Suippuvita

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suippuvita
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Alismatales
Heimo: Vitakasvit Potamogetonaceae
Suku: Vidat Potamogeton
Laji: acutifolius
Kaksiosainen nimi

Potamogeton acutifolius
Link

Katso myös

  Suippuvita Wikispeciesissä
  Suippuvita Commonsissa

Suippuvita (Potamogeton acutifolius) on vitakasvien (Potamogetonaceae) heimoon, vitojen (Potamogeton) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on monivuotinen, ruohovartinen vesikasvi, joka kasvaa kokonaan upoksissa vedenpinnan alapuolella. Suippuvita on tunnistettavissa monisuonisten ja teräväkärkisten lehtiensä perusteella. Muista vitalajeista suippuvita muistuttaa eniten litteävitaa (Potamogeton compressus), mutta lajit ovat erotettavissa toisistaan varren ja lehtien ulkonäön sekä kukintoperän pituuden perusteella.[1]

Suippuvidan varret kasvavat noin metrin pituisiksi ja ovat pinnoiltaan siipipalteettomia. Suippuvidalla ei ole erillisiä kelluslehtiä, vaan kaikki lehdet ovat vedenalaisia uposlehtiä. Lehdet ovat enintään 20 cm pitkiä, 0,5 cm leveitä, tasapintaisia ja teräväkärkisiä. Lehdissä on kolme pääsuonta sekä useita pienempiä suonia. Suippuvidalla ei ole lehtituppia, mutta sillä on noin 2 cm pitkät kielekekorvakkeet, jotka kuitenkin tippuvat aikaisin pois. Suippuvidan kukinto on lyhyt ja harvakukkainen tähkä, jonka kukintolapakko on ainakin noin 1 cm pituinen. Hedelmät ovat köliselkäisiä ja lyhytotaisia.[1]

Suippuvita kasvaa runsasravinteisissa järvissä ja lammissa[1]. Suippuvitaa tavataan Euroopassa Ranskasta aina Unkariin ja Balkanille asti sekä paikoitellen muuallakin[2]. Suippuvitaa ei tavata Suomessa. Ruotsissa lajia tavataan maan eteläosissa, mutta se on nykyisin harvinaistunut selvästi ja kadonnut monilta vanhoilta kasvupaikoiltaan[1]. Ruotsissa suippuvita on rauhoitettu[1].

Suippuvidan tieteellisen nimen lajinimi (acutifolius) tulee latinan kielen sanoista acutus (suom. piikki) ja folium (suom. lehti) viitaten lajin teräväkärkisiin lehtiin[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f Den virtuella floran: Spetsnate (Potamogeton acutifolius) Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 3.5.2019. (ruotsiksi)
  2. Den virtuella floran: Spetsnate (Potamogeton acutifolius) — Norra halvklotet Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 3.5.2019.