Sambianleimupuu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sambianleimupuu
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Fabales
Heimo: Hernekasvit Fabaceae
Alaheimo: Caesalpinioideae
Suku: Leimupuut Brachystegia
Laji: spiciformis
Kaksiosainen nimi

Brachystegia spiciformis
Benth.

Katso myös

  Sambianleimupuu Wikispeciesissä
  Sambianleimupuu Commonsissa

Sambianleimupuu (Brachystegia spiciformis) on hernekasvien (Fabaceae) heimoon, leimupuiden (Brachystegia) sukuun kuuluva kasvilaji. Se risteytyy helposti kunnasleimupuun (Brachystegia microphylla) sekä Brachystegia glaucescens -lajin kanssa.

Sambianleimupuu on puu, joka kasvaa tavallisesti 8–25 metriä korkeaksi. Korkeimmillaan se voi kasvaa 28 metriä korkeaksi. Puun latvus on tasainen ja oksat ovat vankkoja sekä usein moneen kertaan kaareutuvia. Puun kuori on nuorena sileää ja vaaleanharmaata tai tummanruskeaa, mutta muuttuu vanhemmiten tummanharmaaksi, uurteiseksi ja karkeapintaiseksi. Puun maitiaisneste on tummanpunaista.

Sambianleimupuun lehdet koostuvat 2–7 lehdykkäparista, tavallisimmin neljästä lehdykkäparista. Lehdykät ovat tummanvihreitä, puikeita tai soikeita, 2,5–8 cm pitkiä ja 1–4,5 cm leveitä.

Sambianleimupuun kukat ovat pieniä sekä vihertäviä ja sijaitsevat tiiviissä tähkämäisissä kukinnoissa, jotka ovat 3–6 cm pitkiä. Kukista kehittyvät hedelmät ovat palkoja, joita voi olla vaikeaa havaita lehtien seasta. Palot ovat pisimmillään 16 cm pitkiä ja muuttuvat kypsyessään harmahtaviksi tai ruskeiksi. Palkojen sisältämät siemenet ovat pyöreitä ja ruskeita. Lajin kukinta-aika ja siementen tuottamisaika riippuvat kasvupaikan sääoloista ja laji ei välttämättä kuki tai tuota siemeniä joka vuosi. Eteläisessä Afrikassa kukinta tapahtuu yleensä elo–marraskuussa ja hedelmät kypsyvät sen jälkeen touko–elokuussa. Hedelmien kehittyminen pölytyksen jälkeen vie noin 7–8 kuukautta.

Sambianleimupuu kasvaa erilaisissa avoimissa kausivihannissa metsissä, usein valtapuuna samettimnondopuun kanssa. Suomenkielisestä nimestään huolimatta sambianmnondopuuta tavataan laajalti päiväntasaajan eteläpuoleisessa Afrikassa. Sitä kasvaa luontaisena kymmenen valtion alueella: Keniassa, Tansaniassa, Sambiassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Angolassa, Malawissa, Mosambikissa, Botswanassa, Zimbabwessa ja Etelä-Afrikassa.

Sambianleimupuuta on hyödynnetty erilaisiin tarkoituksiin, kuten raaka-aineena, kansanlääkintään ja koristepuuna. Puun puuainesta on käytetty huonekaluihin, ratapölkkyihin, polttopuuna sekä puuhiilen valmistukseen.

  1. Hills, R.: Brachystegia spiciformis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2024-1. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 3.9.2024. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]