Merimiessolmu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Merimiessolmu

Merimiessolmu liittää kaksi köyttä tai narua yhteen väliaikaisesti. Se on helppo avata, mutta ei kestä köysien voimakkaita liikkeitä tai vapaiden päiden nykimistä. Tyypillisesti solmu sidotaan jonkin esineen ympärille, ja perinteisissä purjelaivoissa sen ainoa käyttö olikin purjeiden sitominen puomille. Merimiessolmun toinen nimi on reivisolmu.

Solmu on helppo sitoa ja avata, se tehdään sitomalla alle yksinkertainen solmu ja sen päälle toiseen suuntaan oleva yksinkertainen solmu. Tämä solmu aukeaa helposti, kun kummasta tahansa vapaasta päästä vedetään voimakkaasti ”väärään suuntaan”. Tällöin toinen köysi suoristuu ja toinen muodostaa leivonpään suoran köyden ympärille, joka on helppo liu’uttaa pois.

Merimiessolmu on myös helppo sitoa väärin. Jos molemmat solmut sidotaan samaan suuntaan, tuloksena on ämmänsolmu, jonka tunnistaa siitä, että vapaat päät eivät lähde samaan suuntaan kuin kiinteät päät vaan sojottavat solmusta sivulle päin. Ämmänsolmussa köysiin ei muodostu kitkaa vaan kaikki osat solmusta kulkevat solmun kiristyessä samaan suuntaan ja solmu aukenee siten helposti.