Ole Kirk Christiansen

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ole Kirk Christiansen (7. huhtikuuta 189111. maaliskuuta 1958) oli tanskalainen puuseppä, joka perusti Lego-yhtiön ja oli mukana yhtiön alkutaipaleella aina ensimmäisten palikoiden ilmestymiseen saakka.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapsuus viljelijäperheessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ole syntyi vuonna 1891 jyllantilaiseen maaviljelijäperheeseen Filkskovin kylään. Olen isä, Jens Niels Christensen, työskenteli monissa lähialueen maatiloissa saadakseen kymmenlapsisen perheensä ruokittua. Tanskan maaperä ei ollut otollinen maanviljelylle. Tästä syystä Jens teki hyvin paljon töitä eikä usein ehtinyt viettämään aikaa perheensä kanssa. Myös Ole tottui jo nuoresta pitäen työntekoon. Erään tarinan mukaan Olen ensimmäinen työ oli perheen lampaan hoitaminen ja ulkoiluttaminen.

Työtä pelkäämättömän asenteen lisäksi Ole peri vanhemmiltaan hartaan uskovaisuuden. Koko Christiansenin perhe oli ahkerasti mukana luterilaisen kirkkonsa tempauksissa. Varsinkin lähialueen vähävaraisten avustaminen oli heille tärkeää.

Vilja vaihtuu puuhun[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Työnteon lisäksi Ole kävi kaksi päivää viikossa kylänsä koulussa opettelemassa laskemista ja lukemista. Ole ei ehtinyt työnsä lisäksi paljoa lukea, ja siksi hän ei käynyt koulua perusastetta korkeammalle. Yleisen tavan mukaan Ole opetteli ammattinsa kisällinä toimien isoveljensä Kristianin apulaisena puusepän verstaalla 14-vuotiaasta lähtien. Neljän vuoden opintojen jälkeen Ole valmistui ja sai luvan harjoittaa omaa ammattiaan itsenäisesti.

Pian valmistuttuaan Ole huomasi, ettei hänelle riittänyt työtä pienessä kotikylässään, joten hän päätti lähteä ulkomaille omaisuutta tienaamaan. Ole työskenteli puuseppänä Saksassa vuodet 1911–1912 ja Norjassa vuodet 1912–16. Norjasta hän löysi ensimmäisen vaimonsa, Kirstinen. Tienattuaan tarpeeksi Ole ja Kirstine muuttivat takaisin Tanskaan pieneen Billundin kylään 30 kilometrin päähän Filkskovista. Heti muutettuaan Billundiin Ole osti pienen paikallisen puusepänverstaan.[1]

Lego-yhtiön perustaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verstaassaan Ole valmisteli lähiseudun maatalouden tarvitsemia puutuotteita ovista huonekaluihin. Keväisin ja kesäisin Ole yritti hankkia toimeentuloa millä tahansa työmaalla johon hän pääsi. Aluksi Olen asiakkaina olivat vain lähiseutujen asukkaat, mutta maineen kiiriessä Ole sai yhä enemmän asiakkaita ja yhä isompia urakoita. Silti 1920-luvun lama ei päästänyt Olea helpolla, ja hän joutui usein vararikon partaalle.

Peräti neljästä verstaassa roihunneesta tulipalosta huolimatta Ole jaksoi uurastaa ja pitää pintansa. Huomattuaan, etteivät käyttötavarat enää tuoneet tarvittavaa määrää tuloja, hän päätti kokeilla puisten lelujen tekemistä. Tieto Olen tekemien lelujen laadusta ja kestävyydestä kiiri ympäri Tanskaa. Vähitellen suurin osa verstaan tuloista alkoi tulla leluista.

Lelujen mahdollisuutta pohtiessa Ole päätti keskittää verstaan tuotannon kokonaan leluihin. Ole piti verstaan työntekijöiden kanssa lelujen nimen keksimisestä kilpailun. Voittajaksi päätyi Olen ehdotuslähde? "LEGO". Näin yhtiö sai nimensä vuonna 1934.[2]

Ole Kirk Christiansenin seuraaja LEGO-yrityksen johdossa oli hänen poikansa Godtfred Kirk Christiansen, joka patentoi toisiinsa kiinnittyvät muovipalikat vuonna 1958.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ole Kirk Christiansen Brick Fetish. Viitattu 12.8.2014.
  2. LEGO Ideafinder. Viitattu 12.8.2014.
  3. LEGO Encyclopedia Britannica. Viitattu 12.8.2014.

Aiheesta muulla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]