Legoland

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saksan Legolandin sisäänkäynti.

Legolandit ovat leluvalmistaja Lego Groupin perustamia Lego-aiheisia huvipuistoja. Legolandeja on Tanskassa, Yhdysvalloissa, Malesiassa, Saksassa, Dubaissa, Koreassa, Japanissa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Legolandit sisältävät kaikenlaista Legoihin liittyvää aina Lego-kaupasta legoista rakennettuihin taloihin saakka. Niissä on myös huvipuistolaitteita ja minilandeja, joissa on esimerkiksi legoista rakennettuja autoja ja rakennuksia, jotka usein suunnitellaan vastaamaan oikeita. Siellä täällä legolandeja on legoista rakennettuja eläimiä ja ihmishahmoja. Ammattirakentajat rakentavat kaikki mallit.

Lego-maailmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhin ja laajin legoland, Legoland Billund rakennettiin Tanskan Billundiin vuonna 1968. Se on jaettu kahdeksaan maailmaan: Duplo Landiin, Imagination Zoneen, Legoredo Towniin, Adventure landiin, Minilandiin, Pirate Landiin, Lego Cityyn ja Knights Kindomiin. 25. miljoonas vieras kävi puistossa vuonna 1996, ja nykyisin siellä käy vuosittain noin 1,6 miljoonaa ihmistä. Vuonna 1996, 28 vuotta Legoland Billundin avaamisen jälkeen, avattiin toinen Legoland, Legoland Windsor. Puiston rakentamiseen kului noin kolme vuotta. Kolmas legoland-puisto, Legoland Kalifornia, avattiin Etelä-Kalifornian Carlsbadiin, Yhdysvaltoihin maaliskuussa 1999. Puistoon on rakennettu 30 miljoonasta palikasta yli tuhat pienoismallia. Vuonna 2002 avattu Legoland Saksa on Günzburgissa, Saksassa sijaitseva Lego-puisto. Malesiassa sijaitsee Aasian ensimmäinen Legoland. Se avattiin syyskuussa 2012. Lokakuussa 2016 Dubaihin avattiin Aasian toinen Legoland.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Joanna Devereux (päätoim.): Suuri Lego-kirja. valok. Andy Crawford, Erik Andreson, suom. Ilkka Rekiaro. Helsinki Media, 1999. ISBN 951-32-0809-5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä harrastuksiin tai vapaa-aikaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.