Litteävita

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Litteävita
Potamogeton compressus.jpeg
Uhanalaisuusluokitus

Puutteellisesti tunnettu [1]

Puutteellisesti tunnettu

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Alismatales
Heimo: Vitakasvit Potamogetonaceae
Suku: Vidat Potamogeton
Laji: compressus
Kaksiosainen nimi

Potamogeton compressus
L.

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Litteävita Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Litteävita Commonsissa

Litteävita (Potamogeton compressus) on vitakasvien (Potamogetonaceae) heimoon, vitojen (Potamogeton) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on monivuotinen vesikasvi, joka kasvaa koko ajan täysin vedenpinnan alapuolella. Koko kasvi on yleensä ruskehtavanvihreänvärinen tai hieman punertava. Litteävita on erotettavissa hyvin muista vitalajeista suhteellisen leveiden lehtiensä sekä litistyneen ja siipipalteisen vartensa perusteella. Litteävita muistuttaa suippuvitaa (Potamogeton acutifolius), mutta lajit eroavat toisistaan varren siipipalteisuudessa, lehtisuonituksessa ja kukintotähkän pituudessa.[2]

Litteävidan varret ovat noin metrinpituisia, 5 mm leveitä, siipipalteisia sekä selvästi litistyneitä. Litteävidalla ei ole kelluslehtiä, vaan sen kaikki lehdet ovat kapeita uposlehtiä. Lehdet ovat korkeintaan 20 cm pitkiä, 5 mm leveitä, sileitä ja teräväkärkisiä. Lehdissä on viisi pääsuonta ja niiden lisäksi pienempiä suonia. Lehtien tyvillä ei ole missään vaiheessa lehtituppia, mutta siellä on tuppimaiset kielekkeet, jotka tosin kuihtuvat aikaisin. Litteävidan kukinto on reilun senttimetrin pituinen tiiviskukkainen tähkä, joka on noin 10 cm pitkän varren päässä. Hedelmät ovat köliselkäisiä sekä lyhytotaisia.[2]

Litteävita kasvaa melko syvällä runsasravinteisissa järvissä ja joissa[2]. Suomessa litteävitaa on tavattu sieltä täältä eri puolilta maata[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lansdown, R.V: Potamogeton compressus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2018-1. 2011. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 4.10.2018. (englanniksi)
  2. a b c Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Bandnate (Potamogeton compressus) Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 4.10.2018.
  3. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2017: Litteävita (Potamogeton compressus) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 4.10.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]