Strange Days (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Strange Days
Ohjaaja Kathryn Bigelow
Käsikirjoittaja
Tuottaja
Säveltäjä Graeme Revell
Kuvaaja Matthew F. Leonetti
Leikkaaja Howard E. Smith
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä UIP-Dunafilm
Netflix
Ensi-ilta
Kesto 145 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 42 milj. $
Tuotto 7 959 291 $
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Strange Days on vuonna 1995 ensi-iltansa saanut Kathryn Bigelow’n ohjaama tieteiselokuva.[1] Sen ovat käsikirjoittaneet James Cameron ja Jay Cocks.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Vuoden 1999 viimeisinä päivinä Los Angelesista on tullut vaarallinen poikkeustila-alue. Kun rikollisryhmä ryöstää kiinalaisen ravintolan, tapahtuma tallennetaan yhden ryöstäjistä käyttämälle SQUID-laitteelle. Elokuvan maailmassa SQUID on laiton elektroninen laite, joka tallentaa muistoja ja fyysisiä tuntemuksia suoraan käyttäjänsä aivokuorelta MiniDiscin kaltaiselle laitteelle toistettavaksi. Lenny Nero, entinen Los Angelesin poliisi joka on ryhtynyt SQUID-tallenteiden mustan pörssin kauppiaaksi, ostaa ryöstölevyn tavarantoimittajaltaan Tickiltä. Toisaalla poliisit Burton Steckler ja Dwayne Engelman jahtaavat Iris-nimistä prostituoitua, joka on Lennyn entisen tyttöystävän Faith Justinin ystävätär. Iris pakenee metrovaunulla, mutta Engleman vetää tämän peruukin irti paljastaen SQUID-tallentimen.

Lenny suree eroa tyttöystävästään Faithistä ja luottaa kahteen parhaaseen ystävänsä henkivartija ja limusiininkuljettaja Lornette "Mace" Masoniin ja yksityisetsivä Max Peltieriin. Mace on tuntenut yksipuolisia tunteita Lennyä kohtaan siitä asti, kun hän oli vielä poliisi ja oli luotettavana isähahmona hänen pojalleen, kun hänen poikaystävänsä pidätettiin huumausainerikoksista. Hän ei kuitenkaan hyväksy Lennyn SQUID-liiketoimintaa. Kun Lenny ja Max ovat juomassa baarissa, Iris pudottaa SQUID-levyn Lennyn auton kattoikkunasta sisään, mutta auto hinataan pois. Mace hakee Lennyn ja he ajavat yökerholle, jossa Faithilla on laulukeikka. Siellä Lenny saa SQUID-levyn tuntemattomalta lähettäjältä ja yrittää suostutella Faithin jättämään nykyisen poikaystävänsä Philo Gantin. Gant on levy-yhtiömoguli, joka oli äskettäin tapetun räppäri Jeriko Onen manageri.

Palattuaan autolle Macen kanssa Lenny katsoo saamansa SQUID-levyn ja näkee, kun Iris raiskataan ja murhataan raa'asti Sunset Regent -hotellissa. Kun he saapuvat hotellille, Iris viedään paareilla pois. Seuraavana päivänä he vievät levyn Tickille, joka ei tunnista tallenteen lähdettä, mutta muistaa, että Iris etsi Lennyä. Mace päättelee, että Iris on saattanut jättää jotain Lennyn autoon, ja he menevät poliisin takavarikkoon ja löytävät Irisin levyn. Steckler ja Engleman ilmestyvät ja vaativat levyä aseella uhaten, mutta Lenny ja Mace pakenevat autollaan ennen kuin heidät pakotetaan pysähtymään telakalla. Steckler kaataa bensiiniä auton päälle ja sytyttää sen tuleen, mutta Mace ajaa sen mereen sammuttaen liekit. Kun he pääsevät pintaan, poliisit ovat lähteneet.

Mace vie Lennyn veljensä kotiin ja he katsovat Irisin levyn, joka osoittaa, että Iris oli Jeriko Onen kanssa, kun Steckler ja Engleman pysäyttivät hänen autonsa ja murhasivat hänet, koska hänen poliisivastaiset sanoitukset ja aktivisminsa olivat kiihottaneet mielenosoituksia Los Angelesin poliisia vastaan. Kaksikko palaa Tickin luo, mutta Max kertoo, että tämä tehty aivokuolleeksi pakottamalla tämän aivoihin vahvistettu SQUID-signaali. Lenny pelkää, että Irisin murhaaja peitti jälkensä "tappamalla" Tickin ja ottaa Faithin seuraavaksi kohteekseen. Yökerholla Lenny ja Mace kohtaavat Faithin, joka paljastaa, että Philo pelkää Irisin levyn paljastavan, että hän vakoili artistejaan. Lenny ja Mace ovat eri mieltä siitä, luovuttaako levy Philolle vai julkistaako se, mikä voisi johtaa koko kaupungin laajuisiin mellakoihin. Kun keskiyö lähenee, Lenny ja Mace soluttautuvat yksityisiin juhliin, jotka Philo isännöi Westin Bonaventure Hotelissa kaupungin eliitille. Lenny muuttaa mielensä ja käskee Macea luovuttamaan levyn apulaispoliisipäällikkö Palmer Stricklandille.

Philon kattohuoneistosta Lenny löytää Philon aivokuolleena ja toisen levyn, joka paljastaa Faithin ja Maxin olevan rakastavaisia ja että Max "paistoi" Philon aivot vahvistetulla SQUID-tallenteella. Faith selittää Lennylle, että Philo palkkasi Maxin tappamaan Irisin, mutta kun Philo halusi myös Faithin kuolevan osana peittelyä, Max päätti lavastaa Lennyn syylliseksi murhiin. Lenny ja Max kamppailevat, joka huipentuu siihen, että Lenny pudottaa Maxin parvekkeelta kuolemaan. Samaan aikaan kadulla hotellin ulkopuolella Mace nujertaa peräänsä lähteneet Stecklerin ja Engelmanin, mutta muut poliisit käyvät Macen kimppuun. Strickland saapuu ja määrää Macen vapautettavaksi ja pidättämään Stecklerin ja Engelmanin murhasta. Engelman tekee itsemurhan ja Steckler uhkaa Macea aseellaan, mutta poliisit ampuvat hänet ensin. Lenny löytää Macen ja he suutelevat, kun väkijoukko juhlii uuden vuosituhannen vaihtumista.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Ralph Fiennes  Lenny Nero  
 Angela Bassett  Lornette "Mace" Mason  
 Juliette Lewis  Faith Justin  
 Tom Sizemore  Max Peltier  
 Michael Wincott  Philo Gant  
 Richard Edson  Tick  
 Brigitte Bako  Iris  
 Vincent D'Onofrio  Burton Steckler  
 William Fichtner  Dwayne Engelman  
 Glenn Plummer  Jeriko One  
 Josef Sommer  Palmer Strickland  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. filmaffinity.com/en/film696328.html filmaffinity.com. Viitattu 6.9.2023.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.