Ole Kirk Christiansen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ole Kirk Christiansen (7. huhtikuuta 189111. maaliskuuta 1958) oli tanskalainen puuseppä, joka perusti Lego-yhtiön ja oli mukana yhtiön alkutaipaleella aina ensimmäisten palikoiden ilmestymiseen saakka.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapsuus viljelijäperheessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ole Christiansen syntyi vuonna 1891 jyllantilaiseen maaviljelijäperheeseen Filkskovin kylään. Isä Jens Niels Christensen työskenteli monilla lähialueen maatiloilla saadakseen kymmenlapsisen perheensä ruokittua. Myös poika tottui jo nuoresta pitäen työntekoon. Erään tarinan mukaan Christiansenin ensimmäinen työ oli perheen lampaan hoitaminen ja ulkoiluttaminen.

Työtä pelkäämättömän asenteen lisäksi Christiansen peri vanhemmiltaan hartaan uskovaisuuden. Koko Christiansenin perhe oli ahkerasti mukana luterilaisen kirkkonsa tempauksissa. Varsinkin lähialueen vähävaraisten avustaminen oli heille tärkeää.

Vilja vaihtuu puuhun[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Työnteon lisäksi Christiansen kävi kaksi päivää viikossa kylänsä koulussa opettelemassa laskemista ja lukemista. Christiansen ei ehtinyt työnsä lisäksi lukea, ja siksi hän ei käynyt koulua perusastetta korkeammalle. Yleisen tavan mukaan Christiansen opetteli ammattinsa kisällinä toimien isoveljensä Kristianin apulaisena puusepän verstaalla 14-vuotiaasta lähtien. Neljän vuoden opintojen jälkeen Christiansen valmistui ja sai luvan harjoittaa ammattiaan itsenäisesti.

Pian valmistuttuaan Christiansen huomasi, ettei hänelle riittänyt työtä pienessä kotikylässään, joten hän päätti lähteä ulkomaille omaisuutta tienaamaan. Christiansen työskenteli puuseppänä Saksassa vuodet 1911–1912 ja Norjassa vuodet 1912–16. Norjasta hän löysi ensimmäisen vaimonsa, Kirstinen. Tienattuaan tarpeeksi Ole ja Kirstine Christiansen muuttivat Tanskaan pieneen Billundin kylään 30 kilometrin päähän Filkskovista. Heti muutettuaan Billundiin Christiansen osti pienen paikallisen puusepänverstaan.[1]

Lego-yhtiön perustaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verstaassaan Christiansen valmisteli lähiseudun maatalouden tarvitsemia puutuotteita ovista huonekaluihin. Keväisin ja kesäisin hän yritti hankkia toimeentuloa millä tahansa työmaalla johon hän pääsi. Aluksi asiakkaina olivat vain lähiseutujen asukkaat, mutta maineen kiiriessä Christiansen sai yhä enemmän asiakkaita ja yhä isompia urakoita. Silti 1920-luvun lama ei päästänyt Christianseniä helpolla, ja hän joutui usein vararikon partaalle.

Neljästä verstaassa roihunneesta tulipalosta huolimatta Christiansen jaksoi jatkaa. Huomattuaan, etteivät käyttötavarat enää tuoneet tarvittavaa määrää tuloja, hän päätti kokeilla puisten lelujen tekemistä. Tieto Christiansenin tekemien lelujen laadusta ja kestävyydestä kiiri ympäri Tanskaa. Vähitellen suurin osa verstaan tuloista alkoi tulla leluista.

Lelujen mahdollisuutta pohtiessa Christiansen päätti keskittää verstaan tuotannon kokonaan leluihin. Christiansen piti verstaan työntekijöiden kanssa lelujen nimen keksimisestä kilpailun. Voittajaksi päätyi Christiansenin ehdotuslähde? "LEGO". Näin yhtiö sai nimensä vuonna 1934.[2]

Ole Kirk Christiansenin seuraaja LEGO-yrityksen johdossa oli hänen poikansa Godtfred Kirk Christiansen, joka patentoi toisiinsa kiinnittyvät muovipalikat vuonna 1958.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ole Kirk Christiansen Brick Fetish. Viitattu 12.8.2014.
  2. LEGO Ideafinder. Viitattu 12.8.2014.
  3. LEGO Encyclopedia Britannica. Viitattu 12.8.2014.

Aiheesta muulla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]