GCHQ

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Government Communications Headquarters
GCHQ:n päämaja, "The Doughnut" (suom. donitsi).
GCHQ:n päämaja, "The Doughnut" (suom. donitsi).
Perustettu 1919 nimellä GC&CS
Toimivalta Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus
Päätoimi­paikka The Doughnut, Cheltenham, UK
Pääjohtaja Robert Hannigan
Työntekijöitä 6 132 (budjettivuosi 2012–13)[1]

Government Communications Headquarters (lyh. GCHQ) on brittiläinen tiedustelu- ja turvallisuuspalvelu, joka on vastuussa Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen ja asevoimien puolesta tehdystä signaalitiedustelusta ja tietoturvasta.[2] Päämajana "The Doughnut" Cheltenhamissa, se toimii Joint Intelligence Committee (JIC) -komitean ohjauksen alla Security Service (MI5), Secret Intelligence Service (MI6) ja Defence Intelligence (DI) -tiedustelupalveluiden rinnalla. Ison-Britannia ulkoministeri on vastuussa GCHQ:n toiminnasta, mutta GCHQ ei ole osa Ison-Britannian ulkoministeriötä, ja sen pääjohtaja on arvoltaan Permanent Secretary.

GCHQ perustettiin ensimmäisen maailmansodan jälkeen nimellä Government Code and Cypher School (GC&CS, "hallituksen koodi- ja salakirjoituskoulu") ja tunnettiin sillä nimellä aina vuoteen 1946 asti. Se sijaitsi toisen maailmansodan aikana Bletchley Parkissa, jossa siitä tuli kuuluisa saksalaisen Enigma-salakirjoituksen murtamiseksi tehdystä työstä. GCHQ koostuu nykyään kahdesta pääosastosta: Composite Signals Organisation (CSO), joka on vastuussa informaation keräämisestä ja CESG (ent. Communications-Electronics Security Group), joka on vastuussa Ison-Britannian omien yhteydenpitojen turvaamisesta. Joint Technical Language Service (JTLS) on pieni osasto, jonka tehtävänä on tekninen kielituki, käännöstyö ja tulkinta muissa valtion virastoissa. Hallinnollisista syistä se sijaitsee samassa rakennuksessa kuin GCHQ.

Vuonna 2013 GCHQ sai merkittävästi mediahuomiota, kun NSA-ilmiantaja Edward Snowden paljasti, että virasto yrittää kerätä kaikkea internet- ja puheludataa Isossa-Britanniassa Tempora-ohjelman kautta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Intelligence and Security Committee of Parliament Annual Report 2012–2013, s. 40. , 2013. ISBN 978-0-10-298652-5.
  2. GCHQ – Welcome to GCHQ (Arkistoitu – Internet Archive), gchq.gov.uk.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Government Communications Headquarters
Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.