Teemasivu:Sotahistoria/Henkilöpoiminta/25

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Benito Mussolini (s. 29. kesäkuuta 1883 – k. 28. huhtikuuta 1945) oli italialainen poliitikko, joka tunnetaan fasismin luojana. Hän toimi Italian pääministerinä ja sittemmin diktaattorina vuosina 19221943.

Vaikka Mussolini olikin alun perin Italian sosialistipuolueen jäsen, hänet erotettiin puolueesta ensimmäisen maailmansodan aikoihin sotaa kannattavien mielipiteidensä vuoksi. Sodan päätyttyä karismaattisena ja taitavana puhujana pidetty Mussolini muodosti Fasci di Combattimento -järjestönsä, josta kehittyi fasistipuolue Partito Nazionale Fascista. Poliittisten vastustajien pelottelu, häikäilemätön väkivallan käyttö, lupaukset kansalle Italian palauttamisesta suurvalta-asemaan ja fasistien kuuluisa "Rooman marssi" nostivat Mussolinin johtoon. Aluksi hän toimi pääministerinä, kunnes vuonna 1926 hän otti käyttöönsä diktaattorin valtuudet ja muodosti Italiasta totalitarismiin ja kiihkeään nationalismiin pohjautuvan yksipuoluediktatuurin. Hän takasi vankan kansansuosionsa nostamalla italialaisten elintasoa ja aloittamalla suuria rakennusprojekteja.

Mussolini suhtautui alun perin kalseasti Adolf Hitlerin johtamaan Saksaan, vaikka Hitler itse olikin käyttänyt fasismia kansallissosialismin esikuvana. 1930-luvun loppuun mennessä Mussolinista oli kuitenkin tullut Hitlerin luotettu liittolainen ja ystävä, minkä seurauksena Italia osallistui akselivaltojen puolella toiseen maailmansotaan.