Suuri Seikkailu

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Suuri seikkailu)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suuri seikkailu
Pääosissa Taru Valkeapää
Mila Kajas
Janne Virtanen
Karoliina Blackburn
Alkuperämaa  Suomi
Verkko MTV3
Esitetty 1. kesäkuuta 2001 – 14. kesäkuuta 2005
Tuotantokausia 5
Tuotanto
Tuotantoyhtiö(t) Fremantle Entertainment Oy
Aiheesta muualla
IMDb

Suuri Seikkailu oli MTV3:lla[1] toukokuun puolivälistä kesäkuun puoliväliin vuosina 2001–2005 esitetty formaattiin perustunut tositelevisio-ohjelma. Formaatti oli täysin kotimainen.

Suuressa Seikkailussa osanottajat kilpailivat luonnossa sekä joukkueina että yksilöinä.

2001: Posio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suuret seikkailut alkoivat Posiolla, Etelä-Lapin erämaiden jylhissä maisemissa. Lähetyksen lopussa juontaja Taru Valkeapää[1] ilmoitti: ”Posio vaikenee, mutta vain hetkeksi.” Vuonna 2001 Posiolla taistelivat joukkueet Älväs ja Kitka. Toisin kuin myöhemmät tuotantokaudet, tämä kuvattiin ja näytettiin kesäkuun alusta loppuun, ei toukokuussa. Kilpailun voitti ja 150 000 markan palkinnon sai Mikko Oinonen.[1] Keskimääräinen katsojamäärä oli noin 640 000. Alussa mukana oli 18 kilpailijaa.

2002: Posio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2002 Posiolla taistelivat joukkueet Nuortti ja Orjas. Kilpailu käytiin 21. toukokuuta – 19. kesäkuuta. Juontajana toimi jälleen Taru Valkeapää.[1] Kilpailussa aloitti 18 kilpailijaa ja heistä voittajaksi selvisi Markku Gavrilov.[2] Hän sai palkinnoksi 30 000 euroa.

2003: Koli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2003 Suuri Seikkailu alkoi Pielisen ylisoudulla. Kolilla 19. toukokuuta – 17. kesäkuuta taistelivat herruudesta Tarvas ja Otso. Juontajana toimi Mila Kajas.[1]

Kolilla vaikuttanut viisas ja vanha tietäjä, Kolin Ukko, on huomannut, että eläkepäivät alkavat lähestyä ja hänen on löydettävä itselleen seuraaja. Kolin Ukko on apuhenkiä kuuntelemalla valinnut 18 tietäjäkokelasta. Tämä joukko saapuu Kolille näyttämään kykynsä ja taitonsa.

Kolin Ukko testasi tietäjäkokelaita kilpailujen muodossa. Pienet kilpailut olivat Sampokilpailuja, joissa voittajajoukkue sai omakseen tarunhohtoisen Sammon sisällön. Avainkilpailuissa testattiin kilpailijoiden taitoja, kykyjä ja kestävyyttä – palkintona haluttu mökkisaaren avain.

Matkan varrella tietäjä testasi johtajia, jotka oli valittu kapteeneiksi henkiä (äänestäjiä) kuuntelemalla. Kalliokäräjillä kapteenien oli myös uhrattava omasta joukkueestaan yksi kilpailija, jotta joukkueen kisamenestys olisi ollut taattu. Vainajat ja haltiat pidettiin näin tyytyväisinä. Kaikille kilpailijoille jaettiin tulukset. Kun kilpailija joutui jättämään Suuren Seikkailun, oli hänen lähtiessään jätettävä tulus joen hengelle uhriksi. Näin tehdessään kilpailija takasi itselleen turvallisen kotimatkan.

Suuri Seikkailija 2003 sai itselleen ”Kolin perinnön” – tietäjän ominaisuuden ja 30 000 euroa. Kilpailun voitti Henri Huusko.[1]

2004: Kustavi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2004 seikkailtiin Kustavin ja Uudenkaupungin merellisissä maisemissa 17. toukokuuta – 15. kesäkuuta. Joukkueiden nimet olivat Ankkuri ja Ruori. Juontajana toimi Janne Virtanen.[1]

Vuosikausia maailman meriä kolunnut merikarhu oli väsynyt ainaiseen kiertelyyn ja palannut saaristoon vetäytyäkseen mantereen rauhaan. Ennen kuin tämä vaahtopäiden valtias pääsi siirtymään eläkepäivien viettoon, täytyi hänen löytää itselleen sopiva seuraaja Suuren Seikkailun kilpailijoiden joukosta. Vahvin ja ovelin kisaaja, joka peittosi muut, peri merikarhun manttelin.

Merikarhun tittelistä kilpaillessaan seikkailijoiden kädentaidot, laivankäsittely ja henkinen kantti joutuivat koetukselle. Henkisesti heikot kilpailijat eivät kestäneet armottomalla merellä, vaan putosivat pois nopeampien ja viekkaampien miehistön jäsenten tieltä. Kilpailijoiden oli totuttava toimimaan purjelaivojen ankarassa hierarkiassa, jossa kapteeni oli ylimpänä ja jungmanni pohjimmaisena.

Kumpaakin joukkuetta eli miehistöä johti Suuressa Seikkailussa kapteeni. Kapteenin tehtävä oli vaativa, sillä miehistön henki riippui johtajan pätevyydestä. Merellä tuttu sanonta ”Jumala taivaassa ja kapteeni laivassa” päti myös Suuressa Seikkailussa; kapteenilla oli oikeus antaa tehtävänsä huonosti hoitaneen merimiehen kuulla kunniansa.

Yleensä kapteenin sanaan oli uskottu, mutta kapinoiva miehistö saattoi myös syrjäyttää epäpätevän johtajan laivaoikeudenkäynneissä. Mikkäli kapteeni oli pettymys, yleisö saattoi ilmoittaa mielipiteensä laivakäräjillä ja äänestää uuden kapteenin. Tuoreeltaan valittu kapteeni käytti valtaansa lähettämällä miehistön heikoimmat jäsenet kotimatkalle. Päätöksen oli kuitenkin oltava oikeudenmukainen ja hyvin perusteltu.

Vuoden 2004 Suuren Seikkailun voitti Ilkka Järvinen.[1]

2005: Häme[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2005 seikkailtiin Hämeessä ritaritunnelmissa. Mukana olivat joukkueet Louhi (punaiset) ja Ukko (siniset). Juontajana toimi Karoliina Blackburn.[1]

Suuressa kilpailussa joukkueet taistelivat Härkälinnasta, ja hävinnyt joukkue passitettiin viikinkitelttaan. Taalerikilpailussa sai ostovoimaa Torikärryistä, ja voittajajoukkueen päällikkö pääsi valitsemaan parhaat päältä.

Hävinnyt joukkue joutui käräjille, jossa katsojat pääsivät äänestämään joukkueen kapteenin ja hänen valitsemansa joukkuetoverin keskuudesta putoajan.

Voudin laki huolehti joukkueiden tasaväkisyydestä. Kun toisessa joukkueessa oli kaksi jäsentä vähemmän kuin toisessa, otettiin laki käyttöön. Näin joukkueista tuli taas tasaväkiset. Suuremman joukkueen kapteeni sai valita henkilön, joka sai koskemattomuussuojan, eikä joutunut vastapuolelle.

Finaali taisteltiin Hämeenlinnassa Hämeen linnan tuntumassa Finaalin voitti Kari "Kopo" Koskela. [1]

Suuren Seikkailun viimeiseksi jäänyttä kautta leimasi kauden aikana muun muassa internetissä ylläpidetty vetoomuslista, jonka tarkoituksena oli saada muun muassa piilomainontaa tarjoava ja mielikuvitukseton ohjelma pois ohjelmistosta. Vetoomus keräsi runsaasti allekirjoituksia ja oli kauden päätöshetkellä yli 20 000 nimen suuruinen[3]

V.I.P. Seikkailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suuren Seikkailun tuottajan Fremantle Median V.I.P. Seikkailu esitettiin MTV3-kanavalla syksyllä 2004. Tässä Luosujärven maisemissa tapahtuvassa erämaaseikkailun julkkisversiossa kilpailivat Heidi Willman, Sini Helmi, Saija Palin, Marianne Harjula, Noora Vennamo, Henry Saari, Teuvo Loman, Tuomas Kytömäki ja Jaajo Linnonmaa. Lisäksi mukana oli Jupe Tuomola sekä juontajat Ellen Jokikunnas ja Juha Vuorinen.[4][5] Voittajaksi selviytyi Tuomas Kytömäki, jonka 15 000 euron voittopalkinto lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen. Ohjelmassa piti alun perin olla mukana myös liikemies Petteri Jussila, joka kuitenkin kuoli kesällä 2004.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j Suuri Seikkailu Fremantle Media. Arkistoitu 18.3.2012. Viitattu 30.4.2012.
  2. Markku voitti Suuren Seikkailun 20.6.2002. Ilta-Sanomat. Arkistoitu 2.4.2015. Viitattu 28.3.2015.
  3. eiskis: Ei Enää Suurta Seikkailua! eiskis.net Uutiset. Viitattu 25.7.2012.
  4. "V.I.P. seikkailu" IMDb. Viitattu 9.2.2010.
  5. Saija Palin ja Henry Saari julkkisten tosi-tv-sarjaan 18.6.2004. Turun Sanomat. Arkistoitu 4.3.2016. Viitattu 9.2.2010.