Spiridon Luis

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mitalit
Spiridon Luis
Spiridon Luis
Maa: Kreikka
Miesten yleisurheilu
Olympiarenkaat Olympialaiset
Kultaa Kultaa Ateena 1896 maraton
Spiridon Luis saapuu stadionille.

Spiridon ”Spiros” Luis (12. tammikuuta 187326. maaliskuuta 1940) oli kreikkalainen lammaspaimen ja vuonna 1896 Ateenassa järjestettyjen ensimmäisten nykyaikaisten olympiakisojen maratonjuoksun voittaja.

Olympiamaraton kulki perinteistä reittiä Marathonista Ateenaan. Matka oli tuolloin tasan 40 kilometriä, eikä vielä tuohon aikaan monikaan ollut edes yrittänyt juosta niin pitkää matkaa. Kilpailun 17 osanottajaa lähtivät matkaan 29. maaliskuuta kello 14 eversti Papadiamantolon kajautettua pistoolillaan lähtölaukauksen.

Kilpailua johtivat alkuvaiheissa australialainen Teddy Flack, joka oli aikaisemmin kisoissa jo voittanut 800:n ja 1 500 metrin juoksut, sekä ranskalainen Abbin Lermusiaux. Puolimatkassa 25-vuotias Luis nousi kärkipäähän. Kuitenkin täysin yllättäen ja katsojien suureksi hämmästykseksi Luis poikkesi kesken matkan erääseen majataloon, jossa hän nautti juustovoileivän ja lasillisen viiniä sekä otti samalla selvää kilpailun tilanteesta. Muutaman minuutin kuluttua hän jatkoi matkaa ja saavutti johdossa olleen Flackin, kun oli juostu 32 kilometriä.

Neljä kilometriä tämän jälkeen Flack pyörtyi maahan tajuttomana, mitä ei huomannut saksalainen pyöräilijä Göderich, joka ilmoitti yleisölle Flackin johtavan kilpailua. Kuitenkin täysin yllättäen eversti Papadiamantopulos työntyi kuninkaallisen aition eteen ja kuuluvalla äänellä ilmoitti Luisin johtavan kilpailua, mikä villitsi yleisön täydellisesti. Kahden tunnin, 58 minuutin ja 50 sekunnin kuluttua lähtölaukauksesta Spiridon Luis juoksi maaliin. Toiseksi tullut kilpailija, kreikkalainen Harilaos Vasilakos, jäi hänestä seitsemän minuuttia.

Spiridon Luis kutsuttiin kunniavieraaksi vuoden 1936 Berliinin olympialaisiin. Hän sai tuolloin hallitukselta lahjaksi majatalon, ja Lontoossa asuvat kreikkalaiset järjestivät rahankeräyksen, jotta hän saisi ostettua siihen peltoa.