Isopurje

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Isopurje punaisella

Isopurje on yksi purjealuksen purje, yleensä raakapurje, kahvelipurje, bermudapurje tai latinalaispurje riippuen aluksen takilaratkaisusta. Aikoinaan isopurje oli laivan selvästi isoin purje. Kun purjeita lisättiin ja uusien purjeiden pinta-ala kasvoi, nimitys jäi tarkoittamaan pisimmän maston eli isonmaston alaosassa olevaa entistä pääpurjetta.[1]

Nykyisissä purjeveneissä isopurje on yleensä kolmiomainen, etuliesmasta veneen mastoon ja alaliesmasta puomiin kiinnitty bermudapurje. Isopurje on veneen tai laivan suurimpia ja, paitsi isoissa raakatakiloiduissa laivoissa, tärkeimpiä purjeita. Sitä suurempia voivat olla veneestä riippuen lähinnä spinaakkeri, genaakkeri ja ykkösgenua, vanhoissa purjelaivoissa joskus märssypurjeet.

  1. Jaakko Forsman; J. A. Wecksell;I. Havu; Hannes Salovaara: Isopurje Pieni Tietosanakirja. 1925-1928. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava. Viitattu 5.7.2008.


Tämä laivoihin tai muuhun vesiliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.