Sengoku Basara: Samurai Heroes

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sengoku Basara: Samurai Heroes
Sengoku Basara Samurai Heroes.jpg
Kehittäjä Capcom
Julkaisija Capcom
Säveltäjä Kow Otani
Masahiro Aoki
Rei Kondoh
Chamy. Ishi
Yasutaka Hatade
Sara Sakurai
Pelisarja Sengoku Basara
Pelimoottori MT Framework
Julkaistu
  • JP 29. heinäkuuta 2010
  • NA 12. lokakuuta 2010
  • EU 16. lokakuuta 2010
Lajityyppi hack and slash, toimintaseikkailu
Pelimuoto yksinpeli, kaksinpeli
Ikäluokitus ESRB: MVirheellinen ESRB-arvo, PEGI: 16
Alusta PlayStation 3, Wii
Jakelumuoto Blu-ray
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Sengoku Basara: Samurai Heroes (jap. 戦国BASARA3, Sengoku Basara Surī, Sengoku Basara 3) on Capcomin kehittämä ja julkaisema hack and slash -toimintaseikkailupeli, joka on Sengoku Basara -sarjan kolmas virallinen osa. Peli julkaistiin vuonna 2010 PlayStation 3:lle ja Wiille.

5. heinäkuuta 2011 Capcom ilmoitti julkaisevansa tulevana syksynä pidemmän ja parannetun version pelistä, nimeltään Sengoku Basara 3 Utage. Peli sisältää hahmoja, jotka eivät olleet pelattavissa Samurai Heroes -pelissä. Lisäksi on luvattu uusia pelimuotoja. Näillä näkymin peli julkaistaan vain Japanissa.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sengoku Basaran tarinatilassa pelaaja valitsee itselleen hahmon Japanin Sengoku-kauden kenraalien ja daimioiden joukosta. Jokaisella hahmolla on yksilöllinen tarina, jota pelaaja lähtee seuraamaan. Pelaaja voi pelin aikana valita eri vihollisten ja polkujen välillä, jotka vaikuttavat pelin tarinaan sekä lopputulokseen. Valinnat tapahtuvat Japanin kartalla, josta voi myös seurata hallussa olevia alueita.

Itse taistelut käydään hack and slash -tyylisesti pelaajan ohjatessa valitsemaansa sankaria. Kenttien tavoitteet vaihtelevat tykkien pysäyttämisestä jokiveneiden suojelemiseen, mutta käytännössä kaikissa kentissä on tarkoituksena vallata vihollisen leirit. Lopuksi pelaaja taistelee toista sankarihahmoa vastaan, ja voittaessa läpäisee tason. Mukana taistelussa pelaajalla on tavallisesti oma armeijansa, sekä valitsemansa liittolainen. Tätä liittolaista voi myös pelata toinen pelaaja samalla konsolilla.

Tarinatilan päätyttyä pelaajan hahmolle avautuu uusia reittejä, jotka ovat juoneltaan erilaisia. Lisäksi hän saa avattua uusia hahmoja, liittolaisia sekä aseita.

Jokaisella hahmolla on oma elementtinsä. Elementtejä on kuusi erilaista: tuli, sähkö, pimeys, tuuli, jää ja valo. Elementit tuovat omia erikoisvaikutuksia hahmoille. Esimerkiksi jää-elementti jäädyttää vihollisen hetkeksi paikoilleen, jolloin on helpompi hyökätä. Joillakin aseilla on oma elementillinen vaikutuksensa.

Uudet hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ishida Mitsunari

Ääninäyttelijä: Tomokazu Seki (japani), Troy Baker (englanti)

Länsi-Japanin armeijan ylipäällikkö. Hän oli aikaisemmin Toyotomi Hideyoshin vasalli, ja palveli tätä äärimmäisen lojaalisti. Nykyään Mitsunarin elämäntehtävänä on tappaa entinen liittolaisensa, Tokugawa Ieyasu, joka tappoi Hideyoshin. Taistellessaan Mitsunari on hyvin nopea ja käyttää aseenaan pitää ohutta katanaa. Mitsunarin elementti on pimeys.

Ōtani Yoshitsugu

Ääninäyttelijä: Fumihiko Tachiki (japani), Michael Sorich (englanti)

Ōtani Yoshitsugu on Ishida Mitsunarin ystävä, ja auttaa tätä pitämään armeijan ojennuksessa, sekä pyrkii hillitsemään Mitsunarin raivoa. Yoshitsugu sairastaa lepraa, ja toivoo tästä katkeroituneena huonoa onnea ja kärsimystä kaikille ihmisille lukuun ottamatta Mitsunaria. Aseenaan Yoshitsugu käyttää telekineesilla hallitsemia palloja, sekä liikkuu leijuvalla alustalla. Yoshitsugun elementti on pimeys.

Saika Magoichi

Ääninäyttelijä: Sayaka Ōhara (japani), Karen Strassman (englanti)

Magoichi on palkkasoturien klaanin kolmas johtaja. Hän ei kuitenkaan välitä rahasta, vaan hyväksyy ainoastaan tehtäviä, jotka nostattavat klaanin arvoa. Aseenaan hän käyttää erilaisia tuliaseita, kuten pistooleja, halikkoja, konekiväärejä sekä raketinheittimiä. Magoichin elementti on tuli.

Kuroda Kanbē

Ääninäyttelijä: Rikiya Koyama (japani), Richard Epcar (englanti)

Kanbē toimi aikaisemmin Hideyoshin armeijassa, ja herransa kuoltua pyrki ottamaan maan haltuunsa. Mitsunari kuitenkin esti tämän, ja karkotti Kanbēn etelän saarille. Tämä ei kuitenkaan sammuttanut Kanbēn halua nousta valtaan. Pelissä Kanbē nähdään vankina, jonka kädet on lukittu kahleilla suureen palloon, ja hän käyttää tätä palloa taistellessaan. Kanbein elementti on tuuli.

Tsuruhime

Ääninäyttelijä: Ami Koshimizu (japani), Kat Steel (englanti)

Tsuruhime on nuori ja naiivi oraakkeli, joka yrittää suojella kotimaataan. Hän on elänyt hyvin suljettua elämää, eikä tästä syystä tiedä paljoa ulkomaailmasta. Tsuruhime ihastuu taistelun keskellä ninja Fūma Kotaroon, kun tämä pelastaa Tsuruhimen. Aseenaan Tsuruhime käyttää jousta. Tsuruhimen elementti on jää.

Oheismateriaali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soundtrack[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sengoku Basara 3 Original Soundtrack
Kow Otani
Soundtrack-albumin tiedot
 Julkaistu 4. elokuuta 2010
 Tyylilaji videopelimusiikki
 Kesto 146.17
 Levy-yhtiö Music Ray'n

Pelin tunnusmusiikkina on käytetty japanilaisen T.M.Revolutionin kappaletta ”Naked arms”, joka kuullaan pelin alkunäytön aikaan. Englanninkielisessä versiossa puolestaan käytetään englanninkielistä versiota kappaleesta. Myös versioiden loppumusiikit eroavat toisistaan, sillä japanilaisessa versiossa loppumusiikkina toimii Chiaki Ishikawan kappale ”Gyakkō”, kun taas englanninkielisessä versiossa on käytetty Otani Kowin instrumentaalista kappaletta ”Kizuna, Kokorozashi, Inochi”. Muutoin pelin musiikista vastaa pääasiassa säveltäjä Otani Kow.

Pelimusiikin pohjalta on luotu soundtrack, joka julkaistiin 4. elokuuta 2010. Se sisältää jokaisen pelihahmon tunnusmusiikin, sekä eri paikkoja ja tilanteita varten sävelletyt kappaleet. Sen sijaan pelin alku- ja loppumusiikkia ei soundtrackille ole lisätty.

Animesarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelisarjan pohjalta lanseerattiin kaksi tuotantokautta kestänyt animesarja, joka kantoi nimeä Sengoku Basara: Samurai Kings (jap. 戦国BASARA). Sarjan ensimmäinen tuotantokausi esitettiin 1. huhtikuuta – 17. kesäkuuta 2009, ja toinen tuotantokausi, Sengoku Basara 2 11. heinäkuuta – 26. syyskuuta 2010. Lisäksi sarjan päätteeksi on tehty elokuva Sengoku Basara: The Last Party, jonka ensi-ilta oli 4. kesäkuuta 2011.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
GameRankings 65 % (22 arvostelua)[1]
Metacritic 61 % (37 arvostelua)[2]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
1UP.com A-[3]
GameSpot 4,5/10[4]
IGN 4,5/10[5]

Sengoku Basara: Samurai Heroes sai kriitikoilta pääasiassa negatiivisen vastaanoton. Esimerkiksi IGN:n Anthony Gallegos toteaa sen muistuttavan liikaa muita vastaavia pelisarjoja, eikä tuo mitään uutta genreen.

Arvosteluista huolimatta peli myi hyvin, ja myyntilukuja nostattivat pelisarjaan perustuvat kaksi animesarjaa. Syyskuussa 2010 Capcom ilmoitti pelin myyneen 500 000 kopiota Japanin sisällä, mikä nosti pelin kokonaismyynnin 2,1 miljoonaan.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sengoku Basara: Samurai Heroes GameRankings. Viitattu 5.4.2011. (englanniksi)
  2. Sengoku Basara: Samurai Heroes Metacritic. Viitattu 5.4.2011. (englanniksi)
  3. Barnholt, Ray: Sengoku Basara: Samurai Heroes Review 13.10.2010. 1UP.com. Viitattu 5.4.2011. (englanniksi)
  4. Petit, Carolyn: Sengoku Basara: Samurai Heroes Review 20.10.2010. GameSpot. Viitattu 5.4.2011. (englanniksi)
  5. Gallegos, Anthony: Sengoku Basara: Samurai Heroes Review 12.10.2010. IGN. Viitattu 5.4.2011. (englanniksi)
  6. Capcom's Popular "Sengoku BASARA: Samurai Heroes" Breaks the 500,000 Mark! 8.9.2010. Capcom. Viitattu 7.4.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]