Merimiessolmu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Merimiessolmu

Merimiessolmu liittää kaksi köyttä tai narua yhteen.[1] Se on helppo avata ja sitoa,[2] mutta se ei kestä köysien voimakkaita liikkeitä tai vapaiden päiden nykimistä. Esimerkiksi perinteisissä purjelaivoissa sen ainoa käyttö olikin purjeiden sitominen puomille. Merimiessolmun toinen nimi on reivisolmu.[1]

Merimiessolmu tehdään sitomalla alle yksinkertainen solmu ja sen päälle toiseen suuntaan oleva yksinkertainen solmu.[1] Solmu aukeaa helposti, kun kummasta tahansa vapaasta päästä vedetään voimakkaasti ”väärään suuntaan”. Tällöin toinen köysi suoristuu ja toinen muodostaa leivonpään suoran köyden ympärille, joka on helppo liu’uttaa pois.lähde?

Solmu on pitävimmillään silloin, kun köydet ovat samanpaksuiset ja samaa materiaalia. Kahden eripaksuisen ja -laatuisen köyden liittämiseen on suositeltavinta käyttää jalussolmua tai lippusolmua.

Merimiessolmu on myös helppo sitoa väärin. Jos molemmat solmut sidotaan samaan suuntaan, tuloksena on ämmänsolmu, jonka tunnistaa siitä, että vapaat päät eivät lähde samaan suuntaan kuin kiinteät päät vaan sojottavat solmusta sivulle päin. Ämmänsolmussa köysiin ei muodostu kitkaa vaan kaikki osat solmusta kulkevat solmun kiristyessä samaan suuntaan ja solmu aukenee siten helposti.lähde?

Kun kummastakin irtopäästä muodostetaan polvi, saadaan rusettisolmu. Rusettisolmu on esteettisesti kaunis, ja se saadaan aukeamaan helposti vetämällä jommastakummasta irtopäästä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Solmut, s. 16–17. Suomentanut Petri Sipilä. Gummerus, 2016. ISBN 978-951-24-0285-4.
  2. Näin teet pitävän solmun – 4 perussolmua, joilla selviät kesän haasteista 10.7.2014. Kodin Kuvalehti. Viitattu 3.12.2018.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Merimiessolmu.