Teemasivu:Sotahistoria
Sotahistoria Wikipediassa
Thukydides taas ryhtyi keräämään aineistoa kirjoittaakseen peloponnesolaissodan historian, koska:»..., jotta selviäisi, mistä syystä he [helleenit ja barbaarit] ovat joutuneet sotiin toistensa kanssa.»
Valmis teos Peloponnesolaissota teki hänestä tieteellisen historiankirjoituksen isän.»aavisti sen tulevan siihenastisia sotia tärkeämmäksi ja merkillisemmäksi.»
Terminä suomenkielen sana sotahistoria on kapea-alainen, ja muualla maailmassa onkin käytössä esimerkiksi seuraavanlaisia termejä: engl. military history, ransk. l'histoire militaire, saks. Militärgeschichte, ruots. militärhistoria... Suomenkielessä ei kuitenkaan ole näille vakiintunutta käännöstä, sillä ne tarkoittavat kaiken sotaan liittyvän historiallista tutkimusta. Varsinaisen sotahistorian tapahtumien, siis sotien ja taisteluiden, lisäksi mukaan tulevat esimerkiksi sodankäynnin historia, sotalaitoshistoria ja sotilashistoria.
Suositeltu sisältö
Miten voit auttaa
Voit myös laajentaa sotaan tai sotilaisiin liittyviä lyhyitä artikkeleita ja osallistua sodankäynnin wikiprojektiin.
Henkilöpoiminta
Ulysses Simpson Grant; syntyjään Hiram Ulysses Grant (27. huhtikuuta 1822 – 23. heinäkuuta 1885) oli Yhdysvaltain sisällissodassa pohjoisvaltioiden armeijaa johtanut kenraali, josta tuli Yhdysvaltain 18. presidentti (1869–1877, kaksi virkakautta). Grant oli puoluekannaltaan republikaani ja uskonnoltaan metodisti.
Hänet tunnettiin myös lisänimellä "Unconditional Surrender" Grant, joka juontui suureen sisällissodan taisteluun Fort Donelsonissa, jossa vastapuolen joukkojen kenraali kysyi Grantilta antautumisen ehtoja. Tähän Grant vastasi: "unconditional surrender" (ehdoton antautuminen).
Lainaus sotahistoriasta
” | Nous sommes dans un pot de chambre, et nous y serons emmerdés. | ” |
—Kenraali Auguste Ducrot, Sedanin taistelua edeltävänä iltana.1 |