Irtokarkki

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Irtokarkkihylly.

Irtomakeiset eli irtokarkit eli irtokaramellit ovat karkkeja, joita myydään muun muassa kioskeissa, lähikaupoissa, marketeissa ja karkkikaupoissa niin, että ostaja kokoaa (tavallisesti kauhalla) pussiin haluamiaan makeisia haluamansa määrän. Hinta määritellään punnitsemalla pussi sisältöineen, minkä tekee joko ostaja tai myyjä. Pohjoismaiden suurin irtokarkkitukkuri on Candyking.[1]

Irtomakeiset tulivat myyntiin kioskeihin ja kahviloihin 1970-luvun lopullalähde?. Niitä myytiin kappalehinnalla – markka-aikaan jopa yhden pennin hintaisia oli saatavilla. Irtokarkit pussitti myyjä, ei suinkaan asiakas itse. Ne olivat kioskeissa usein esillä lasipurkeissa ikkunan edessä; myyjä otti karamelleja lusikalla asiakkaan pyynnön mukaisesti pussiin esimerkiksi "viisi kappaletta" tai "markalla".

Ensimmäiset irtomakeiset olivat hedelmäisiä nallekarkkeja, merirosvokaramelleja eli "merkkareita" sekä pommeja, joita oli salmiakin ja hedelmän makuisia. Irtomakeisia olivat myös salmiakkiset merenneidot, jotka olivat yksittäin myytäviä irtokarkkeja hieman isompikokoisia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Herkkuhetkiä - omalla tavallasi Candyking. Viitattu 26.7.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.