Zero Dark Thirty

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zero Dark Thirty
Zero-dark-thirty.jpg
Ohjaaja Kathryn Bigelow
Käsikirjoittaja Mark Boal
Tuottaja
Säveltäjä Alexandre Desplat
Kuvaaja Greig Fraser
Leikkaaja
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Ensi-ilta
Kesto 157 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 40 miljoonaa dollaria[1]
Tuotto 138 720 716 dollaria[1]
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Zero Dark Thirty on vuonna 2012 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen jännitysdraamaelokuva, jonka on ohjannut Kathryn Bigelow. Elokuva kertoo Osama bin Ladenin jäljittämisestä ja lopulta surmaamisesta kymmenen vuotta syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen. Elokuvan pääosia näyttelevät Jessica Chastain, Jason Clarke, Joel Edgerton, Chris Pratt, Kyle Chandler ja Mark Strong.

Zero Dark Thirty sai viisi Oscar-ehdokkuutta, muun muassa parhaan elokuvan, naispääosan (Jessica Chastain) ja alkuperäisen käsikirjoituksen kategorioissa. Se voitti parhaiden äänitehosteiden Oscar-palkinnon yhdessä elokuvan 007 Skyfall kanssa. Elokuva voitti parhaan naispääosan Golden Globe -palkinnon oltuaan ehdolla sen lisäksi kolmessa palkintoluokassa.[2]

Vuonna 2016 Zero Dark Thirty äänestettiin BBC:n kyselyssä tämän vuosisadan 100 parhaan elokuvan joukkoon. Vastaajina oli 177 elokuva-asiantuntijaa eri puolilta maailmaa.[3]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan alussa kuva-ala on pimeä ja ääniraidalla kuuluu autenttista radioliikennettä WTC-iskuihin kaapattujen koneiden ja lennonjohdon välillä. Siirtymässä vuoteen 2003 tavataan Pakistaniin saapuva nuori CIA-virkailija Maya (Jessica Chastain), joka heti alussa joutuu olemaan osallisena kovennetussa kuulustelussa, jossa Dan (Jason Clarke) soveltaa vankiin muun muassa vesikidutusta. Kuulusteltava Ammar (Reda Kateb) on hoitanut iskusta epäiltyjen rahaliikennettä. Kuulusteltava myös esimerkiksi sullotaan pieneen koppiin, häntä pidetään nälässä ja hän joutuu kuuntelemaan kovaa soitettua metallimusiikkia. CIA:n väki haluaa tietoja erityisesti niin sanotusta saudiryhmästä iskujen takana. Lopulta Ammar antaa al-Qaida-vaikuttaja Abu Ahmedin nimen.

Mayan työ vie häntä CIA:n enemmän tai vähemmän salaisiin vankiloihin ja kuulustelukeskuksiin niin Pakistanissa, Afganistanissa kuin Puolassakin. Välillä näytetään vuonna 2005 lontoolaiseen bussiin tehtävää pommi-iskua.

Maya ystävystyy miesvaltaisessa työpaikassa etenkin kollegansa Jessican kanssa. Naiset istuvat vuonna 2008 esimerkiksi länsimaalaisten suosimassa Marriott-hotellissa Islamabadissa, kun islamistit tekevät sinne autopommi-iskun, mutta selviävät säikähdyksellä. Jessica sopii tapaamisen amerikkalaisten vimmaisesti etsimän Osama bin-Ladenin lähipiiriin kuuluvan terroristijohtajaa hoitaneen lääkärin kanssa amerikkalaisten tukikohtaan. Kontakti autonkuljettajineen pääsee portista ohi Jessican luvalla, mutta auton ajettua paljolti CIA:n virkailjoista koostuvan joukon luo, ulos astuukin eri mies ja räjäyttää itsensä ja useita amerikkalaisia kuoliaaksi. Jessica on uhrien joukossa. Attentaatin jälkeen Osama-jahdista muodostuu Mayalle henkilökohtainen ristiretki. Hän siirtyy CIA:n päämajaan Langleyyn ja painostaa esimiehiään toimimaan epäilemäänsä Osama-kohdetta vastaan, vaikka analyytikot pitävät mahdollisena, että kyseessä voi olla myös piilotteleva huumekauppias.

Bin-Ladenin profiiliin sopiva henkilö paikannetaan linnoitusmaiseen taloon pakistanilaisessa kaupungissa, jossa sijaitsee myös muun muassa upseerikoulu. Yhdysvaltain erikoisjoukot iskevät erityisvalmisteisilla, tutkassa näkymättömillä ja lähes äänettömillä helikoptereilla rakennukseen, jossa asuu muutama muslimimies perheineen, eli paikalla on paljon naisia ja lapsia. Joukot kohtaavat verraten vähän vastarintaa, mutta aseeseen tarttuvat ammutaankin sitten kuoliaiksi viime kädessä varmistuslaukauksilla, vaikka nämä jo makaisivat maassa. Linnoitustalon kolmannessa kerroksessa joukot surmaavat Osama bin-Ladenin, käärivät tämän ruumiin pussiin ja ottavat mukaansa tietokoneiden kovalevyjä, tallennuslaitteita ja asiakirjoja ja poistuvat ilman omia tappioita.

Maya puhkeaa tehtävänsä päätyttyä yksinäisiin kyyneliin varmistuttuaan henkilökohtaisesti, että Osama on surmattu.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Jessica Chastain  … Maya  
 Jason Clarke  … Dan  
 Joel Edgerton  … Patrick  
 Jennifer Ehle  … Jessica  
 Mark Strong  … George  
 Kyle Chandler  … Joseph Bradley  
 Édgar Ramírez  … Larry  
 James Gandolfini  … CIA:n johtaja  
 Chris Pratt  … Justin  
 Callan Mulvey  … Saber  
 Fares Fares  … Hakim  
 Reda Kateb  … Ammar  
 Harold Perrineau Jr.  … Jack  
 Stephen Dillane  … National Security Advisor  
 J.J. Kandel  … J.J.  
 Taylor Kinney  … Jared  
 John Barrowman  … Jeremy  
 Scott Adkins  … John  
 Frank Grillo  … Red Squadron Commanding officer  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arviot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinnot ja ehdokkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinnot ja ehdokkuudet
Palkinto Kategoria Kenelle Voitto / Ehdokkuus
British Academy Film Awards Elokuva Kathryn Bigelow, Mark Boal ja Megan Ellison Ehdokkuus
Ohjaus Kathyrn Bigelow Ehdokkuus
Käsikirjoitus Mark Boal Ehdokkuus
Naispääosa Jessica Chastain Ehdokkuus
Lavastus Dennis Gassner ja Anna Pinnock Ehdokkuus
Leikkaus Dylan Tichenor ja William Goldenberg Ehdokkuus
Golden Globe Draamaelokuva Mark Boal, Kathryn Bigelow ja Megan Ellison Ehdokkuus
Ohjaus Kathryn Bigelow Ehdokkuus
Naispääosa draamaelokuvassa Jessica Chastain Voitto
Käsikirjoitus Mark Boal Ehdokkuus
Oscar Elokuva Mark Boal, Kathryn Bigelow ja Megan Ellison Ehdokkuus
Naispääosa Jessica Chastain Ehdokkuus
Alkuperäinen käsikirjoitus Mark Boal Ehdokkuus
Leikkaus Dylan Tichenor ja William Goldenberg Ehdokkuus
Äänitehosteet Paul N. J. Ottosson Voitto

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]