satanisti, hän voi olla vain vahva tukija, joka uskoo poliittisiin ja sekulaareihin toimiin ilman suurta innostusta esteettisiin puoliin."[21] Jäsenyyden uusiminen, peruuttaminen tai lopettaminen edellyttää, että jäsen ei pysty johtamaan itseään Saatanan temppelin hengen ja periaatteiden mukaisesti.[20]

Jaostot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Temppelillä on jaostoja eri puolilla Yhdysvaltoja sekä yksi Kanadassa, Australiassa, Iso-Britanniassa että Suomessa. Jaostot toimivat puoliautomaattisina ruohonjuuritason ryhminä, joita valvoo The Satanic Temple National Council. Suomen jaosto sai virallisen statuksensa kesäkuussa 2022. The Satanic Templellä ja jaostoilla on myös omat Facebook-ryhmät, ja erityisesti jaostot toimivat aktiivisesti Facebookissa.

Vertailu LaVeyn satanismin kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lucien Greaves on kuvannut temppelin olevan progressiivinen ja päivitetty versio LaVeyn satanismista. Temppeli näkee itsensä erillisenä LaVeyn satanisteista. Greaves on kritisoinut Saatanan kirkkoa poliittisen lobbauksen puutteesta ja kutsunut sitä autokraattiseksi ja hierarkkiseksi, ja sanonut, että kirkko fetisisoi autoritaarisuutta. Saatanan kirkko on vastavuoroisesti sanonut, että The Satanic Temple vain "leikkii satanistiryhmää" eikä edusta oikeaa satanismia.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sekä Greaves että Blackmore ovat ilmoittaneet saaneensa tappouhkauksia vastauksena TST:n toimintaan.[22][23]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gutierrez, Lisa. "Satanists emerge as advocate as Planned Parenthood restores Missouri abortion services", September 13, 2017. 
  2. Lewis, James R. & Tollefsen, Inga B.: The Oxford Handbook of New Religious Movements, Volume 2, s. 441–453. Oxford University Press, 2016. ISBN 978-0-19-046617-6. (englanniksi)
  3. a b Miller: Why the Satanic Temple Is Opening Its Doors to American Muslims Esquire. November 21, 2015. ”co-founded the Temple in 2012 ... The Satanic Temple is an openly atheistic religion that Mesner says does not advocate for any supernatural belief. Really, the "Satanic" term is only there because they have the right to use it, as does any other religion.” Viitattu November 29, 2018.
  4. Satanic Temple to open first headquarters in Salem, host art gallery, lectures, possibly weddings MassLive. September 14, 2016. Viitattu November 29, 2018.
  5. Dickson: The IRS Officially Recognizes the Satanic Temple as a Church Rolling Stone. 24.4.2019. Viitattu 25.4.2019.
  6. "TST: FInd a Chapter", Satanic Temple, 12.12.18. 
  7. a b c Oppenheimer, Mark. "A Mischievous Thorn in the Side of Conservative Christianity", July 10, 2015. 
  8. Merlan: Trolling Hell: Is the Satanic Temple a Prank, the Start of a New Religious Movement — or Both? Village Voice. July 22, 2014. Viitattu November 29, 2018.
  9. Ohlheiser, Abby. "The Satanic Temple's giant statue of a goat-headed god is looking for a home", July 1, 2015. 
  10. Asher-Shapiro: The Satanic Temple Is Suing Missouri Over Its Abortion Law Vice.com. June 24, 2015. Viitattu November 29, 2018.
  11. Hayoun: Group aims to put Satanist monument near Oklahoma capitol December 8, 2013. Al Jazeera America. Viitattu November 29, 2018.
  12. Bugbee: Unmasking Lucien Greaves, Leader of the Satanic Temple July 30, 2013. Vice.com. Viitattu November 29, 2018.
  13. Mehta: When It Comes to The Satanic Temple, Christians Seem to Love Bearing False Witness January 13, 2016. Patheos. Viitattu November 29, 2018.
  14. Kutner: Satanist challenges Missouri's 72-hour abortion wait: It's "a burden on my sincerely held religious beliefs" May 1, 2015. Salon. Viitattu November 29, 2018.
  15. FAQ The Satanic Temple. Viitattu November 29, 2018.
  16. "What does Satan mean to the Satanic Temple?", November 30, 2015. 
  17. Bashir: Satanists hail Florida Gov. Rick Scott MSNBC. January 14, 2013. Viitattu November 29, 2018.
  18. Press, The Associated. "Satanic Temple: IRS Has Designated It a Tax-Exempt Church", The New York Times, 2019-04-25. (en-US) 
  19. About Us thesatanictemple.com.
  20. a b Join Us The Satanic Temple. Viitattu November 29, 2018.
  21. The Satanic Temple of NYC is Fighting For Your Liberty and Your Uterus Broke Ass Stuart. November 22, 2016. Viitattu November 29, 2018.
  22. Q&A: Satanic Temple of Detroit's Jex Blackmore explains group's purpose, growth potential MLive.com. February 19, 2015. Viitattu November 29, 2018.
  23. Lucien Greaves of the Satanic Temple Detroit Metro Times. May 27, 2014. Viitattu November 29, 2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]