Space Needle

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Space Needle
Space Needle Yhdysvaltain kansallispäivänä 2011
Space Needle Yhdysvaltain kansallispäivänä 2011
Tiedot
Sijainti Yhdysvallat Seattle, Washington
Peruskiven muuraus 1961
Rakennettu 1962
Avajaiset Seattlen maailmannäyttelyssä 21. huhtikuuta 1962
Käyttötarkoitus turistikohde
Tila valmis
Yritykset
Arkkitehti John Graham & Company
Insinööri John K. Minasian ja Victor Steinbrueck
Urakoitsija Howard S. Wright Construction Co
Omistaja Space Needle Corporation
Tekniset tiedot
Kustannukset 4,5 milj. $
Korkeus
Antenni 184, 41 m
Ylin kerros 160 (näköalatasanne) m
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Space Needle on torni Seattlessa Washingtonissa Yhdysvalloissa. Se on kaupungin näkyvin maamerkki ja Seattlen symboli. Space Needle rakennettiin Seattle Center -puistoon vuoden 1962 Seattlen maailmannäyttelyyn. Space Needle on 184 metriä korkea, 42 metriä leveä ja painaa 9 550 tonnia. Kun rakennustyöt saatiin valmiiksi, se oli korkein rakennus Mississippijoen länsipuolella. Se on rakennettu kestämään 320 km/h tuuli ja magnitudin 9,5 maanjäristys [1] – mikä suojelisi tornia niinkin isoilta järistyksiltä kuin vuoden 1700 Cascadian järistys. Tornin katolla on 25 ukkosenjohdatinta, jotka estäisivät suuret vahingot salaman osuessa torniin.

Space Needlessä on 160 metrin korkeudessa näköalatasanne, 152 metrin korkeudessa lahjatavaraliike ja pyörivä SkyCity-ravintola. Molemmilla tasoilla on läpinäkyvä lasinen lattia. Needlen huipulta näkee paitsi Seattlen keskikaupunkia, myös Olympicin vuoriston, Kaskadit, Mount Rainierin, Mount Bakerin, Elliott Bayn ja ympäröivät saaret. Space Needle näkyy usein Seattlesta otetuissa kuvissa, sillä se erottuu selvästi muiden pilvenpiirtäjien joukosta. Tämä johtuu siitä, että torni on noin 60-kerroksisen talon korkuinen ja sijaitsee noin 1,3 kilometrin päässä keskustan pilvenpiirtäjistä.

Vierailijat voivat mennä Space Needlen huipulle hisseillä, jotka kulkevat 16 kilometrin tuntivauhtia. Matka vie 43 sekuntia ja jotkut turistit odottavat monta tuntia päästäkseen edes hetkeksi Needlen huipulle. Tuulisina päivinä hissejä hidastetaan kulkemaan vain kahdeksan kilometrin tuntivauhtia. Space Needle julistettiin historialliseksi maamerkiksi 9. huhtikuuta 1999.

Arkkitehtuuri

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Space Needlen arkkitehtuuri on suunnittelijoiden kompromissin tulos. Kaksi johtavaa ideaa Seattlen maailmannäyttelyä varten olivat Edward Carlsonin luonnos jättiläismäisestä ilmapallosta, joka oli maassa (huomaa hieman kalteva pohja) ja arkkitehti John Grahamin konsepti lentävästä lautasesta (huomaa 'sädekehä', jossa ravintola ja näköalatasanne ovat). Space Needle rakennettiin kestämään huomattavat maanjäristykset kaksinkertaistamalla rakennuksen massa suunnitellusta. Space Needlen ei pitäisi kärsiä suuria vahinkoja, jos maanjäristyksen magnitudi on alle 9. Sen pitäisi myös kestää asteikon 5 hurrikaanit, Space Needle huojuu vain 16 millimetriä per 10 km/h voimakas tuuli.

Viisi tasoa (mm. ravintolat ja näköalatasanne) kattava päällimmäinen kupoli on täysin tasapainossa, jolloin ravintolaosa pystyy pyörimään ympäri vain pienen sähkömoottorin avulla. Se pyörii täyden kierroksen tasan 47 minuutissa. Rungossa olevan maalin sävy on Orbital Olive, jalustan sävy Astronaut White, ”ufo-osan” sävy Re-entry Red ja katon sävy Galaxy Gold.

CN Tower, Toronto
Willis Tower, Chicago
Stratosphere, Las Vegas
• Space Needle, Seattle

31. joulukuuta 1999 (uudenvuodenaattona) paljastettiin ensimmäisen kerran valtavat valot Needlen tornissa. Valoja kutsutaan nimillä Legacy Light ja Skybeam, ja se sisältää niin paljon lamppuja, että niiden yhteinen teho on 85 miljoonaa kandelaa. Valot laitetaan Seattlessa päälle juhlien ja erikoistilaisuuksien aikaan. Valojen konsepti oli peräisin Seattlen maailmannäyttelyn julisteesta vuodelta 1962. Vaikka valoja suunniteltiin käytettäväksi 75 iltana vuodessa, niitä ei yleensä käytetä edes kahtatoista kertaa vuoden aikana. Valot olivat päällä kaksitoista päivää yhteen menoon 11. syyskuuta 2001 - 22. syyskuuta 2001, kunnianosoituksena syyskuun 11. päivän terrori-iskuissa kuolleille.

Samassa Seattlen maailmannäyttelyn julisteessa näkyi spiraalimaiset portaat, jotka toimisivat sisäänkäyntinä hisseille, mutta niitäkään ei otettu mukaan viimeisimpiin rakennussuunnitelmiin. Portaat korvattiin kaksikerroksisella Pavilion-tasolla, joka suljettiin lasilla. Joidenkin mielestä tämä taso muistuttaa Nautilusta. Kaiken kaikkiaan Needlen portaissa (mukaan lukien ravintolat ja näköalatasanne) on yhteensä 832 askelmaa.

Valmistumisaikanaan vuonna 1962 Space Needle oli 184-metrisenä kaikkein korkein rakennus Mississippijoen länsipuolella. Sittemmin sen on syrjäyttänyt mm. Columbia Center, joka on noin 302 metriä korkea.

The Space Needle 1960-luvulla.

Edward E. Carlsonilla, vuoden 1962 Seattlen maailmannäyttelyn puheenjohtajalla, oli alun perin idea ravintolan sisältävän tornin pystyttämisestä maailmannäyttelyyn. Carlson oli silloin hotellialan puheenjohtaja eikä häntä tunnettu taiteiden tai suunnittelun alalta, mutta häntä inspiroi tuore vierailu Saksan Stuttgart-tornin luona.

John Graham, arkkitehti, joka voitti palkinnon suunniteltuaan Northgate Mallin Seattleen, osallistui pian Seattle Needlen suunnitteluun. Grahamin ensimmäinen tehtävä oli luoda ravintola tornin suunnitelmiin, samalla tavalla kuin hän oli aikaisemmin suunnitellut Ala Moana-ostoskeskusta varten Honoluluun.

Tulevaa Seattle Needleä varten ei oltu löydetty sopivaa rakennuspaikkaa. Koska kaupunki ei rahoittanut maahankintaa, maa täytyi hankkia näyttelyalueen lähettyviltä. Sopivan rakennuspaikan etsinnät eivät tuottaneet tulosta, kunnes vuonna 1961 vapautui 1369 m² suuruinen maatilkku, joka myytiin hankkeen toteuttajille 75 000 dollarilla. Tällöin aikaa maailmannäyttelyyn oli enää vain yksi vuosi.

Tornin rakensi ja rahoitti Pentagram Corporation, joka koostui Bagley Wrightista, urakoitsija Howard S. Wrightista, arkkitehti John Grahamista, Ned Skinneristä ja Norton Clappista. Vuonna 1977 Bagley, Skinner ja Clapp myivät omat osuutensa Howrad Wrightille, joka muutti nimen Space Needle Corporationiksi.

Space Needlen maanjäristyskestävyyttä varmistettiin kaivamalla perustalle 10 metriä syvä ja 40 metriä leveä monttu, jonka täyttämiseen 467 betonirekalta kului päivän verran aikaa. Perusta painoi lähes 6 000 tonnia ja pohjan vahvistusrenkaat 250 tonnia. Betonipohjan painaessa saman verran kuin maanpäällinen rakennelma Needlen painopiste oli vain 1,5 metriä maan yläpuolella. Rakennelma on kiinnitetty perustaan 72 ruuvilla, joista jokainen on 10 metrin pituinen.

Tornin urakoitsijana toimi rakennusyhtiö Howard S. Wright Construction Co. Kiireellisen aikataulun vuoksi rakennustyöntekijät työskentelivät vuorokauden ympäri. Space Needle saatiin rakennettua alle vuodessa; se oli valmis huhtikuussa 1962 ja tuli maksamaan yhteensä 4,5 miljoonaa dollaria. Viimeinen hissikori saatiin asennetuksi päivää ennen kuin maailmannäyttely avattiin 21. huhtikuuta. Maailmannäyttelyn aikana lähes 20 000 ihmistä päivässä ajoi hissillä näköalatasanteelle. 20 000 ihmisen tavoitetta ei kuitenkaan rikottu, vaikka yhtenä päivänä tavoitteesta jäätiinkin vain 50 ihmisellä.

Vuonna 1982 Space Needleen lisättiin SkyLine-taso 33 metrin korkeuteen. Sitä ei ollut rakennettu aikaisemmin, koska tätä tasoa ei ollut piirretty alkuperäiseen suunnitelmaan. Nykyisin SkyLine Banquet Facilityyn mahtuu 20–360 ihmistä.

Vuonna 1993 hissit korvattiin uusilla tietokoneohjatuilla hisseillä, joiden nopeus on 16 kilometriä tunnissa. Voimakas maanjäristys (6,8 Richterin asteikolla) vuonna 1995 aiheutti riittävän suuren heilautuksen Needlessä, että vessojen vedet läikkyivät ulos.

Vuosikymmenten ajan Space Needlen ”sädekehällä”, 152 metrin korkeudessa, toimi kaksi ravintolaa: the Space Needle Restaurant, jonka alkuperäinen nimi oli Eye of the Needle, sekä Emerald Suite. Nuo kaksi kuitenkin suljettiin vuonna 2000, jotta saataisiin tilaa SkyCitylle.

Vuosina 1999 ja 2000 Space Needlessa toteutettiin uudistuksia, jotka käsittivät muun muassa SkyCity-ravintolan, SpaceBase-vähittäiskaupan, SkyBeam-installaation, näköalatasanteen kunnostuksen, valojen lisäykset ja korjauksen. Uudistus saatiin valmiiksi vuonna 2000 ja se maksoi lähes viisi kertaa tornin alkuperäisiä rakennuskustannuksia enemmän, 21 miljoonaa dollaria.

Joka vuosi uutenavuotena Space Needle juhlii merkkipäivää ilotulitusshow’lla keskiyöllä. Vuonna 2000 Space Needlen juhlallisuudet peruutettiin terrorismin mahdollisuuden takia, mutta ilotulitusshow kuitenkin järjestettiin.

19. toukokuuta 2007 Space Needle toivotti tervetulleeksi 45. miljoonannen vierailijansa. Vieras, sanfranciscolainen Greg Novoa, sai ilmaisen kahden hengen matkan Pariisiin, joka sisälsi myös VIP-illallisen Eiffel-tornissa. Toukokuussa 2008 Space Needle pestiin kunnolla ensi kertaa vuoden 1962 Seattlen maailmannäyttelyn jälkeen.

Vuonna 2017 Space Needlen ravintola suljettiin väliaikaisesti remontin takia. Uudistuksessa ravintolaosan sekä näköalatasanteen lattiat korvattiin lasisella läpinäkyvällä lattialla ja kehää pyörittävät sähkömoottorit uusittiin. Ravintola aukeaa jälleen alkuvuodesta 2019.

Kolme ihmistä on tehnyt itsemurhan hyppäämällä Space Needlen näköalatasanteelta. Jokainen näistä tapahtui 1970-luvulla. Kaksi heistä hyppäsi vuonna 1974, ennen kuin "turvaverkko" oli asennettu tasanteen ympärille. Kolmas teki itsemurhan neljä vuotta myöhemmin, vuonna 1978. Myös muita ihmisiä on yrittänyt hypätä, mutta poliisi on saanut heidät aina ennen kiinni.

Kuusi BASE-hyppääjää on hypännyt tornista, mutta tämä on kiellettyä ilman laillista lupaa. Neljä näistä hyppääjistä oli osa luvallista mainostilaisuutta vuonna 1996 mutta kaksi muuta hyppääjää pidätettiin.

Kulttuurillinen vaikutus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Space Needle esiintyy lukuisissa elokuvissa, kuten Elvis Presleyn näyttelemässä vuoden 1963 elokuvassa It Happened at the World’s Fair, vuoden 1974 elokuvassa Ansa – Parallax View, vuoden 1993 elokuvissa Toinen kyttäyskeikka ja Uneton Seattlessa sekä vuoden 1999 elokuvassa Austin Powers – agentti joka tuuppasi minua.

Space Needle nähdään televisiosarjoissa Frasier, Greyn anatomia, Dark Angel ja iCarly. 1. huhtikuuta 1989 Seattlen televisiokanava Almost Live! lähetti kanavallaan lähetyksen, jossa raportoitiin Space Needlen kaatuneen tuulen vuoksi. Kyseessä oli aprillipila. Animaatiosarjassa Paavo Pesusieni on nimellä Sea Needle esiintyvä rakennus, joka on parodia Space Needlestä. Televisiokanava History Channelin tutkivassa spesiaalissa Maa ihmisten jälkeen näytetään Space Needlen kaatuminen korroosion seurauksena. Space Needle esiintyy myös kiinalaisessa televisiosarjassa The Legend of Bruce Lee. Kilpailusarjassa The Phone erään pojan oli ryömittävä Space Needlen uloimmalla kehällä etsien samalla johtolankoja peliä varten. Pojan jälkeen erään tytön oli kiivettävä tornin jyrkimpään kohtaan, itse neulaan saadakseen lisää johtolankoja. Molemmat kilpailijat oli kiinnitetty turvavaijereihin mahdollisen putoamisen varalta.

Vuonna 1974 julkaistu kirjailija Stephen Casgroven lastenkirja Wheedle on the Needle kertoo Wheedle-nimisestä karvaisesta hahmosta, joka asuu Space Needlessä ja aiheuttaa sen valojen välähtelyä. Hahmon viimeiset lauseet ovat: ”There’s a Wheedle on the Needle / I know just what you’re thinking / But if you look up late at night / You’ll see his red nose blinking.” Wheedle oli kirjan julkaisusta lähtien seattlelaisen koripalloseura Seattle SuperSonicsin maskotti.

Chuck Palahniukin vuoden 1999 kirjassa Invisible Monsters hahmot vierailevat Space Needlen huipulla, kirjoittavat paperinpalalle salaisuuksia ja heittävät ne alas.

Vuonna 1962 Seattlen maailmannäyttelyn aikana Space Needleen asennettiin useita kertoja päivässä soitettu kellopeli. Siitä kuului 538 kellon ääni ja sen rakensi Schulmerich Company nimellä ”Carillion Americana”. Operaattorin konsoli sijoitettiin Space Needlen pohjaan ja suljettiin lasilla, jotta laitetta soittava muusikko pystyi keskittymään kunnolla. Kellopeliä pystyi soittamaan myös kelalla, ja sen ääni kuului koko lähialueella, jopa sitäkin kauempana.

Australialaisen rockyhtyeen The Church vuoden 2006 studioalbumilla Uninvited, Like the Clouds on kappale nimeltä ”Space Needle”.

Space Needle toimii jalkapalloseura Seattle Sounders FC:n logona. Se esiintyi myös entisen koripalloseura Seattle SuperSonicsin logossa.

Lego Group loi LEGO Architecture Landmark -sarjaansa varten 22 senttimetriä korkean Space Needlen pienoisversion.

Naughty Dogin pelissä The Last of Us Part II Space Needlen voi nähdä horisontissa Seraphites-kultin saarella.

  1. Seattle Space Needle - Watertown Hotel - A Staypineapple Hotel - Seattle - United States www.watertownseattle.com. Arkistoitu 31.12.2017. Viitattu 31.12.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]