Sikainfluenssa Meksikossa

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sikainfluenssa Meksikossa: Vuoden 2009 monesti sikainfluenssaksi sanottu uusi influenssavirus alkoi levitä Meksikossa. Virus lienee tarttunut eläimistö ihmisiin Etelä-Meksikon Veracruzin osavaltion La Glorian kylässä, jossa on suuri sikala. Tauti sairastutti la Glorian asukkaista 60%. Ensimmäinen tautikuolema tuli Oaxacan osavaltiossa 16. huhtikuuta 2009. Tämän jälkeen tauti tartutti seuraavan parin viikon aikana ensin satoja, sitten tuhansia ihmisiä, ja tappoi kymmeniä ihmisiä. Tautiin kuoli melko paljon nuoria 20-40-vuotiaita. Noin 2% taudin saaneista kuoli Meksikossa.

Koska tauti tappoi maassa niin paljon ihmisiä, se aiheutti hätätilan. Hengityssuojaimia jaettiin, ja muut maat suosittelivat Meksikon matkojen lykkäämistä. 26. huhtikuuta oli sairastunut 1614, ja 400 joutunut sairaalaan, ja ehkä 103 kuollut. 2/3 sairaalaan joutuneista toipui. Samana päivänä Meksikon terveysministeri sulki koulut, ja yritysten piti lakkauttaa koulu viikoksi. Huhtikuun lopussa pelättiin maailmalla uuden espanjantaudin tyyppisen viruksen leviämistä maailmalle.

Meksikon kuolleisuuslukujen mukaan sikainfleunssa on Yhdysvaltain terveysministeriön käyttämässä luokituksessa vakava luokan 4 epidemia. Toukokuun alussa epidemia oli maassa jo heikkenemässä, ja Yhdysvalloissa tauti ei tappanut sairastuneista läheskään niin paljon kuin Meksikossa, vaikka levisi siellä laajalle. Yhdysvaltain ja Kanadan tautikuolleisuus oli vain 0,2% luokkaa ja kuolleet riskiryhmiin kuuluvia. Täsmällistä selitystä siihen miksi tauti tappoi niin paljon Meksikossa ei tiedetä. Meksikossa oli sairastuneita eniten Mexico Cityn ympäristössä, joka on maan väkirikkain alue. Nyt kun epidemia on maassa laantunut, ei yleensä suositella Meksikoon matkustuksen välttämistä.

Karttoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sikainfluenssa Meksikossa.