Swedish Fish

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kolme Swedish Fishiä: keltainen, vihreä ja punainen. Jokaisessa lukee kyljessä kohovoituna "Swedish".

Swedish Fish on sitkeä kalanmuotoinen makeinen. Sitä kehitti alun perin ruotsalainen makeisyritys Malaco eri makuisina ja erityisesti Pohjois-Amerikan markkinoille, mutta nykyään sitä kehittää Pohjois-Amerikassa sijaitseva Cadbury.[1][2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1968 Malaco, ruotsalainen makeisvalmistaja, laajensi toimintaansa viemällä muutamia tuotteitaan Pohjois-Amerikkaan. Erilaiset lakritsinauhat ja lakupitsikarkit olivat ensimmäisiä vietyjä tuotteita. Malacon toimitusjohtaja Thor Fjørgerson kutsui tätä liikettä "Ruotsin/Yhdysvaltojen suhteiden maamerkkipäiväksi". Kansainväliset kauppa-asiantuntijat ylistivät liikettä, koska se antoi Malacolle mahdollisuuden laajentaa brändiään Skandinavian niemimaan ulkopuolelle.

Malacon vientikauppa kasvoi, ja 1960- ja 1970-luvun vaihteessa Swedish Fishiä ja Swedish Berriesiä kehitettiin erityisesti Pohjois-Amerikan markkinoille. Leaf International osti kuitenkin lopulta Malacon.

1960-luvun aikana kehitettiin Swedish Shells -makeisia. Nämä olivat identtisiä Swedish Fishin kanssa koostumukseltaan, maultaan ja väriltään mutta olivat muodoiltaan pyällettyjä simpukankuoria, ja niitä valmistettiin punaisina (kirsikka), keltaisina (sitruuna), oransseina (appelsiini) ja vihreänä (lime). Swedish Shellsit olivat ensimmäinen väri-/muotolaajennus Swedish Fishin tuotelinjalle. Niitä myytiin Broadway Department Store -ketjun myymälöissä 1960-luvulta pitkälle 1970-luvulle. 1970-luvun lopulta aina 1990-luvun alussa tapahtuneeseen valmistuksen lopettamiseen asti niitä valmistettiin ja myytiin irtokarkkeina karkkikaupoissa ja karkkien erikoisliikkeissä.

Nykyään Swedish Fishiä valmistaa Pohjois-Amerikassa, Kanadan Hamiltonissa Cadbury Adamsin yritys, joka osti tuotemerkin Leafiltä vuonna 2006, ja nykyään Swedish Fishiä viedään myös moniin muihin maihin.

Ainekset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]