Uneton Seattlessa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uneton Seattlessa
Sleepless in Seattle
Ohjaaja Nora Ephron
Käsikirjoittaja
Tuottaja Jane Bartelme
Säveltäjä Marc Shaiman
Kuvaaja Sven Nykvist
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö TriStar Pictures
Levittäjä InterCom
Netflix
Ensi-ilta 1993
Kesto 105 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Uneton Seattlessa (Sleepless in Seattle) on Nora Ephronin ohjaama yhdysvaltalainen elokuva vuodelta 1993. Se on lämminhenkinen romanttinen komedia, jonka pääosia näyttelevät Tom Hanks ja Meg Ryan. Elokuva menestyi ilmestymisvuonnaan teattereissa hyvin, ja se oli Oscar-ehdokkaana parhaasta originaalimusiikista ja parhaasta käsikirjoituksesta. Elokuva noudattaa tietoisesti vanhojen nostalgisten Hollywood-elokuvien kaavaa, jossa rakkauden tiellä on monia esteitä, mutta jossa koittaa lopulta onnellinen loppu. Tärkeässä osassa elokuvassa ovatkin Hollywoodin kulta-ajan vanhat musiikki- ja elokuvaklassikot, varsinkin Unohtumaton rakkaus -elokuva vuodelta 1957, johon elokuvassa usein viitataan.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sam Baldwin (Hanks) on hiljattain leskeksi jäänyt arkkitehti ja poikansa Jonahin (Malinger) yksinhuoltajaisä. Hän muuttaa Chicagosta Seattleen saadakseen helpotusta suruunsa, mutta saa huomata, että vaimon kuoleman jälkeen elämää ei ole helppo jatkaa eteenpäin. Jonah seuraa vierestä isänsä yksinäisyyttä, kunnes soittaa jouluaattona radion psykologiohjelmaan ja kertoo suorassa lähetyksessä sen juontajalle, että hänen isänsä tarvitsee uuden vaimon. Tuhannet amerikkalaisnaiset kuulevat ohjelman ja kiinnostuvat sympaattiselta kuulostavasta leskimiehestä, unettomasta Seattlessa. Näiden naisten joukossa on Annie Reed (Ryan), joka on tahollaan kihloissa mutta ihastuu silti Samiin. Toimittajatyönsä kautta hän ottaa selville miehen taustoista ja lähettää tälle satojen muiden naisten tavoin kirjeen. Jonah innostuu Anniesta, mutta Sam-isää on vaikeampi taivutella tapaamaan tätä. Monien mutkien ja Jonahin myötävaikutuksen jälkeen pari kuitenkin kohtaa toisensa pilvenpiirtäjän huipulla ja rakastuu.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Tom Hanks  Sam Baldwin  
 Meg Ryan  Annie Reed  
 Ross Malinger  Jonah Baldwin  
 Bill Pullman  Walter  
 Rosie O'Donnell  Becky  
 Gaby Hoffmann  Jessica  
 Victor Garber  Greg  
 Rita Wilson  Suzy  
 Barbara Garrick  Victoria  
 Carey Lowell  Maggie Abbott Baldwin  
 David Hyde Pierce  Dennis Reed  
 Dana Ivey  Claire Bennett  
 Rob Reiner  Jay  

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video-oppaassa vuodelta 1994 Bello Romano kutsuu elokuvaa hyvin kirjoitetuksi ja miellyttävästi roolitetuksi, mutta ylisentimentaaliseksi ja vanhahtavaksi. Hän antaa sille neljä tähteä viidestä, mikä vastaa sanallista arviota ”erinomainen”.[1] VideoHound’s Golden Movie Retriever antaa elokuvalle kolme ja puoli tähteä neljästä muun muassa Sven Nykvistin kuvauksen ansiosta.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.
  2. Sleepless in Seattle[vanhentunut linkki], VideoHound’s Golden Movie Retriever. Gale, 2008. Haettu 11.11.2016 palvelusta HighBeam Research (vaatii tilauksen).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]