Spree killer

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Spree killerlähde? (ilmiönä killing spree), suoraan suomentaen pyrähdystappaja, tarkoittaa henkilöä, joka tekee joukkomurhan lyhyellä aikavälillä vähintään kahdessa eri paikassa. Spree killer tekee murhasarjoja, joissa uhreja on monta, eikä murhaaja pidä taukoa kahta päivää pitempää. Sarjamurhaajilla on taipumus kääntyä spree killereiksi, jolloin käytetään termiä serial-turned-spree killer (suomeksi sarjamurhaaja-kääntynyt-pyrähdystappajaksi). Myös joillakin ryöstäjillä on taipumus kääntyä spree killereiksi.

Huomattavavia Killing spree -murhia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huomattavia murha-aaltoja ovat muun muassa:

  • Norjan iskut 2011 (Norja, 2011): Aseistaunut Anders Behring Breivik räjäytti lähes satakiloisen räjähteen Oslon keskustassa 23. heinäkuuta 2011. Isku tappoi kahdeksan, ja haavoitti 30:ntä. Räjähdyksen aikoihin mies oli matkalla pienelle Utøyan saarelle, jossa kokoontui 586 Norjan työväenpuolueen nuorisojärjestöön kuuluvaa nuorta ja puolueen työntekijää. Mies esiintyi poliisiasussa, ja ampui kolmessa tunnissa 67 ihmistä. 66 ihmistä loukkaantui vakavasti. Kaksi hukkui yrittäessään uida pois saarelta. Mies käytti tekovälineinä pistoolia ja tarkkuuskivääriä.

Fiktiivisiä Spree killereitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kaniininmetsästäjä on Lars Keplerin luoma spree killer, joka esiintyy 2016 julkaistussa romaanissa Kaniininmetsästäjä. Hän käyttää useita eri murhakeinoja ampumisesta suolistamiseen ja tappaa kymmenen kanin lorun avulla.
  • Jeremy Sayer on rikosarjassa Criminal Minds viidennellä kaudella esiintyvä spree killer, joka ehti tappaa kaksi perhettä ja uhkaili yhtä ennen kuin hänet saatiin kiinni. Hän on yksi tuotteliaimmista alaikäisistä tappajista sarjassa (teini-ikäinen). Hän omasi pienestä asti psykopaattisia ja sadistisia piirteitä, jotka kehittyivät huippuunsa teini-iässä. Viimeinen pisara murhasarjan alkamiselle oli, kun hän kuuli vanhempiensa haukkuvan häntä, jolloin hänen päässään naksahti. Tällä hetkellä hän on vangittuna nuorisovankilaan mahdollisesti loppuiäksi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 津山三十人殺し―日本犯罪史上空前の惨劇 (Akira Tsukuba, 2001) ISBN 4102901280.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]