Painolasti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuva laivan tyhjästä painolastitankista.

Painolasti (myös paarlasti[1]) on laivan tai muun aluksen lisäkuormaa, jonka tarkoituksena on vakauttaa alusta ja saada aikaan kulun kannalta edullinen syväys[2]. Painolastia käytetään myös laivan lastauksen yhteydessä uiva telakka -tyyppisillä kuivatelakoilla.

Nykyään painolastina käytetään yleensä merivettä. Laivan säiliöt täytetään ja tyhjennetään pumppujen avulla.[2] Purjelaivojen aikakaudella käytettiin pääasiassa maata, hiekkaa ja kiviä, joiden mukana kulkeutui kasvien siemeniä, niiden osia ja kokonaisia kasveja paikoille minne panolastia purettiin.[3][4]

Vieraslajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Painolastiveden mukana kulkeutuu usein vieraslajeja uusille elinalueille. Jotkut niistä voivat olla erittäinkin haitallisia alueella vallitsevalle ekosysteemille.

Itämerelle on painolastiveden mukana kulkeutunut 1800-luvun jälkipuoliskolta lähtien useita kymmeniä vieraslajeja. Tällaisia ovat muun muassa merirokko, petovesikirppu ja amerikankampamaneetti.

Painolastikasvit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Painolasti- eli paarlastikasvit ovat purjelaivojen painolastinaan käyttämän maa-aineksen mukana levinneitä kasveja. Suomessa painolastikasveja esiintyy nykyään enää muutamassa paikassa, yleensä painolastista rakennetut kentät on vanhoissa satamissa asfaltoitu. Eniten painolastikasveja löytyy Reposaaresta, jossa kasvaa nykyään noin 75 vierasperäistä kasvilajia.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • ”Lajiruletti” halutaan kuriin myös Itämerellä. Itämeriportaali. Arkistoitu 7.11.2012.
  • Paarlastikasvit : Purjelaivakauden historia kukkii Reposaaressa - painolastikasvit ja niiden esiintyminen. Reposaari.net. Arkistoitu 2.5.2013.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Puuvenesanasto
  2. a b Söderholm, P., Vähäkyrö, I.: Nykymerenkulun sanakirja. Kustannus oy Ajatus, 1998. ISBN 951-9440-73-9.
  3. Toppilansaaren historiasta Oulu – Tekninen keskus. Viitattu 31.3.2024.
  4. Pieni Tietosanakirja, osa III, s. 590. Hakusana painolasti. Helsinki: Otava, 1927. Teoksen verkkoversio (viitattu 19.8.2009).
Tämä liikenteeseen ja liikennevälineisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.