Genaakkeri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Genaakkeri on purjehduksessa käytettävä purjetyyppi.

Genaakkeri on nykyaikainen purje, jota voidaan pitää spinaakkerin ja genuan hybridinä. Se on epäsymmetrinen (vrt. spinaakkeri), kolmiomainen, keskeltä pullistuvaksi leikattu, yhdestä kulmasta maston huippuun kiinnittyvä ja kahdesta muusta kulmasta veneen juoksevalla köysistöllä (eli rikillä) hallittava purje.

Spinaakkerista ja epäsymmetrisestä spinaakkerista genaakkerin erottaa se, että sille ei ole erillistä puomia, vaan se jalustetaan veneen keulaan tai puomilla ulos veneen keulasta.

Usein genaakkeri jalustetaan keulasta ulommaksi, erilliseen kokkapuuhun (buksprööti). Tällä tavoin se on helpommin käsiteltävissä myötäkäännöksissä, jiipeissä, kun halssikulma on selvästi etustaagin ulkopuolella.

Genaakkeri on tarkoitettu venetyypistä ja purjeen leikkauksesta riippuen lähinnä sivutuuleen tai sivumyötäiseen purjehtimiseen.

Esimerkkejä genaakkerilla varustetuista kilpapurjeveneistä:

Genaakkerin pinta-ala

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Genaakkerin pinta-alan voi karkeasti laske alla olevalla kaavalla. Area = ((SLU + SLE) * (0.25 * SF))+((SMG - 0.5 * SF) * ((SLU + SLE)/3))

  • Area=purjeen pinta-ala
  • SLU=etuliikki(spinaker luff)
  • SLE=takaliikki(spinaker leech)
  • SF=alaliikki, (spinaker foot)
  • SMG=puolileveys purjeen leveys SLUn ja SLEn puolivälistä mitattuna. VMG-genaakkerin SMG on noin 0.95*SF. ISAFin sääntöjen mukaan genaakkerin puolileveyden tulee on suurempi kuin 0,75*SF.


Tämä laivoihin tai muuhun vesiliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.