Strange Days (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Strange Days
Ohjaaja Kathryn Bigelow
Käsikirjoittaja James Cameron
Jay Cocks
Tuottaja James Cameron
Steven-Charles Jaffe
Säveltäjä Graeme Revell
Kuvaaja Matthew F. Leonetti
Leikkaaja Howard E. Smith
Pääosat Ralph Fiennes
Angela Bassett
Juliette Lewis
Tom Sizemore
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Universal Pictures
Lightstorm Entertainment
Ensi-ilta Yhdysvallat 13. lokakuuta 1995
Suomi 26. huhtikuuta 1996
Kesto 145 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 42,000,000$
Tuotto 7,959,291$
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Strange Days on vuonna 1995 ensi-iltansa saanut Kathryn Bigelow’n ohjaama tieteiselokuva. Sen ovat käsikirjoittaneet James Cameron ja Jay Cocks.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Vuoden 1999 viimeisinä päivinä Los Angeles on rikosten ja väkivallan täyttämä paikka. Entinen poliisi, nykyinen mustanpörssin kauppias Lenny Nero on erikoistunut SQUID-tallenteisiin. SQUID on laite, joka kykenee tallentamaan käyttäjänsä aivokuorelta kaikki tämän kokemat tapahtumat. SQUID-tallenteita voi "katsoa" jälkeenpäin ja kokea jollekulle toiselle tapahtuneita asioita aivan kuin ne tapahtuisivat katsojalle itselleen. Lenny saa SQUID-tallenteita tavarantoimittajaltaan Tickiltä ja myy niitä eteenpäin kelle tahansa, joka haluaa hetkeksi päästä toisen pään sisään. Hän esittää asiakkailleen sulavaa tyyppiä, vaikka sisimmässään hän suree eroa tyttöystävästään Faithistä. Lennyn ystäviä ovat henkivartijana työskentelevä Lornette "Mace" Mason ja yksityisetsivä Max Peltier. Lennyn ja Macen välit ovat kireät, koska Macella on yksipuolisia tunteita Lennyä kohtaan, eikä hän hyväksy tämän SQUID-liiketoimintaa.

Nainen nimeltä Iris pakenee kahta poliisia nimiltään Burton Steckler ja Dwayne Engelman kaupungin halki. Hän juoksee metroasemalle ja hyppää junaan juuri poliisien nenän edestä. Toinen poliiseista rikkoo metrovaunun ikkunan ja tarttuu naista hiuksista. Hänellä on päässään peruukki, joka irtoaa ja paljastuu että hänellä on päässään SQUID-laite. Kun Lenny on ystävineen juomassa baarissa, Iris saapuu paikalle, pudottaa SQUID-tallenteen Lennyn auton kattoikkunasta sisään ja yrittää kertoa Lennylle tilanteestaan. Hän keskeyttää kertomuksensa, kun näkee poliisin ja pakenee. Lenny ei ehdi saada tallennetta, sillä hänen autonsa on hinattu pois väärinpysäköinnin takia.

Tunteja myöhemmin Lenny saa snuff-SQUID-tallenteen tuntemattomalta lähettäjältä, jolla näytetään kun Iris raiskataan ja tapetaan. Tästä huolestuneena ja muistaen Iriksen maininneen, että Faith on vaarassa, hän yrittää suostutella ex-tyttöystävänsä lähtemään nykyisen seurustelukumppaninsa levy-yhtiöpomo Philo Gantin luota jonnekin, jossa hän on turvassa. Mutta Faith ei välitä Lennyn varoituksista.

Lennylle lähetetään lisää snuff-tallenteita ja hän ja Mace saavat selville, että niillä esiintyvillä murhilla yritetään peitellä räppärin ja yhteiskunnallisen vaikuttajan Jeriko Onen murhaa, jonka tekivät Iristä jahdanneet poliisit. Lennylle selviää, että Iris oli murhan todistaja, ja että murha tallentui hänen SQUIDinsa kautta.

On uudenvuodenaatto ja Lenny, Mace ja Max tapaavat Tickin luona, mutta löytävät tämän aivokuolleena päässään viritelty SQUID. Mace vaatii, että he julkistavat tietonsa Jeriko Onen murhasta, mutta Lenny selittää, että poliisien suorittama mustan yhteiskunnallisen vaikuttajan murha johtaisi mellakoihin, jotka loisivat kaupunkiin valtavaa sekasortoa. Lenny päättelee, että Tickin kimppuun hyökännyt tappoi myös Iriksen, ja pelkää, että Faith on seuraava kohde.

Lenny ja Mace pyytävät Faithiä kertomaan totuuden Jeriko Onen kuolemasta. Hän sanoo, että Philo on vakoillut artistejaan. Huolestuneena kuultuaan, että Jeriko One aikoo etsiä itselleen uuden managerin, hän palkkasi Iriksen vakoilemaan häntä. Lenny tajuaa, että Philo oli käskenyt tuntematonta murhaajaa tappamaan Iriksen, ja hän pyytää Faithiä pakenemaan kanssaan. Philon kätyrit kuitenkin pysäyttävät heidät.

Kun keskiyö lähenee, Lenny ja Mace soluttautuvat yksityiseen uudenvuodenjuhlaan Bonaventura Hotelissa, jonka Philo on järjestänyt kaupungin eliitille. Lenny antaa Masonille tallenteen, jotta hän voi toimittaa sen apulaispoliisipäällikkö Palmer Stricklandille, joka on vieraana juhlissa. Lenny lähtee hotelliin tutkimaan Philon kattohuoneistoa ja löytää sieltä SQUID-tallenteen, joka näyttää sisältävän Faithin raiskauksen ja murhan. Hän ei voi katsoa tallennetta loppuun, mutta löytää huoneen sängystä Philon, jolle on aiheutettu aivokuolema samalla tavalla kuin Tickille. Hän palaa katsomaan tallennetta, jolta selviää, että murhaaja on Max. Hän ei tapakaan Faithiä, vaan selviää että he ovat rakastavaisia. Tallenteella Philo saapuu huoneeseen ja Max pakottaa hänelle päähän viritellyn SQUID-laitteen. Kun Lenny saa tallenteen katsottua, Max ja Faith astuvat huoneeseen. Max ottaa Lennyn aseen ja ampuu sillä Philon. Hän kertoo, että järjesti Philolle ansan, koska tämä aikoi tappaa Faithin, koska tämä tiesi liikaa Jeriko Onen murhasta, ja hän aikoo lavastaa Lennyn siitä syylliseksi. Kun Max on ampumaisillaan Lennyn, Faith muuttaa mielensä ja käy Maxin kimppuun. Alkaa kamppailu, ja Lenny yrittää heittää Maxin alas parvekkeelta, mutta he molemmat päätyvät roikkumaan kaiteesta, kun Max tarttuu Lennyn solmioon. Lenny saa kaapattua itselleen Maxin veitsen ja katkaisee sillä solmionsa pudottaen Maxin kuolemaansa.

Hotellin ulkopuolella Mace saa Jeriko Onen murhanneet poliisit Stecklerin ja Engelmanin peräänsä, mutta hän taltuttaa kummatkin ja kiinnittää heidät käsiraudoilla rakennustelineeseen. Kolmas poliisi näkee tämän ja alkaa hakata Macea, mikä raivostuttaa ympäröivän väkijoukon mellakoimaan. Apulaispoliisipäällikkö saapuu paikalle mellakkapoliisien kanssa ja rauhoittaa tilanteen. Hän on katsonut tallenteen ja käskee poliisit pidätettäviksi. Kun heille luetaan heidän oikeuksiaan, Engelman tartuu aseeseensa ja tekee itsemurhan ja Steckler yrittää ampua Macen, mutta hänet ammutaan ensin. Kun Lennyn ja Macen haavoja hoidetaan, Faith pidätetään Philon murhasta. Ja kun keskiyö koittaa, Lenny ja Mace suutelevat intohimoisesti.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Ralph Fiennes  … Lenny Nero  
 Angela Bassett  … Lornette "Mace" Mason  
 Juliette Lewis  … Faith Justin  
 Tom Sizemore  … Max Peltier  
 Michael Wincott  … Philo Gant  
 Richard Edson  … Tick  
 Brigitte Bako  … Iris  
 Vincent D'Onofrio  … Burton Steckler  
 William Fichtner  … Dwayne Engelman  
 Glenn Plummer  … Jeriko One  
 Josef Sommer  … Palmer Strickland  
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.