Sirukortti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
SIM-kortti

Sirukortti (myös älykortti tai toimikortti) on muovinen kortti, johon on upotettu mikropiiri. Suurin osa sirukorteista on ISO-7816-standardin mukaisia luottokortin kokoisia muovikortteja, joiden toisessa päässä keskellä on yhdeksän kullanväristä kontaktipintaa. Yleisin ISO-7816-kortti nykyisin on tavallinen matkapuhelimesta löytyvä SIM-korttilähde?. Sirukortit yleistyvät myös etenkin yrityskäytössä PKI-avainlaitteinaselvennä.

Kortin päällä on yleensä korttinumero ja alla omistajan allekirjoitus.selvennä

Toistaiseksi kaikissa tavallisissa automaatti-, pankki- ja Visa Electron -korteissa on sirun lisäksi perinteinen magneettiraita.

Otakortti 1980-luvun lopulta

Suomessa älykorttien tutkimus alkoi 1985 Otaniemessä. Vuonna 1987 alkoi Otaniemessä Otakortin koekäyttö. Kortille saattoi tallettaa rahaa, jolla voi maksaa ostoksia paikallisissa kaupoissa. Otakortti toimi myös kopiokorttina ja avainkorttina.[1][2]

Sirukortit otettiin käyttöön 1990-luvun alussa puhelukorteissa sekä 1993 Avant-kortissa. Luottokorteissa siru tuli käyttöön 2000-luvun alussa[3].

Linja-autoliikenteessä Koskilinjat Oy otti ensimmäisenä maailmassa käyttöön etäkortin paikallisliikenteen maksuvälineenä 7.1.1992 Oulussa.

Erilaisia sirukortti-käyttöjärjestelmiä:

Sirukorteilla voi olla erityyppisiä sovelluksia:

  • Subscriber Identity Module (SIM): matkapuhelinverkoissa käyttäjän identiteetin todentamiseen käytetty sovellus.
  • Electronic ID (EID): PKI-sovellus, jolla henkilö tai laite voidaan tunnistaa sähköisesti tietoverkoissa. EID-sovellus voi myös tehdä digitaalisia allekirjoituksia tai salata tietoa ja sisältää PKI-varmenteita. Suomessa myönnettävät henkilökortit sisältävät EID-toiminnallisuuden.
  • EMV-sirukortit (Europay, Mastercard ja Visa): luottokorttisovellus, jota voi käyttää tavallisen luottokortin tapaan. Suomessakin EMV-sirukortit ovat pakollisia vuodesta 2005 lähtien.
  • HSL:n matkakortti
  1. Markku Malkamäki ja Kirsti Tanila: Elektronisten maksu- ja informaatiojärjestelmien kehitys ja maksutapamuutokset (PDF) 12.10.1990. Suomen Pankin keskustelualoitteita 22/90. Arkistoitu 24.9.2015. Viitattu 17.9.2013. (suomeksi)
  2. 80-luku: tyyntä myrskyn jälkeen Aalto-yliopiston Sähköinsinöörikilta ry. Viitattu 30.9.2013
  3. Arja Lerssi-Lahdenvesi: Sirukortti (Arkistoitu – Internet Archive) Esitelmä digitaalisen viestintätekniikan seminaarissa 15.2.2006

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.