Lentävä spagettihirviö

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lentävää spagettihirviötä esittävä symboli, joka on samalla kristillisen Iktys-symbolin parodia.

Lentävä spagettihirviö (engl. The Flying Spaghetti Monster) on parodisilla piirteillä varustettu jumalolento, jonka Bobby Henderson toi julkisuuteen vuonna 2005 vastalauseeksi Kansasin osavaltion opetuslautakunnan päätökselle sallia älykkään suunnittelun opetus kouluissa evoluution rinnalla. Lentävä spagettihirviö toimii usein myös nykypäivän vastineena Russellin teekannulle.

Touched by His Noodly Appendage (suom. Hänen nuudelisen ulokkeensa koskettama), spagettihirviö-aiheinen parodia Michelangelon teoksesta Aatamin luominen.

Lentävän spagettihirviön uskonnosta (englanniksi Flying Spaghetti Monsterism) on tullut internet-ilmiö. Spagettihirviön seuraajat kutsuvat itseään pastafareiksi (Pastafarian, yhdistelmä sanoista pasta ja rastafari), väittävät olevansa ”hänen nuudelisen ulokkeensa” (His Noodly Appendage) koskettamia ja saarnaavat ”nuudelisen herransa” sanaa ainoana oikeana uskontona. Kyseessä on internet-ilmiön lisäksi esimerkki poliittisesta vaikuttamistavasta.

Bobby Henderson on sanonut, että pastafarismi on yhtä oikea uskonto kuin esimerkiksi kristinusko tai islam. Pastafarien pyhä kirja The Gospel of the Flying Spaghetti Monster kuvailee pastafarisen uskon pääpiirteet ja sen antama kuvaus pastafarismista täyttää useat tyypillisen uskonnon muodollisista tunnusmerkeistä.[1]

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesäkuussa 2005 Bobby Henderson lähetti julkisen kirjeen Kansasin opetuslautakunnalle vastauksena suunnitelmille älykkään suunnittelun opetuksesta luonnollisen valinnan rinnalla. Hän pyysi virallisesti, että lentävän spagettihirviön uskonnosta on tasapuolisuuden vuoksi annettava yhtä paljon tilaa opetuksessa kuin tavanomaiselle älykkäälle suunnittelulle ja evoluutiolle. Hän varoitti, että jos näin ei menetellä, ”meidän täytyy edetä oikeustoimiin”. Hän sai pian vastauksen kahdelta myötämieliseltä lautakunnan jäseneltä elokuun puolivälissä.

Sivusto, jolla kirje oli, sai maailmanlaajuista huomiota, kun se mainittiin Internet-sivusto Boing Boingissa kesäkuussa 2005.[2] Liikenne sivustolla kasvoi räjähdysmäisesti, kun Flying Spaghetti Monster toistuvasti mainittiin Boing Boingissa ja muissa blogeissa ja hupisivustoilla. Artikkelit valtavirran tiedotusvälineissä seurasivat pian perässä.

Pastasiivilä uskonnollisena päähineenä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pastafari pastasiivilä päässään.

Heinäkuussa 2011 itävaltalainen pastafari Niko Alm sai luvan käyttää pastasiivilää päähineenään ajokorttikuvassaan merkkinä uskonnollisesta vakaumuksestaan.[3] Itävallan laki määrittelee EU-direktiivin mukaisesti, että ajokorttikuvassa saa käyttää päähinettä vain jos se on uskonnollisen vakaumuksen merkki.[4] Poliisin edustaja Manfred Reinthaler kuitenkin kieltää, että valokuva olisi hyväksytty siksi, että viranomaiset myöntäisivät pastasiivilän olevan uskonnollinen päähine. Hänen mukaansa ajokorttikuva sallittiin, koska Almin kasvot näkyivät siinä selvästi lain edellyttämällä tavalla.[5]

Elokuussa 2013 tšekkiläinen pastafari Lukas Novy sai uskonnolliseen vakaumukseen vedoten luvan käyttää pastasiivilää virallisessa henkilökortissa.[6] Tammikuussa 2014 yhdysvaltalainen pastafari Christopher Schaeffer vannoi New Yorkin kaupunginvaltuuston virkavalan pastasiivilä päässään.[7] Syyskuussa 2014 oklahomalainen pastafari Shawna Hammond sai luvan käyttää pastasiivilää ajokortin tunnistuskuvassa, koska pastasiivilä luokitellaan uskonnolliseksi päähineeksi.[8] Marraskuussa 2015 massachusettsilainen pastafari Lindsay Miller sai luvan käyttää pastasiivilää ajokortin tunnistekuvassa.[9]

Pastafarismi virallisena uskontona[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huhtikuussa 2014 pastafarit saivat Puolassa oikeudelta oikeuden rekisteröityä viralliseksi uskonnoksi.[10] Joulukuussa 2015 Uuden-Seelannin Lentävän Spagettihirviön kirkolle myönnettiin lupa vihkiä aviopareja.[11] Tammikuussa 2016 Alankomaat tunnusti Lentävän Spagettihirviön kirkon viralliseksi uskonnoksi.[12]

Uskomukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spagettihirviön ja muiden uskontojen vastainen tunnus.

Useat Bobby Hendersonin luomista ”uskomuksista” parodioivat älykkään suunnittelun kannattajien yleisiä todisteluja.

Juhlapyhät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Maanantai, maanantaisin: Tänä kauheana päivänä yksi henkilö (yleensä idiootti) määrätään uhriksi (mainittu henkilö EI tule kuolemaan). 400 kulhollista pastaa valmistetaan ja kaadetaan uhrin päälle, jonka jälkeen uhri pakotetaan syömään edellämainittu pasta. Sitten uhri kivitetään lähes kuoliaaksi ja jätetään kahdeksi viikoksi. "Those who want to rid the Doleful day must play with stones and Normans." - FUM, Meatiness 12:3. Tärkeää: Suurin osa tästä rikkoo toista lisäkettä (condiment), joten pyhää pitää seurata omalla vastuulla. Vähemmän tärkeää: Nyky-pastafarismissa suurin osa pastafareista jakaa uhrauksensa uhraamalla vapautensa ja aloittamalla työviikon.
  • Perjantai. Luonnollisesti perjantaisin. Perjantai on hänen nuudeliuutensa sapatti, mutta sitä ei juhlita menemällä kirkkoon tai mitään, vaan "kovimmalla mahdollisella tavalla": juomalla ja rentoutumalla. "The Sabbath was made for man, not man for the Sabbath" - SM, Piratical 9:5
  • Pääsyli, pitkänä perjantaina. Pääsyliä juhlitaan siksi, että Lentävä spagettihirviö päätti, ettei tapa kaikkia ihmisiä, vaan ainoastaan vegaanit, jotka yrittivät pakottaa kokkeja orjuuteen.
  • Ramendan, Ramadanin aikaan.
  • Kansainvälinen puhu kuin merirosvo -päivä, 19. syyskuuta. Tänä päivänä pastafarien on määrä puhua merirosvojen lailla ja pukeutua valintansa mukaan merirosvoasuun tai spagettisiivilään.
  • Pyhimys John Blasphemy:n kestit, 1. lokakuuta.
  • Halloween, Halloweenina. Pastafareja ehdotetaan pukeutumaan merirosvoiksi
  • Juhlapyhä, milloin tahansa myöhäisestä marraskuusta tammikuun alkuun. Pastafareja suositellaan käyttämään pastasiivilää päässään. Juhlapyhä sisältää myös ainakin yhdet bileet ja paljon juomista.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehdistö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]