Palleköli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaksoispohjalla varustetun irtolastialuksen poikkileikkaus aluksen leveimmältä kohdalta. Palle on kuvan oikeassa alanurkassa näkyvä kaareva osa. Palleköli on palteen keskikohdalla oleva pieni uloke. Kevyt irtolastialus tarvitsee runsaasti painolastitilaa, joka aluksen kulkiessa tyhjänä täytetään vedellä. Näin tyhjänkin aluksen syväys pysyy riittävän suurena ja potkuri pysyy veden pinnan alapuolella.
Hatch = (lasti)luukku
Upper hopper water ballast = kansitankki
Ballast = painolasti
Cargo space = ruuma
Tank top = kaksoispohjan katto

Palle (engl. bilge) on aluksen pohjalaidoituksen ja sivulaidoituksen välissä oleva kaareva osa. Laivoilla tyypillinen pallesäde on 1,5–2,5 metriä. Palteen säteen suuruus vaikuttaa pallepyörteiden syntymiseen veteen ja siten vastuksen suuruuteen. Veden virratessa pienisäteisen palteen yli veden paine putoaa ja veteen syntyy pyörteitä, jotka lisäävät laivan vastusta ja saavat veden virtauksen potkuriin epätasaiseksi.

Palleköli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palleköli (engl. bilge keel) on pitkä ja ohut köli, joka sijaitsee laivan keulan ja perän välisellä keskiosalla. Palleköli sijoitetaan palteen kohdalle laivan molemmille puolille virtaviivojen suuntaisesti mahdollisimman kauaksi keinuntakeskiöstä.

Palleköli on vanha ja halpa keino vaimentaa aluksen keinuntaa, joskin se lisää aluksen kulkuvastusta. Sen pituus on yleensä 25–50 prosenttia laivan pituudesta ja se kiinnitetään 90 asteen kulmaan laivan laidoitukseen nähden. Palleköli ei saisi kuitenkaan ulottua keskiköliä syvemmälle, ettei laivan syväys suurenisi, eikä sivulaidoitusta leveämmälle, ettei aluksen leveys kasvaisi.

Palleköli

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]