Luoviminen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vastakäännös luovimisessa

Luoviminen eli kryssäys on purjehtimista purjealuksella hankatuuleen vastatuuleen pyrittäessä. Purjehtiminen suoraan vastatuuleen ei ole mahdollista, joten alusta on ajettava 30-60 asteen kulmassa sivuvastaiseen (1) ja käännyttävä toiselle halssille (2)(3)(4), ja jatkettava taas sivuvastaiseen (5).

Nousukulma (kryssikulma, optimi vastatuuleen etenemiskulma) riippuu purjealuksen tyypistä. Sivuvastaiseen kuljettaessa purjealus kallistuu voimakkaasti ja pyrkii sortamaan sivulle. Tätä estää purjeveneessä köli, jonka syvyys ja muoto vaikuttavat nousukulmaan voimakkaasti. Aluksen nopeutta vastatuuleen kutsutaan nimellä VMG, nykyaikaiset venemittaristot osaavat laskea sen tuulimittarin ja nopeusmittarin tiedoista.[1]

Avomerellä teoriassa yksi käännös riittäisi. Väylän leveys ja muut esteet sekä tuulen suunnan vaihtelu aiheuttavat sen, että käännöksiä tehdään useita kumpaankin suuntaan.

Myös aurinkopurjeella voi luovia.

Tämä laivoihin tai muuhun vesiliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.