Sokotra

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sokotra
Socotra archipelago.png

Socotra Archipelago.PNG

Maantiede
Sijainti 12°30′36″N, 53°55′12″E
Vesialue Intian valtameri
Saaria yht. 4
Suurin saari Sokotra
Pinta-ala 3 814 km²
Valtio
Valtio Jemen
Maakunta Sokotra
Piirikunta Hidaybu, Qulensya ja Abd al-Kuri
Väestö
Väkiluku 44 120[1]
Asutuskeskukset Hadiboh
Tärkein kieli arabia, sokotra

Sokotra (arab. سقطرى‎; Suquṭra) on Jemenille kuuluva saariryhmä ja maakunta Arabianmerellä. Saariryhmä sijaitsee Somalian rannikolla noin 350 kilometriä Arabian niemimaasta etelään.

Sokotran asukkailla on oma kielensä, seemiläiseen kieliryhmään kuuluva sokotra, jonka lisäksi saaristossa puhutaan arabiaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sokotra mainittiin ensimmäisellä vuosisadalla ajanlaskun alun jälkeen Periplus Maris Erythraeissa nimellä Dioskouridou. Nimi Sokotra tulee sanskritista (dvipa sukhadhara = "autuuden saari"). Perimätiedon mukaan Apostoli Tuomas käännytti saarten asukkaat kristinuskoon vuonna 52.lähde?

Sokotran asukkaat alkoivat islamilaistua 1600-luvulla.[2]

Portugali miehitti Sokotran vuonna 1507 yrittääkseen vapauttaa sen arabivallasta. Pian saarista tuli kuitenkin osa Mahran sulttaanikuntaa, jonka mukana siitä tehtiin vuonna 1886 Britannian protektoraatti. Sokotrasta tuli vuonna 1967 osa Etelä-Jemeniä ja vuonna 1990 osa Jemeniä.

Maantiede ja luonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sokotran pääsaari on Sokotra (3 625 km,²)[2] jonka lisäksi ryhmään kuuluvat Abd Al Kurin (162 km²), Samhan (45 km²) ja Darsan (10 km²) saaret. Suurin osa väestöstä asuu pääsaarella. Abd Al Kurilla ja Samhalla on joitakin satoja asukkaita ja Darsa on asumaton. Suurin kaupunki on pääsaaren pohjoisrannikon Hadiboh, jonka arvioitu väkiluku vuonna 2004 oli 43 000.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että yli kolmasosaa Sokotran noin 800 kasvilajista ei esiinny missään muualla. Siellä kasvavaa Dracaena cinnabar -nimistä puulajia sanotaan alkuperäiseksi lohikäärmeen veri -puuksi, ja siitä saadaan aiemmin tärkeää kauppatavaraa, punaista väriainetta, lohikäärmeen verta. Saarilla on myös eräitä endeemisiä lintulajeja. Kotoperäisiä matelijoita on 24, ja ainoita kotoperäisiä nisäkkäitä ovat lepakot. Sokotran saariryhmä valittiinkin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2008 rikkaan ja omalaatuisen kasvistonsa ja eläimistönsä ansiosta.[3]

Sokotran pääsaaren sisäosassa Hajhir-vuoret kohoavat yli 1 500 metriin merenpinnasta.

Hallinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sokotra on Jemenin uusin maakunta. Se perustettiin vuonna 2013 ja se käsittää koko saariston. Maakunta jakautuu kahteen piirikuntaan, jotka ovat Hidaybu ja Qulensya ja Abd al-Kuri.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Governorates of Yemen Statoids. Viitattu 22.1.2015. (englanniksi)
  2. a b Socotra Encyclopaedia of the Orient. Viitattu 12.12.2007. (englanniksi)
  3. Socotra Archipelago World Heritage Center. Viitattu 9.7.2008. (englanniksi)