Avain

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Avainkortti)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee fyysistä avausvälinettä. Muut merkitykset täsmennyssivulla.
Erilaisia avaimia

Avain on väline, jolla avataan lukko. Se on tavallisesti erikoismuotoiltu hammastettu metallilevy tai -sauva. Avautuminen perustuu siihen, että avainta käännettäessä lukossa olevat haitat asettuvat sellaiseen asentoon, joka mahdollistaa lukon salvan avautumisen.

Avaintyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mekaaniset avaimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kodin lukkojen avainten tyyppejä Suomessa ovat pääsääntöisesti Abloy Classic, Profile ja Abloy exec -avain. Suomessa käytetään myös Protec-avaimia/lukkoja, mutta lähinnä liikeyrityksissä. Ulkomailla käytössä on Abloy Disklock Pro, jonka avain muistuttaa Protecia. Toinen tunnettu avainmerkki on Boda, jota ei enää valmisteta.

Kerrostaloihin, julkisiin rakennuksiin ja yleensä paljon ovia sisältäviin rakennuksiin on olemassa yleisavaimia, jotka avaavat kaikki samaan sarjoitukseen kuuluvat lukot. Lukot voidaan uudelleensarjoittaa. Uudelleensarjoittamista vaaditaan usein, jos avaimia on kadonnut, jotteivät asiattomat ihmiset pääsisi sisälle tiloihin.

Myös maailman ensimmäinen avainkorttilukko, 1970-luvun lopulla patentin saanut norjalainen VingCard, perustui alun perin mekaaniseen reikäkorttiin ja -lukkoon, kunnes ratkaisua kehitettiin sähköisesti ohjelmoitavaksi.[1]

Elektroniset avaimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hotellihuoneen elektroninen avain kiinalaisessa hotellissa.

Avainkortit ovat tavallisesti magneettijuovalla varustettuja luottokortin kokoisia avaimia, jotka ovat yksilöitävyytensä ansiosta kulunvalvontaan sopivia. Tällainen avain onkin yleensä liitetty kulunvalvontajärjestelmään. Avainkortteja on käytössä mm. kuntosaleilla, hotelleissa ja risteilyaluksilla. Magneettijuovallinen avainkortti luetaan lukijassa samoin kuin Wiegand-avain (ns. laku).

On olemassa myös etäluettavia avainkortteja, jotka jakautuvat toimintaperiaatteensa mukaan passiivisiin ja aktiivisiin. Tällaisia käytetään usein tarkempaan kulunvalvontaan (esim. koulut ja virastot).

Autoissa on nykyisin tavalliseen avaimeen rakennettu kauko-ohjain, jonka avulla lukko avataan ja suljetaan sähköisesti.

Avainten kopiointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mekaanisista avaimista voi tehdä kopioita, mutta patentin tarjoaman yksinoikeuden suojalla avaimen valmistaja voi estää kopioiden valmistamisen muuten kuin lukkotehtaalta talon isännöitsijän tai omistajan kautta. Tällaisten avainten kopioiminen kuitenkin mahdollistuu, kun mallisuoja tai patentti raukeaa tai jos avain kopioidaan sellaisessa maassa, jossa patentti ei ole voimassa tai sitä ei valvota.[2]

Magneettijuovallisia avainkortteja voidaan periaatteessa kopioida luotto- ja pankkikorttien tavoin. Monimutkaisempien avaimien kuten Wiegand-avainten tai etäluettavien siruavainten kopiointi on vaikeampaa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. US patent 4,149,394: Lock arrangement employing mechanically acting code card and key card Google Patents. April 17, 1979. IFI CLAIMS Patent Services. Arkistoitu 29.1.2015.
  2. Lehtinen, Toni: Suutarit pääsivät kopioimaan Suomen yleisintä avainta Helsingin Sanomat. 20.10.2013. Viitattu 11.10.2016.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Avain.