SCAMP

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
SCAMP
Tyyppi yksirunkoinen purjevene
Materiaali Puuvaneri
Lasikuitu
Riki Tasapainotettu loggertti
Suurin pituus (LOA) 3,63 m
Leveys 1,63 m
Syväys 0,18 – 0,86 m
Paino 190 kg
Isopurje 9,3 m2
Miehistö 1-4
Suunnittelija John Welsford
Suunnitteluvuosi 2011

SCAMP (lyhenne englanninkielisistä sanoista Small Craft Advisor Magazine Project) on puuvaneri- tai lasikuiturunkoinen purjejolla, jossa on tasapainotettu loggerttitakila, jonka pystytys ja laskeminen on suhteellisen nopeaa[1]. Vene on 11 jalkaa ja 11 tuumaa pitkä, eli 3,63 metriä, ja sillä pystyy purjehtimaan enimmillään neljä aikuista, mutta parhaimmillaan se on yksin- tai kaksinpurjehduksessa.[2] Pienestä koosta huolimatta sitä pidetään huomattavan stabiilina ja merikelpoisena veneenä.[3][4] SCAMP-veneellä on mahdollista tehdä useamman vuorokauden retkiä, jolloin veneessä mahtuu nukkumaan ajoaukon päälle tulevan teltan alla jopa kaksi henkilöä.

Koska SCAMP on lyhyt vene, sen teoreettinen runkonopeus on myös suhteellisen vaatimaton, noin 4,5 solmua. Se voi kuitenkin saavuttaa kuuden seitsemän solmun nopeuden, koska runko on taipuvainen nousemaan plaaniin. Tähän on monia syitä, kuten pohjan muoto ja takila.[5] Welsford pitää SCAMP:ia ehkä parhaimpana kaikista määriteltyyn tarpeeseen suunnittelemistaan veneistä.[2] Vaikka mikään yksittäinen veneen suunnitteluperiaate ei ole varsinaisesti ennennäkemätön, niiden yhdistelmä katsotaan tuottaneen uuden sukupolven purjeveneen[6].

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Small Craft Advisor -lehden toimittajat Craig Wagner ja Josh Colvin olivat lehden historian aikana purjehtineet noin seitsemälläkymmenellä erilaisella pienpurjeveneellä, joiden ominaisuuksien pohjalta he tekivät toivelistan uutta venettä varten. Colvin oli myös purjehtinut 130 meripeninkulman (240 km) mittaisen matkan Columbia-jokea alas veneellään, jonka olisi toivonut olevan pienempi. Kyseisen matkan kokemukset vaikuttivat myös osaltaan SCAMP-projektin tavoitteisiin. Suunnittelun painopisteet olivat "minimalismi, tehokkuus ja käytön helppous".[6] Tammikuussa 2010 he ottivat yhteyttä John Welsfordiin ja aloittivat yhteistyön veneen suunnittelemiseksi. Ensimmäisen veneen rakentaminen alkoi Northwest Maritime Centerissä heinäkuussa 2010. He päättivät kutsua venettä "minimikroristeilijäksi".[2]

Ensimmäinen SCAMP laskettiin vesille 11.11.2011 (huomaa päivämäärän yhteneväisyys veneen pituuteen jalkoina ja tuumina) ja testattiin Port Townsend Bayssä Puget Soundissa. Sitä seurasivat merellä järjestetty koepurjehdus ja -kaatuminen, jonka suoritti Howard Rice. [7]

Kees Prins ja Northwest Maritime Center tekivät SCAMP:iin joitain muutoksia[8] ja Turn Point Design muokkasi sitä CNC-leikattuun kittiin sopivimmaksi. Itserakentajille tarkoitetut ohjeet julkaistiin ensin, mutta CNC-leikattu kitti seurasi pian perässä. Gig Harbor Boat Works -yritys sai valmiiksi ensimmäisen lasikuiturunkoisen SCAMP-veneen heinäkuussa 2013 ja on tällä hetkellä ainoa valmistaja, joka tekee venettä lasikuituisena.[9]

Vuonna 2017 Howard Rice purjehti rakentamallaan SCAMP-veneellä Tulimaassa, joka on yksi maailman haastavimmista ympäristöistä vesillä liikkumiseen. Purjehdus siellä kesti useita viikkoja.[10]

Suunnitteluperiaatteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tylppä keula - mahdollistaa suuremman leveyden suhteessa pituuteen. Keulaan tulevien lautojen ei tarvitse liittyä yhteen, mikä helpottaa rakentamista. Tylppä keula myös lisää veneen etuosan tilavuutta ja nostetta.
  • Matkatavarakajuutta - SCAMP:in kajuutta palvelee useaa tarkoitusta. Sen katos toimii roiskesuojana ja on riittävän suuri yhden keskipituisen aikuisen istua sateelta suojassa. Lisäksi etulokeroihin varastoituihin tavaroihin pääsee käsiksi ilman veden pääsyä tavaratilaan. Kajuutta tukee myös mastoa korkeammalle kuin avoveneissä yleensä on mahdollista. Tämä puolestaan mahdollistaa haruksettoman takilan.
  • Tasapainotettu loggerttitakila - Tasapainotetussa loggerttitakilassa on monia etuja
    • Haruksettomuus - Purje voi kääntyä täysin eteen, mikä parantaa turvallisuutta. Haruksettomuus myös nopeuttaa vesillelaskuun liittyvää rikaamista, eli veneen valmistelua purjehduskuntoon.
    • Purjeen maston etupuolinen osa tasapainottaa tuulen aikaan saamaa painetta purjeessa. Vendaa tehtäessä se nopeuttaa puomin siirtymistä puolelta toiselle. Jiipatessa se puolestaan pienentää puomin ylitulemiseen sisältyvää voimaa. Myötätuuleen purjehtiessa sillä on tasapainottava vaikutus, koska venettä eteen päin kuljettavan voiman vaikutuspiste on edempänä kuin esimerkiksi bermuda-takiloidussa veneessä.
    • Kun purje on nostettu, purjehtijan tarvitsee hoitaa vain jalusköyttä, mikä tekee yksinpurjehduksesta helppoa.
  • Toispuoleinen taittokölilaatikko on tyyrpuurin puolella olevan penkin sisällä. Tämä tuo istuinkaukaloon lisää tilaa ja helpottaa siinä nukkumista ankkuroitumisen aikana. Taittoköli ja -peräsin perustuvat NACA-siivekemuotoon, joka saa aikaan nosteen veneen liikkuessa eteen päin.
  • Skegit - Pohjaan on kiinnitetty kaksi skegiä. Ne tekevät rantautuessa pohjaan tukeutuvasta veneenpinnasta tasaisemman, mikä sekä suojaa pohjaa että ehkäisee veneen kallistumista. Tästä on erityistä hyötyä rantauduttaessa vuorovesien vaikutuspiirissä olevilla alueilla.
  • Kelluntasäiliöt - SCAMP:in vakiomallissa on viisi erillistä vesitiivistä kelluntasäiliötä: kajuutan etupuolella, kajuutan lattian alla, istuinkaukalon lattian alla ja penkkien sisällä.
  • Vesipaarlasti - Istuinkaukalon lattian alla on 77 litran vesisäiliö, joka toimii venettä vakauttavana 77 kg paarlastina ollessaan täynnä. Se voidaan tyhjentää soutamisen tai trailerilla kuljettamisen ajaksi.

Rakentaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka SCAMP-vene on saatavissa lasikuituisena, on se lähtökohtaisesti suunniteltu kotirakentajien ja puuvanerirungon ehdoilla. Veneen rakentamiseksi on kolme päävaihtoehtoa.

Itse sahaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SCAMP:in rakentaminen niin sanotun "suoran tavaran" -menetelmän mukaan on mahdollista. Tällöin piirustukset tilataan Small Craft Advisor -lehdeltä ja kaikki puutavara hankitaan ja sahataan itse. Luonnollisesti tämä on työläin ja virhealttein lähestymistapa.

CNC-sahattu kitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suosittu tapa rakentaa SCAMP on tilata konesahattu kitti, jossa hukkaa on syntyy vähän ja kaikki sahauslinjat ovat erittäin tarkkoja. Euroopassa kittiä toimittaa brittiläinen yritys Jordan Boats.

SCAMP Camp[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2010 Northwest school of Wooden Boat Building aloitti kahdesti vuodessa pidettävän SCAMP-rakennusleirin, joka järjestetään Yhdysvalloissa ja jota kutsutaan nimellä SCAMP Camp. Sen aikana osallistujat rakentavat itselleen SCAMP-veneen CNC-leikattua kittiä käyttäen, ohjaajinaan veneenrakentamisen ammattilaisia, kuten itse John Welsford.

Yksityyppiluokka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2012 American Sailing Association -purjehdusliitto teki SCAMP:ista yksityyppiluokan. Jokaiseen myytyyn SCAMP-piirustukseen, -kittiin ja -lasikuituveneeseen liittyy automaattisesti purjenumero kyseiseltä liitolta. Numerot on koottu SCAMP Wordwide Registry -rekisteriin. Luokan tunnus on punainen öljylamppu, jossa on S-kirjaimen muotoinen liekki.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Herman, Dick: Time to rig Scamp at boat ramp? 12.2.2014. Wooden Boat Forum.
  2. a b c Pamperin, Tom: Suitability of Purpose. WoodenBoat Magazine, Issue 225.
  3. Wagern, Craig: Minimal Cruiser. Small Craft Advisor, tammi-helmi 2011, nro 67, s. 6.
  4. McMullen, James: Recommendations on very stable beach-launchable sailboat 31.12.2013. Wooden Boat Forum.
  5. Mattson, Dan: Interview: John Welsford, wooden boat designer, builder, enthusiast, all around good guy! (58:55-1:02:08) Hooken on Wooden Boats podcast, episode 048. 16.8.2012.
  6. a b McCoy, James: SCAMP: A New Genre of Sailboat. Harbors Magazine, Winter 2013. Artikkelin verkkoversio.
  7. Herman, Dick: A Boat Called Scamp. CreateSpace Independent Publishing Platform, 2014. ISBN 978-1495964053.
  8. Minimal Cruiser. Small Craft Advisor, Issue 67.
  9. Dave Robertson: The fiberglass Scamp; Eureka, we have done it. Small Craft Advisor, 25. kesäkuuta 2013. Artikkelin verkkoversio.
  10. Howard Rice: The Voyage of Southern Cross thepocketyacht.blogspot.com. 2017. Viitattu 17.7.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]