Tartarkastike

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tartarkastiketta kulhossa

Tartarkastike on majoneesipohjainen kastike, jota käytetään usein kalaruokien – kuten kalapuikkojen – kanssa.[1]

Keski-Aasian Tartariassa hienonnettiin hyvin kovaa, kuten hevosen ja kamelin lihaa syötäväksi raakana. Näin syntyi nimi niin tartarkastikkeelle kuin tartarpihvillekin.

Tartarkastike pohjautuu majoneesiin (kananmuna, sinappi tai etikka, öljy) sekä muihin ainesosiin. Kastikkeesta on useita variaatioita, mutta usein majoneesiin lisätään esimerkiksi kapriksia, maustekurkun paloja, sitruunamehua tai rakuunaa. Sekaan voi lisätä myös sipulia, ruohosipulia tai tuoretta persiljaa tai tilliä.[1] Myös kovaksi keitettyjä kananmunia, oliiveja tai Dijon-sinappia lisätään tartarkastikkeen joihinkin versioihin.[2] Tartarkastike muistuttaa hieman remoulade-kastiketta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Isabella Graham Duffield Stewart, Mary B. Duffield (1878). The Home messenger book of tested receipts. Detroit: E. B. Smith & Co. p. 31. Retrieved 2 June 2012.
  2. Louisette Bertholle, Julia Child, Simone Beck (1961, 1983, 2001). Mastering the Art of French Cooking 1. New York: Alfred A. Knopf. ISBN 978-0-307-95817-4. Retrieved 2 June 2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]