Signaalitiedustelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Informaatiosodankäynti
Noopolitikt
RAF Menwith Hill -niminen tukikohta Yhdistyneessä kuningaskunnassa on osa ECHELON-verkostoa ja UKUSA-sopimusta. (2005)
Viimeinen saksalainen viesti, jonka britit sieppasivat toisen maailmansodan aikana, viestittäen Saksan ehdottoman antautumisen.

Signaalitiedustelu (usein lyhennetty SIGINT < engl. signals intelligence) on tiedustelua, joka on tehty sieppaamalla signaaleja. Tämä voi tapahtua ihmistenvälisestä viestinnästä (engl. communications intelligence lyh. COMINT) tai sähköisestä tiedonvälityksestä, jota ei suoraan käytetä viestintään (engl. electronic intelligence lyh. ELINT).

Signaalitiedustelussa käytetään usein kryptoanalyysia viestien lukemiseen, koska arkaluonteiset tiedot ovat usein salattuja. Signaalitiedustelussa voidaan myös käyttää tietoliikenneanalyysiä saamaan tietoa siitä, kuka lähettää viestejä kenelle ja missä määrin.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsin FRA:n Ystadin kunnassa sijaitseva signaalitiedusteluun tarkoitettu torni. (2011)
Saksan laivaston A52 Oste, Oste -luokan ELINT- ja tiedustelulaiva.
Hollantilaisen Nationale SIGINT Organisatie (NSO) -viraston satelliittimaa-asema. (2012)

Salattujen viestien sieppaaminen ja niissä olevan tiedon saaminen ei varmaan tullut kaukana kirjoituksen keksimisen perässä. Caesarin salakirjoitus on esimerkki yksinkertaisesta salausmenetelmästä.

Elektronista sieppaamista ilmaantui jo 1900-luvulla Buurisotien aikoina. Buurit olivat silloin saaneet haltuunsa brittien käyttämiä radioita. He eivät tarvinneet mitään erikoista signaalien tulkitsemiseen, koska britit olivat ainoita, jotka lähettivät radiosignaaleja niihin aikoihin.[1]

Tekniset määritelmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltain puolustusministeriö on määritellyt "signaalitiedustelun" ja "signaalitiedustelutiedon" seuraavasti:

 1. Tiedustelun luokka, joka koostuu joko yksittäisestä tai kaikista viesti- tai kuuntelutiedusteluista (COMINT), muista sähköisistä tiedusteluista kuin viestitiedusteluista (ELINT) ja instrumentointilaitteiden tiedusteluista (FISINT), tiedonvälitysmenetelmästä riippumatta.
 2. Tiedustelutieto, joka on saatu viestinnässä käytetyistä signaaleista, sähkoisistä signaaleista tai instrumentointilaitteiden signaaleista.[2]

Signaalitiedustelulla on monta alaluokkaa. Kaksi pääluokkaa ovat viesti- tai kuuntelutiedustelu (COMINT) ja muu sähköinen tiedustelu kuin viestitiedustelu (ELINT).

Signaalitiedustelun luokkia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Signaalitiedustelun luokkia ovat:

 • COMINT (Communication Intelligence) – viesti- tai kuuntelutiedustelu
 • ELINT (Electronic Intelligence) – muu sähköinen tiedustelu kuin viestitiedustelu
 • e-SIGINT (Data-network Intelligence) – dataverkkojen signaalitiedustelu
 • FISINT (Foreign Instrumentation Signals Intelligence) – instrumentointilaitteiden tiedustelu
 • RADINT (Radar Intelligence) – tutkatiedustelu
 • LASINT (Laser Intelligence) – lasertiedustelu

COMINT[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

COMINT (engl. Communications Intelligence) on signaalitiedustelun alaluokka, jonka tehtävänä on viesti- tai kuuntelutiedustelun kautta siepattujen tiedustelutietojen käsittely. On huomattava, että SIGINT:istä puhuttaessa tarkoitetaan usein COMINT:ia ja tämä voi aiheuttaa sekaannusta laajemmista tiedusteluluokista puhuttaessa. Yhdysvaltain puolustushaarakomentajien neuvosto määrittelee sen "teknisenä tietona ja tiedustelutietona, joka on peräisin ulkomaisesta viestinnästä ja on muiden kuin tarkoitettujen vastaanottajien saamaa."[2]

COMINT, joka määritellään ihmistenväliseksi viestinnäksi, paljastaa yhden tai useamman seuraavista:

 1. Kuka tai ketkä on/ovat viestittämässä.
 2. Missä he ovat ja liikkuvatko he. Raportti voi antaa kaavion signaalin vahvuudesta sijaintia kohden.
 3. Jos tiedossa, viestittäjän tehtävä organisaatiossa.
 4. Viestityksen ajan ja keston. Viestityksen aikataulu jos se on jaksollista.
 5. Viestityksen käyttämät taajuudet ja muut tekniset ominaisuudet.
 6. Onko viestitys salattua ja voiko sen salausta murtaa. Salaamattoman viestin sieppamisen tapauksessa tai viestin salauksen murtamisen jälkeen: Millä kielellä viesti on.
 7. Osoitteet, jos signaali ei ole yleinen lähetys ja jos osoitteet ovat saatavissa viestistä. Nämä kohteet voivat myös olla COMINT (esim. viestin saamisen vahvistus tai vastaus viestiin) ja/tai ELINT (esim. suunnistusmajakan aktivoiminen).

ELINT[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ELINT (engl. Electronic Intelligence) viittaa sähköisten tunnistimien kautta tehtyyn tiedusteluun. Sen päätehtävä on muu sähköinen tiedustelu kuin viestitiedustelu. Yhdysvaltain puolustushaarakomentajien neuvosto määrittelee sen "teknisenä ja paikannuksellisena tiedustelutietona, joka on saatu ulkomaisesta sähkömagneettisesta säteilystä, joka ei ole tarkoitettu viestintään ja joka on peräisin muusta kuin ydinräjähdyksestä tai radioaktiivisesta lähteestä."[2]

Signaalin tunnistusta harjoitetaan analysoimalla tietyn signaalin kerättyjä parametreja ja joko löytämällä sille vastaavat tunnetut kriteerit tai tallentamalla sen mahdollisesti uutena lähetintyyppinä. ELINT -tietokannat ovat usein hyvin salaisiksi luokiteltuja ja niitä suojellaan vastaavasti.

Kerätty data on yleensä vastustajan puolustusverkoston sähköisestä infrastruktuurista. Tähän kuuluu muun muassa tutkat, ilmatorjuntaohjusjärjestelmät ja lentokoneet. ELINT:iä voidaan käyttää laivojen ja lentokoneiden tunnistukseen niiden käyttämiä tutkia ja muita sähkömagneettisia säteilylähteitä hyväksi käyttäen. Komentajien on siksi harkittava ovatko he käyttämättä tutkia (radiohiljaisuus), käyttävätkö he niitä ajoittain tai käyttävätkö he niitä olettaen, että he voivat väistää puolustuksia. ELINT:iä voidaan kerätä vastustajan aluetta lähellä olevista maa-asemista, rannikkoa lähellä olevista laivoista, ilmatilaa lähellä olevista lentokoneista tai satelliiteista.

Signaalitiedustelupalveluita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa Pääesikunnan alaisuudessa toimiva, vuonna 2014 perustettu Puolustusvoimien tiedustelulaitos (PVTIEDL) harjoittaa signaalitiedustelua. Ennen tiedustelulaitoksen perustamista signaalitiedustelua harjoitti Ilmavoimiin kuulunut Viestikoelaitos.

UKUSA-yhteisöön kuuluvat signaalitiedustelupalvelut ovat:

 • NSAYhdysvallat: kansallinen turvallisuusvirasto (National Security Agency)
 • DSD – Australia: puolustusministeriön viestihallinto (Defence Signals Directorate)
 • CSE – Kanada: (Communications Security Establishment)
 • GCSB – Uusi-Seelanti: valtion viestiturvallisuustoimisto (Government Communications Security Bureau)
 • GCHQYhdistynyt kuningaskunta: valtion viestipäämaja (Government Communications Headquarters)

NSA:n johdolla ylläpidetään myös maailmanlaajuista ECHELON-verkostoa, jonka avulla se saa tietoja kaikkialta maailmasta ystävällismielisten maiden avustuksella.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Lee, Bartholomew: Radio Spies – Episodes in the Ether Wars (PDF) trft.org. Arkistoitu 6.10.2018. Viitattu 16.9.2014. (englanniksi)
 2. a b c Yhdysvaltain puolustusministeriö: Joint Publication 1-02 Department of Defense Dictionary of Military and Associated Terms (PDF) dtic.mil. 12.7.2007. Arkistoitu 12.10.2009. Viitattu 16.9.2014. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Signals intelligence

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Signaalitiedustelu.