Sidekudossairaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sidekudossairaus on sairaus, joka vaikuttaa haitallisesti sidekudoksen rakenteeseen ja toimintaan.

Normaalisti sidekudos kestää rasitusta ja vetoa sekä toimii kehon tukikudoksena. Sidekudossairaus aiheuttaa erilaisia toimintahäiriöitä. Sidekudossairauden oireet johtuvat sairauksittain siitä, mikä kollageeni tai muu sidekudoksen rakenne kulloinkin on epänormaali. Sairaudesta riippuen oireina voivat olla esimerkiksi sidekudoksen hauraus tai tulehdusreaktiot. Kollageenin vaurioista johtuvia sidekudossairauksia kutsutaan myös kollageenisairauksiksi. Osa sidekudoksen sairauksista on ns. yleistyneitä sidekudossairauksia.

Sidekudossairaudet voivat olla synnynnäisiä tai myöhemmin elämän aikana kehittyneitä. Sidekudossairaudet jaetaan tulehduksettomiin sidekudossairauksiin ja yleistyneisiin sidekudoksen autoimmuunisairauksiin. Osa sidekudossairauksista on perinnöllisiä.

Perinnölliset tulehduksettomat sidekudossairaudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleisimpiä perinnöllisiä sidekudossairauksia ovat

Yleistyneet sidekudoksen autoimmuunisairaudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleistyneet sidekudossairaudet ovat joukko autoimmuunisairauksia, joissa elimistö muodostaa vasta-aineita joitakin sidekudosten ja solujen aineosia vastaan. Osa sairauksista on perinnöllisiä. Tyypillinen perinnöllinen tekijä on geneettinen alttius sairastua tiettyyn yleistyneeseen sidekudossairauteen.

Yleistyneitä sidekudossairauksia ovat mm. seuraavat:

Muita sidekudossairauksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Reuma-aapinen: reumataudit. Esittelyssä myös sidekudossairauksia