The Last of Us Part II

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Last of Us Part II
Kehittäjä Naughty Dog
Julkaisija Sony Interactive Entertainment
Jakelija PlayStation Store
Ohjaaja
Suunnittelija
 • Emilia Schatz
 • Richard Cambier
Käsikirjoittaja
 • Neil Druckmann
 • Halley Gross
Taiteilija Kristian Llana
Säveltäjä Gustavo Santaolalla
Pelisarja The Last of Us
Pelimoottori Naughty Dog's proprietary game engine
Julkaistu 19. kesäkuuta 2020
Lajityyppi toimintaseikkailupeli, selviytymiskauhupeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus CERO: Z (alkaen 18 vuotta)
ESRB: Alkaen 17 vuotta
PEGI 18
USK 18
Alusta PlayStation 4
Lisenssi Suljettu lisenssi
Jakelumuoto Blu-ray-levy ja digitaalinen jakelu
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

The Last of Us Part II on Naughty Dogin kehittämä ja Sony Interactive Entertainmentin julkaisema toimintaseikkailu- ja selviytymiskauhupeli. Peli julkaistiin 19. kesäkuuta 2020 yksinoikeudella PlayStation 4:lle. Peli oli tarkoitus julkaista 29. toukokuuta 2020, mutta sen julkaisua lykättiin koronaviruspandemian 2019–2020 vuoksi myöhemmäksi.

Peli on jatko-osa pelille The Last of Us (2013).

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neljä vuotta ensimmäisen pelin tapahtumien jälkeen Joel ja Ellie elävät Jacksonissa Joelin veljen, Tommyn ja tämän vaimon, Marien kanssa. Ellie on myös ystävystynyt kahden hänen ikäisensä, Dinan ja Jessen kanssa, jotka ovat juuri eronneet. Kun Ellie lähtee Dinan kanssa partioon Joelin ja Tommyn tueksi, he keskustelevat eilisiltaisesta suudelmasta, ja heidän suhteensa lähtee uudelle asteelle. Samaan aikaan Jacksonin laitamilla Abby-niminen nainen ja tämän toverit ovat etsimässä erästä henkilöä Jacksonista. Abby joutuu tarttuneiden saartamaksi, ja Joel ja Tommy pelastavat tämän. Mutta Joel on juuri se henkilö, jonka Abby halusi löytää ja tappaa. Kiduttamisen jälkeen Abby murskaa Joelin kallon golfmailalla. Ellie vannoo tappavansa Abbyn.

Tommy lähtee Seattleen etsimään Joelin tappajia, joiden uskotaan kuuluvan Washingtonin Vapautusliikkeeseen (Washington Liberation Front, WLF, lempinimeltään Wolves eli sudet). Ellie lähtee hänen peräänsä Dinan kanssa. Ellie ja Dina tutkivat kaupunkia ja joutuvat lopulta tarttuneiden jahtaamiksi metrotunneleissa. He pakenevat hylättyyn teatteriin ja tekevät siitä tukikohdan. Kun Dina paljastaa olevansa raskaana, Ellie käskee hänen pysyä teatterissa. Hän käyttää radiota selvittääkseen, missä Abby on. Etsintöjensä aikana Ellie eliminoi useita WLF:n jäseniä, joista muutamat ovat Abbyn läheisiä, ja törmää myös Serafiitteihin, murhanhimoiseen uskonnolliseen kulttiin. Päästyään hylättyyn akvaarioon Ellie kohtaa Owenin ja Melin, Abbyn läheisimmät ystävät. Hän yrittää kuulustella heiltä Abbyn sijaintia, mutta he vastustavat, ja Ellie joutuu itsepuolustuksessa tappamaan molemmat.

Tämän jälkeen pelin tapahtumat seuraavat Abbya samaan aikaan. Neljä vuotta aiemmin Abby kuului Tulikärpäsiin, ja hänen isänsä oli Salt Lake Cityssä työskennellyt kirurgi, jonka Joel lopulta tappoi ensimmäisen pelin lopussa. Tästä syystä Abby halusi kostaa Joelille. Hän liittyi WLF:än Owenin kanssa, johon hänellä oli romanttinen suhde. Ennen pelin alkua Abby oli kuitenkin eronnut Owenista ja Owen oli suhteessa Melin kanssa.

Samaan aikaan, kun Ellie ja Dina saapuivat Seattleen, Abby lähti partioon Serafiitteja varten. Hänet otetaan kiinni ja aiotaan uhrata, kunnes kaksi entistä serafiittia, Yara ja Lev, joutuvat heidän jahtaamiksi. Abby auttaa kaksikon pakoon ja jättää heidät vanhaan toimistokonttiin piiloon. Seuraavana aamuna hän päättää kuitenkin palata heidän luokseen ja pelastaa heidät toistamiseen. Lev paljastaa, että häntä pidetään häväistyksenä, koska hän ajoi hiuksensa, ja siksi serafiitit haluavat tappaa hänet ja Yaran. Lev palaa serafiittien kotisaarelle tarkoituksenaan saada myös äitinsä lähtemään serafiiteista, ja Abby ja Yara lähtevät tämän perään. Itsepuolustuksena Lev joutuu kuitenkin tappamaan äitinsä. Samaan aikaan WLF hyökkää saarelle, ja kun Abby ei suostu jättämään Leviä ja Yaraa, WLF julistaa hänet petturiksi. Paetessaan saarelta Yara kuolee, mutta Abby ja Lev pääsevät pakoon.

Abby ja Lev palaavat akvaarioon, jossa Owen piti majaa, ja hän oli myös aikeissa lähteä Santa Barbaralle liittyäkseen takaisin Tulikärpäsiin. Abby ja Lev löytävät Owenin ja Melin kuolleina sekä Ellien pudottoman kartan, joka paljastaa tämän piilopaikan. Abby hyökkää teatteriin ja ampuu Jessen. Ellie ymmärtää, miksi Abby tappoi Joelin, ja he taistelevat toisiansa vastaan, kunnes Dina hyökkää Abbyn kimppuun. Abby miltei tappaa Dinan kostoksi siitä, että Ellie tappoi Melin, mutta Lev saa hänet luopumaan siitä. Abby jättää Ellien ja Dinan henkiin. Kuukausia myöhemmin Ellie ja Dina elävät yhdessä maatilalla ja kasvattavat Dinan lasta, JJ:ta, yhdessä. Ellie kärsii traumaperäinen stressihäiriöstä eikä kykene pääsemään yli Joelin kuolemasta. Kun hän saa Tommylta vinkin, että Abby on nähty länsirannikolla matkalla Santa Barbaraan, Ellie päättää saattaa kostonsa päätökseen.

Santa Barbarassa Abby ja Lev löytävät Tulikärpästen aseman ja saavat heihin yhteyden, mutta he joutuvat Kalkkarokäärmeiden vangeiksi. Taisteltuaan tiensä läpi Kalkkarokäärmeiden Ellie löytää Abbyn ja Levin rannalta paaluihin sidottuina. Ellie vapauttaa heidät, muttei kuitenkaan pysty päästämään Abbyä menemään ja pakottaa tämän taistelemaan. Kun Ellie saa yliotteen ja on hukuttamaisillaan Abbyn, toisenlainen muisto Joelista nousee pintaan, ja hän huomaa, ettei kykene tappamaan Abbya. Abby ja Levi lähtevät pois, ja Ellie palaa kotiinsa vain löytääkseen sen tyhjänä: Dina on lähtenyt JJ:n kanssa. Ellie muistelee viimeistä keskusteluaan Joelin kanssa. Ellie oli kaksi vuotta aiemmin saanut selville, että Joel valehteli hänelle Salt Lake Citysta, ja he eivät olleet sen jälkeen puheväleissä. Päivää ennen Joelin kuolemaa Ellie kävi hänen luonaan ja sanoi, ettei tiedä, voiko hän ikinä antaa anteeksi sitä, mitä Joel teki, mutta haluaisi kuitenkin yrittää. Ellie ei kuitenkaan koskaan saanut anteeksiannolle tilaisuutta. Hän jättää Joelin kitaran ikkunalle ja lähtee kävelemään kohti tuntematonta.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Last of Us Part II:n kehitys aloitettiin vuonna 2014. Ashley Johnson ja Troy Baker palaavat rooleihinsa Ellienä ja Joelina. Pelin ovat käsikirjoittaneet ohjaaja Neil Druckmann ja Halley Gross.[1] Gustavo Santaolalla palasi pelin säveltäjäksi.[2]

Pelin kehittäjä Naughty Dog on kiinnittänyt huomiota pelin saavutettavuusasetuksiin saatuaan palautetta Uncharted-sarjasta ja pelissä on noin 60 asetusta saavutettavuuteen.[3] Asetuksiin kuuluu useita vaihtoehtoisia ohjaustapoja.[4]

Markkinointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli julkistettiin PlayStation Experience -tapahtumassa joulukuussa 2016, jolloin julkaistiin ensimmäinen traileri.[1] 30. lokakuuta 2017, pelin toinen traileri, paljasti neljä uutta hahmoa: Yara (es. Victoria Grace), Lev (Ian Alexander), Emily (Emily Swallow) ja nimeämätön hahmo, jota esittää Laura Bailey.[5]

Kolmas traileri julkaistiin 11. kesäkuuta 2018 Electronic Entertainment Expo 2018 -tapahtumassa. Trailerissa näytettiin välikohtaus, jossa esiteltiin uusi hahmo Dina (Shannon Woodward).[6] Lisäksi siinä esiteltiin ensimmäistä kertaa pelikuvaa.[7] Neljäs traileri julkaistiin 24. syyskuuta 2019, ja se paljasti pelin julkaisuajankohdaksi 21. helmikuuta 2020.[8] Kuukautta myöhemmin ohjaaja Neil Druckmann ilmoitti pelin julkaisun siirtyvän kolmella kuukaudella, ja kertoi uuden julkaisupäivän olevan 29. toukokuuta 2020.[9]

2. huhtikuuta 2020 pelin julkaisua lykättiin myöhemmäksi koronaviruspandemian 2019–2020 vuoksi.[10] 27. huhtikuuta pelin juoni vuosi internetiin;[11] samana päivänä Sony ilmoitti pelin julkaisuajankohdaksi 19. kesäkuuta 2020.[12]

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Ashley Johnson  Ellie  
 Troy Baker  Joel Miller  
 Laura Bailey  Abby  
 Jeffrey Pierce  Tommy Miller  
 Shannon Woodward  Dina  
 Victoria Grace  Yara  
 Ian Alexander  Lev  
 Emily Swallow  Emily  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehdistöt kehuivat peliä ja sillä on Metacritic-pisteytys 93/100.[13] Peli on saanut IGN:n arvostelussa arvosanaksi täydet 10/10.[14]

Yleisön vastaanotto oli kuitenkin osittain negatiivinen.lähde? Useat pelaajat ja kriitikot kritisoivat ankarasti pelin tarinaa ja sen hahmoja.[15][16]

Myynti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sonyn mukaan peli on myynyt yli neljä miljoonaa kappaletta kolmessa päivässä julkaisun jälkeen.[17]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Makuch, Eddie: The Last of Us 2 Brings on Westworld Writer; Story Described as "Intense" GameSpot. 5.12.2016. Viitattu 11.12.2016. (englanniksi)
 2. Pereira, Chris: In The Last of Us: Part 2, You Play as Ellie Gamespot. 3.12.2016. Viitattu 11.12.2016. (englanniksi)
 3. Naughty Dog explains The Last of Us Part II’s ambitious accessibility features theverge.com. 1.6.2020. Viitattu 30.10.2020. (englanniksi) 
 4. The Last of Us Part II: Accessibility features detailed blog.playstation.com. 9.6.2020. Viitattu 30.10.2020. (englanniksi)
 5. Osborn, Alex: The Last of Us 2 Voice Cast Revealed IGN. 30.10.2017. Viitattu 3.11.2017. (englanniksi)
 6. Lanier, Liz: E3 Trailer: ‘The Last of Us Part 2’ Shows Off Stealth Gameplay Variety. 11.6.2018. Viitattu 22.6.2018. (englanniksi)
 7. E3: The Last of Us Part II sai vaikuttavan trailerin, joka sisältää viimein myös pelikuvaa Muropaketti. 12.6.2018. Viitattu 22.6.2018.
 8. Webster, Andrew: The Last of Us Part II is launching in February 2020 The Verge. 24.9.2019. Viitattu 25.9.2019. (englanniksi)
 9. Druckmann, Neil: The Last of Us Part II Comes to PS4 in May PlayStation Blog. 24.10.2019. Viitattu 24.10.2019. (englanniksi)
 10. Peters, Jay: The Last of Us Part II delayed indefinitely due to novel coronavirus The Verge. 2.4.2020. Viitattu 2.4.2020. (englanniksi)
 11. The Last of Us 2 story spoilers are "disappointing," Naughty Dog says GamesRadar. 27.4.2020. Viitattu 27.4.2020. (englanniksi)
 12. Release Date Updates For The Last of Us Part II, Ghost of Tsushima Playstation Blog. 27.4.2020. Viitattu 27.4.2020. (englanniksi)
 13. The Last of Us II pelin Metacritic sivut Metacritic. Viitattu 30.10.2020. (englanniksi) 
 14. Dan Stapleton: The Last of Us, Part II - Review nordic.ign.com. 12.6.2020. Viitattu 30.10.2020. (englanniksi) 
 15. Yahtzee Croshaw: The Last of Us Part II – Zero Punctuation (Huom! Lähteenä ei ole sivuston video, vaan kyseisen videon käsikirjoitus, joka löytyy videon alta "TRANSCRIPT" tekstin alapuolelta.) Escapistmagazine. 1.7.2020. Yahtzee Croshaw. ”"But the most important thing is growth." "Ellie has no character development." "Ellie just sets out to do something shitty and remains a shitty person."” Englantilähde tarkemmin?
 16. Maddy Myers: The Last of Us Part 2 depicts the future, yet it fails to escape its own past. Polygon. 12.6.2020. Maddy Myers. ”That is the game’s central problem, and what makes so much of it such a challenge to get through: This is a story about characters who seem unable to learn or grow, and more specifically, unable to consider the humanity of the people they kill. If you already think violence isn’t the answer to many of the world’s problems, the repeated lesson that killing is bad makes the game almost maddening.” Englanti
 17. Brendan Sinclair: The Last of Us Part 2 sells 4 million gamesindustry.biz. 26.6.2020. Viitattu 1.7.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]