Sormus

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
25-vuotishääpäivän timanttinen muistosormus.

Sormus on sormessa koruna pidettävä rengas.[1] Sekä miehet että naiset käyttävät yleisesti sormuksia. Sormusta käytetään esimerkiksi vihkiäisissä. Usein länsimaisissa häissä sulhanen ja morsian vaihtavat sormuksia. Sormus on loppumattomuuden ja ikuisuuden vertauskuva[2].

Entisiä sormusten käyttötapoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antiikin Roomassa sai rautasormusta käyttää vain ansioitunut kansalainen ja kultasormusta vain Juppiterin pappi, mutta myöhemmin myös ritari ja senaattori. Sormuksiin uskottiin liittyvän maagisia voimia. Vasta keskiajalla sormuksesta tuli kihlauksen ja avioliiton symboli. Jalokivin koristeltuja sormuksia pidettiin tuolloin amuletteina sairauksia ja vaaroja vastaan. Käytännöllisyyttä edusti sinettisormus, jonka avulla luotiin asiakirjan uskottavuus. Keskiajan germaanit pitivät sormuksia suuressa arvossa, kuten taru Nibelungin sormuksesta osoittaa. Jos alamainen sai ruhtinaaltaan sormuksen, se oli suuri suosionosoitus.[2]

Kultasormusten ympäristövaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kultasormuksen valmistus uudesta raaka-aineesta on satoja kertoja kuluttavampaa kuin kierrätetystä kullasta valmistetun sormuksen tekeminen. Uuden kullan tuotanto kuluttaa paljon luonnonvaroja. Sormusta varten saatetaan louhia kolme-neljä tonnia malmia, ja se käsitellään sähköllä ja puhtaalla vedellä. Kulta on periaatteessa ikuista, eikä romukullan työstämisessä synny hävikkiä. [3]

Erilaisia sormuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 132. Internet-versio MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy, 2004. ISBN 952-5446-11-5.
  2. a b Hans Biedermann: Suuri symbolikirja, s. 349–350. Suom. Pertti Lempiäinen. WSOY, 1993. ISBN 951-0-18537-X.
  3. Kupari, Ritva: Uusi sormus, vanha kulta Suomen luonto. 11/2003. Helsinki: Suomen luonnonsuojeluliitto. Viitattu 26.10.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.