GCHQ

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Government Communications Headquarters
GCHQ-aerial.jpg
Perustettu 1919 nimellä GC&CS
Toimivalta Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus
Päämaja The Doughnut, Cheltenham, UK
Työntekijöitä 6 132 (budjettivuosi 2012–13)[1]
Pääjohtaja Robert Hannigan
GCHQ:n päämaja, "The Doughnut" (suom. donitsi)

Government Communications Headquarters (GCHQ) on brittiläinen tiedustelu- ja turvallisuuspalvelu, joka on vastuussa Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen ja asevoimien puolesta tehdystä signaalitiedustelusta ja tietoturvasta.[2] Päämajana "The Doughnut" Cheltenhamissa, se toimii Joint Intelligence Committee (JIC) -komitean ohjauksen alla Security Service (MI5), Secret Intelligence Service (MI6) ja Defence Intelligence (DI) -tiedustelupalveluiden rinnalla. UK:n ulkoministeri on vastuussa GCHQ:n toiminnasta, mutta GCHQ ei ole osa UK:n ulkoministeriötä ja sen pääjohtaja on arvoltaan Permanent Secretary.

GCHQ perustettiin ensimmäisen maailmansodan jälkeen nimellä Government Code and Cypher School (GC&CS, "hallituksen koodi- ja salakirjoituskoulu") ja tunnettiin sillä nimellä aina vuoteen 1946 asti. Se sijaitsi toisen maailmansodan aikana Bletchley Parkissa, jossa siitä tuli kuuluisa saksalaisen Enigma-salakirjoituksen murtamiseksi tehdystä työstä. GCHQ koostuu nykyään kahdesta pääosastosta: Composite Signals Organisation (CSO), joka on vastuussa informaation keräämisestä ja CESG (ent. Communications-Electronics Security Group), joka on vastuussa UK:n omien yhteydenpitojen turvaamisesta. Joint Technical Language Service (JTLS) on pieni osasto, jonka tehtävänä on tekninen kielituki, käännöstyö ja tulkinta muissa valtion virastoissa. Se sijaitsee samassa rakennuksessa GCHQ:n kanssa hallinnollisista syistä.

Vuonna 2013 GCHQ sai merkittävästi mediahuomiota kun NSA-ilmiantaja Edward Snowden paljasti, että virasto yrittää kerätä kaikkea internet- ja puheludataa UK:ssa Tempora-ohjelman kautta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Intelligence and Security Committee of Parliament Annual Report 2012–2013, s. 40. , 2013. ISBN 978-0-10-298652-5.
  2. GCHQ – Welcome to GCHQ, gchq.gov.uk.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Government Communications Headquarters
Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.