Saint-Pierre ja Miquelon

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Saint Pierre ja Miquelon)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Collectivité territoriale de Saint-Pierre-et-Miquelon
lippu vaakuna
lippu vaakuna

sijainti

Valtiomuoto Ranskan alueellinen yhteisö

Presidentti François Hollande

Prefekti Jean-Régis Borius

Pääkaupunki Saint-Pierre

Muita kaupunkeja Miquelon

Pinta-ala
– yhteensä 242 km² (sijalla 208)
– josta sisävesiä ei merkittävästi

Väkiluku (2011) 5 888 (sijalla 227)
– väestötiheys 24,3 / km²

Viralliset kielet ranska

Valuutta euro ([[ISO 4217|]])

BKT
– yhteensä 161 miljoonaa euroa [1] (sijalla )
– per asukas 26 000 euroa

Aikavyöhyke UTC-3
– kesäaika UTC-2

Lyhenne

Kansainvälinen
suuntanumero
+508

Motto A Mare Labor
(suom. Mereltä, Työhön)

Kansallislaulu Marseljeesi

Saint-Pierre ja Miquelon (ransk. Saint-Pierre et Miquelon) on Ranskalle kuuluva saariryhmä Newfoundlandin etelärannikon edustalla. Saariryhmän pinta-ala on noin 242 km² ja väkiluku jonkin verran alle 6000. Saariryhmän pääkaupunki on Saint-Pierre.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saint Pierre and Miquelon map.gif

Saint-Pierre ja Miquelon on pieni saariryhmä ja se sijaitsee Newfoundlandin etelärannikon tuntumassa. Yhteensä saarten maapinta-ala on 242 neliökilometriä. Ilmasto on kylmä, sateinen ja sumuinen.[2] Saarilla on vain vähän kasvillisuutta, mutta turvesoita on laajalti. Rannat ovat jyrkkiä kallioita. Saint-Pierre ja Miquelonilta on suora meriyhteys Pohjois-Atlantille ja saarilta kalastetaan runsaasti kalaa, mutta ylikalastus vähentää kalakantoja. Silti saarten kalavedet ovat maailman parhaimpia.

Ainoastaan saariryhmän kaksi suurinta saarta Saint-Pierre ja Miquelon ovat pysyvästi asuttuja. Miquelonin ja Langladen saaret yhdistää kapea maakannas. Muita merkittäviä saaria ovat Grand Colombier, l'Île-aux-Marins, l'Île-aux-Pigeons, l'Île-aux-Vainqueurs ja l'Île Verte.[3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saaret olivat asumattomia 1600-luvulle asti, jolloin saarille asettui ranskalaisia kalastajia. Siitä lähtien väestö on ollut valtaosin ranskalaista. Saaret ovat olleet Ranskan hallinnassa 1600-luvulta lähtien osana Uutta-Ranskaa, joskin joitakin aikoja myös Ison-Britannian alaisuudessa 1600- ja 1700-luvuilla. Yhtäjaksoisesti Ranska on hallinnut niitä vuodesta 1814 lähtien. Saaret julistettiin Ranskan departementiksi vuonna 1976 ja vuonna 1985 niiden asemaksi muutettiin Collectivité terrioriale.

Politiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saarten asukkailla on äänioikeus paikallisvaaleissa sekä Ranskan valtiollisissa vaaleissa ja Eurovaaleissa. Saarten päämies on Ranskan asettama kuvernööri.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääkaupunki Saint-Pierre talvella.

Saarten talous perustuu kalastukseen ja kalajalostukseen, mutta saarilla myös viljellään vihanneksia vähäisessä määrin. Saaret tarjoavat palveluita ulkomaalaisille troolareille. Elintarvikkeet tuodaan Ranskasta ja Kanadasta.[4]

Vähentääkseen riippuvuutta Ranskan ja Kanadan avusta ja estääkseen talouden taantumista, viranomaiset yrittävät monipuolistaa taloutta kehittämällä satamaa ja turismia.[2] Kuitenkin saarilla on korkea elintaso johtuen maksuttomasta koulutuksesta ja hyvästä sosiaaliturvasta.

Saarilla on kaksi lentokenttää ja 117 kilometriä tietä.[5]

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2011 saarilla arvioitiin olevan 5888 asukasta. Monet heistä ovat etniseltä taustaltaan baskeja tai bretagnelaisia, entisiä ranskalaisia kalastajia. Pääosa väestöstä on roomalaiskatolisia.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Evaluation du PIB 2004 de Saint-Pierre-et-Miquelon – janvier 2007 (PDF) tammikuu 2001. Viitattu 19. maaliskuuta 2013.
  2. a b Martin, Penny & Olds, Margaret (toim.): Geographica - suuri maailmankartasto: maanosat, maat, kansat, s. 391. Könemann, 2003. ISBN 3-8290-2481-9.
  3. About Our Islands Saint-Pierre and Miquelo Turism. Viitattu 17.12.2011. (englanniksi)
  4. Regions and territories: St Pierre and Miquelon BBC News
  5. a b The World Factbook: Saint-Pierre and Miquelon CIA. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Saint-Pierre ja Miquelon.