Lego Group

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lego A/S
Yritysmuoto Osakeyhtiö
Perustettu 1932
Kotipaikka Tanska Billund, Tanska
Toimiala Leikkikalujen valmistaja
Tuotteet Lego-palikat
Kotisivu lego.com

Lego A/S (markkinoinnissa The LEGO Group) on tanskalainen leikkikaluja valmistava perheyritys. Yhtiö tunnetaan valmistamistaan Lego-palikoista. Vuonna 2012 se ohitti Mattelin nousten maailman suurimmaksi leikkikaluvalmistajaksi.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puusta muoviin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jyllannin pikkukaupungissa Billundissa puuseppänä 1930-luvulla toiminut Ole Kirk Christiansen oli yksi monista, joita silloinen talouslama koetteli. Aiemmin lähinnä puisia käyttötavaroita tehnyt Ole päätti talouslaman edetessä laajentaa verstaansa tuotannon lasten leluihin. Ole piti tärkeänä lelujen korkeaa laatua ja kestävyyttä, ja nämä ominaisuudet tekivät hänen tuottamistaan leluista kuuluisia Tanskassa.

Lego-yhtiön ("Lego" tuli yhtiön viralliseksi nimitykseksi vuonna 1934 pidetyn nimikilpailun jälkeen) tullessa yhä kuuluisammaksi yhtiö alkoi kasvaa. Vuonna 1939 yhtiön palveluksessa työskenteli jo yhdeksän työntekijää Olen lisäksi. Eräs näistä työntekijöistä oli silloin 19-vuotias Olen poika Godtfred Kirk Christiansen[2]. Isänsä keskittyessä enemmän lelujen tekoon Godtfred käytti voimavaransa yhtiön tulevaisuuden suunnitelmiin suunnittelemalla uusia leluja. Godtfredin innokkuus uusien tuotteiden kehittelemiseen auttoi yhtiön kasvua tulevaisuudessa.

Toisen maailmansodan (1939-1945) jälkeen muovit kehittyivät nopeasti yhä helpommin ja tarkemmin työstettäviksi. Vuonna 1940 Lego-yhtiön johtajaksi valittu Godtfred innostui muovin käyttömahdollisuuksista, ja Lego oli ensimmäinen tanskalainen yhtiö, joka hankki muovin muovaamiseen tarvittavia kuumapuristuskoneita. Sijoitus kannatti sillä jo neljässä vuodessa puristuskoneen ostamisen jälkeen puolet yhtiön tuotannosta oli muovileluja. Eräs näistä leluista oli "itsestään tarttuva palikka", nykyisen Lego-palikan ensimmäinen versio.

Lego-palikan voittokulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itsestään tarttuvien palikoiden suosion myötä Ole oli poikansa Godtfredin kanssa valmis satsaamaan palikoihin. Palikoiden tuotantoprosessia ja itse palikkaa kehitettiin, ja vuonna 1958 nykyisen mallinen Lego-palikka tuotiin markkinoille. Lego-palikoita varten Godtfred kehitteli uudenlaisen ajattelumallin nimeltään SYSTEM. SYSTEM osoittautui erittäin toimivaksi ratkaisuksi ja on vielä nykyisinkin yhtiön tärkein tuotesarja.

Vuonna 1960 tulipalo tuhosi yhtiön puuleluosaston, ja Godtfred päätti olla rakentamatta uutta osastoa keskittyen Lego-palikoiden tuomiin mahdollisuuksiin. Erilaisten palikoiden avulla pystyttiin luomaan aivan uudenlaisia settejä. Palikoiden suosio kasvoi kasvamistaan, ja markkina-alue kansainvälistyi nopeaa tahtia. Vuonna 1957 perustettu LEGO Schweiz sai pian seurakseen Ranskan, Ison-Britannian, Belgian ja Ruotsin maajaostot. Suomen maajaosto, Suomen LEGO Oy Ab, perustettiin vuonna 1960.

Huvipuistoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Legoland

Lego-tuotteiden saadessa yhä enemmän julkisuutta useat turistit vierailivat yhtiön tehtailla. Eniten heitä kiinnosti tehtaan näyttelytilaan asetetut Lego-rakennelmat. Rakennelmien ja turistien määrän kasvaessa (parhaimmillaan tehtaassa vieraili yli 20 000 vierailijaa vuodessa) Godtfred päätti rakentaa pienen puutarhan, jonne siirrettäisiin suurimmat rakennelmat. Ajatuksena oli, että puutarhaa voisi hoitaa muutama eläkeläinen. Idea kasvoi yhä enemmän ja enemmän, ja pian puhuttiinkin jo oikeasta teemapuistosta, LEGOLANDista. Avautuessaan 7. kesäkuuta 1968 LEGOLAND Billund oli pinta-alaltaan 38 000 neliömetriä, ja siihen kuului Minilandin lisäksi liikennepuisto, intiaanileiri, nukketeatteri ja nukkekokoelma.

Ensimmäisen LEGOLANDin suosio yllätti Lego Groupin. Billundin kävijämäärän kasvaessa vuosi vuoden perään puiston alue kaksinkertaistettiin. Lopulta yhtiö päätti perustaa uuden puiston, ja Ison-Britannian LEGOLAND Windsor avasi ovensa vuonna 1996. Kolmas LEGOLAND perustettiin San Diegon lähelle Carlsbadiin vuonna 1999 ja neljäs Saksaan Günzburgin lähistölle vuonna 2002. 2000-luvulle tultaessa yhtiön taloudelliset vaikeudet saivat sen myymään LEGOLANDit Merlin Entertainment Groupille.

Digitaalisia sovelluksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietotekniikan kehitys 1990-luvulla näkyi myös Lego Groupissa. Yhtiön verkkopalvelu avautui ensimmäistä kertaa vuonna 1996, ja pian sen jälkeen vuonna 1997 setin rakennusohjeet jaettiin CD-muodossa. Mikrosirut siirtyivät palikoihin ensi kerran vuoden 1998 Mindstorms-tuoteperheen mukana. Lego Group on aktivoitunut myös videopelien suhteen. Uusin kokeilu tällä saralla on Lego Universe, yhtiön luoma massiivimoninpeli.

Taloudelliset vaikeudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2000-luvun alku oli synkkää aikaa yhtiölle. Vuoden 2002 talousraportti oli ensimmäinen, jossa yhtiön tulot eivät olleet nousseet, vaan ne olivat laskeneet kovasti. Seuraavan vuoden raportti osoitti laskun olevan todellista ja jotain sellaista johon olisi puututtava. Tähän voimakkaaseen laskuun oli monia syitä, eräs suurimmista oli investointi uusiin laajoihin tuoteryhmiin. Esimerkiksi Galidor- ja LEGO Explore -teemojen huono menestys aiheutti suuria tappioita yhtiölle. Vuonna 2003 ongelmaa lähdettiin purkamaan voimakeinon. Yhtiö irtisanoi miltei tuhat työntekijäänsä, tehosti monia keskeisiä prosessejaan ja keskittyi uudestaan päätuoteperheisiinsä (SYSTEM, TECHNIC jne). Yhtiön rankka uudistus näkyi myös johtoportaassa: Kjeld Kirk Kristiansen jätti toimitusjohtajan tuolin Jørgen Vig Knudstorpille. Vuoden 2005 tilinpäätös oli kuitenkin voitollinen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Leluyhtiö loi superrikkaita: ”Lego on liekeissä” Taloussanomat. 14.3.2013. Viitattu 8.4.2013.
  2. LEGO.comin virallinen Yhtiön virallinen historiikki (Arkistoitu – Internet Archive)
Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.