Sikainfluenssa Yhdysvalloissa

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sikainfluenssan levinneisyys Yhdysvalloissa. Tummempi väri, enemmän sairastuneita.

Sikainfluenssa levisi Yhdysvaltoihin maaliskuussa 2009, ja siellä todettiin ensi kertaa, että kyse on uudesta viruksesta.

Taudin leviäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

27. huhtikuuta tapahtui ensimmäinen tautikuolema, kun meksikolainen lapsi kuoli Teksasissa. 5. toukokuuta kuoli ensimmäinen amerikkalainen. Tauti levisi huhti- ja varsinkin toukokuussa laajalle Yhdysvalloissa ja jatkoi kesäkuussa nopeaa leviämistään.

2. kesäkuuta noin 10 000 ihmistä oli sairastunut, 247 joutunut sairaalaan ja 22 kuollut tautiin. Silloin tautikuolleisuus Yhdysvalloissa on noin 1/500, kymmenesosa siitä mitä Meksikossa oli. Mutta 6. kesäkuuta kuolleisuus oli hieman noussut, 35 kuollut ja tautia oli todettu 12327:llä. Tälöin kuolleisuus on 1/350. Silloin sairaus on Yhdysvaltain terveysministeriön luokituksen mukaan luokan 2 epidemia, vastaten aasialaista influenssaa tai ollen sitä voimakkaampi.

Yhdysvalloissa on tautiin kuollut vain riskiryhmiin kuuluvia hengitystelin- ja sydänsairauspotilaita ja muita ihmisiä, joilla on jonkin vakava sairaus. Kesäkuun 2. päivänä eniten sairastuneita oli Wisconsinin, Illinoisin, Kalifornian ja Arizonan osavaltioissa. Yhdysvaltain tartuntauativiraston CDC:n mukaan tautia lienee 200 000:lla.[1] USA:ssa ei mennä helposti lääkäriin, koska se on kallista.

25. kesäkuuta Yhdysvaltain terveysviranomaiset, CDC ilmoitti että tautia kantaa Yhdysvalloissa noin miljoona ihmistä[2], eli huomattavasti enemmän, kuin mitä virallisissa luvuissa näkyy. Viralliset luvut sanoivat tällöin, että tautiin oli sairastunut lähes 28000, joista joutunut sairaalaan 3065, ja 127 kuollut[3].

29. kesäkuuta 2009 tautia oli Yhdysvalloissa varmisttetujen testien mukaan 26135:llä ja tautiin oli kuollut 147.

Todella laajalle tauti leviää Yhdysvalloissa luultavasti loka-marraskuussa 2009, jolloin influenssakausi alkaa.

Erään tieteellisen ennusteen mukaan sikainfluenssa tappaisi Yhdysvalloissa noin 90000 ihmistä, eli suunnilleen kaksi kertaa normaalia kausi-influenssaa enemmän. Sairaalahoitoa tarvitsisi noin 1,8 miljoonaa ihmistä. Virus saattaisi tällöin tarttua jopa puoleen Yhdysvaltain väestöstä.[4].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sikainfluenssa Yhdysvalloissa.