Teemasivu:Filosofia/Artikkelipoimintoja6

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Friedrich Nietzsche (18441900) oli vaikutusvaltainen saksalainen filosofi, kirjailija, kriitikko ja runoilija. Filosofiassaan Nietzsche käsitteli paljon nihilismiä, kristinuskoa ja ihmistä itseään, kirjoittaen muun muassa "yli-ihmisestä", "herra"- ja "orjamoraalista", "jumalan kuolemasta" ja "tahdosta valtaan".

Pidot (kreik. Συμπόσιον) on Platonin tunnetuimpia dialogeja. Dialogi keskittyy erokseen eli rakkauteen ja sen osuuteen filosofisella polulla. Dialogi sijoittuu Ateenan kulttuurisen eliitin järjestämiin pitoihin, jotka juhlistavat Agathonin voittoa tämän ensimmäisessä draamakilpailussa. Agathon, Alkibiades, Apollodoros, Aristodemos, Aristofanes, Eryksimakhos, Faidros, Pausanias ja Sokrates pitävät vuorollaan puheita rakkauden ylistykseksi.

Feminismi on valistusajan Euroopassa syntynyt aate, joka pyrkii ajamaan naisten etua, sillä feministien mielestä naiset ovat yhteiskunnassa syrjitty ja jopa sorrettu sukupuoli. Feminismin päämääränä on poistaa sukupuolten välinen eriarvoisuus. Aatteen syntyaikoina feministiset ajattelijat vaativat naisille poliittisia oikeuksia ja itsenäistä asemaa. Myöhemmät ajattelijat ovat luoneet feminististä teoriaa ja puhuneet syrjinnästä ja epätasa-arvosta, joka on jatkunut poliittisten oikeuksien yhdenmukaisuudesta huolimatta.