S/v Estelle

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
S/V Estelle
Estelle Helsingissä kesällä 2006
Estelle Helsingissä kesällä 2006
Tyyppi kolmimastokuunari bermudapurjein
Lippuvaltio Finland
Kotipaikka Turku
IMO-numero 5108883
Tunnuskirjaimet OGPW
Aiemmat nimet Vesta, Monica
Omistaja Ship to Gaza -yhtiö Northern Breeze AB [1] [2]
Aiemmat omistajat ?
Rakennustelakka Emden
Rakennusnumero ?
Tilattu -
Kölinlasku -
Vesillelasku -
Luovutettu 1922
Status purjehduskelpoinen, ei käytössä, vuodesta 2012 takavarikoituna Israelissa
Tekniset tiedot
Pituus 53 m
Leveys 7,08 m
Syväys 3,35 m
Uppouma 264 t
Bruttovetoisuus 247 brt
Koneisto B&W Alpha kaksitahtidieseli
Koneteho 180 kW
Nopeus 8 solmua moottorilla = n.15 km/h
Nopeus purjeilla maks. 11 kn
Hyttejä 9 hytissä 15
Miehistö 15
Lastikapasiteetti 220t kappaletavaraa

Reilun Kaupan rahtipurjelaiva Estelle oli 2000-luvun alussa Suomen suurin liikenteessä oleva purjelaiva. Se on vuonna alun perin vuonna 1922 Saksassa rakennettu 53-metrinen, rautarunkoinen, takilaltaan kolmimastoinen bermudakuunari. Sen kotipaikka oli Turku. Aluksen omistivat pitkään suomalainen Eestaas Oy ja operaattorina toiminut Uusi Tuuli ry. Keväällä 2012 Estellen omistajaksi tuli ruotsalainen Ship to Gaza -järjestö.

Estellen kunnosti nykyasuunsa joukko vapaaehtoisia, jotka halusivat laivan joka voisi purjehtia Afrikkaan viemään avustustarvikkeita, tuoda takaisin reilun kaupan tuotteita ja toimia Reilun Kaupan aatteen lippulaivana ja keulakuvana. Se teki ensimmäisen Afrikkaan suuntautuneen matkansa vuonna 2002, jota ennen se oli kuitenkin käynyt jo Välimerellä, Irlannissa ja joissakin Pohjois-Euroopan satamissa sekä purjehtinut ympäri Itämerta kouluttaen uutta miehistöä ja kampanjoiden edustamiensa aatteiden puolesta.

Angolaan suuntautuneen Afrikan-matkan jälkeen Estelle purjehti lähinnä Itämerellä ja osallistui muun muassa Tall Ships' Races 2003 -kiertueelle sekä teki yhteisen tutkimus- ja kampanjamatkan Etelä-Itämeren matalikoille Greenpeace-järjestön kanssa. Estelle myös koulutti uutta miehistöä jatkuvasti, joten jokaiseen purjehduskauteen kuului koulutuspurjehduksia.

Estellen toiminta perustui kokonaan vapaaehtoisuuteen ja talkootyövoimaan. Arvoina toiminnassa olivat ympäristöystävällisyys, solidaarisuus ja globaali tasa-arvo.

Vuodesta 2003 saakka Estellellä järjestettiin kesäisin Prometheus-leirejä, uskonnollisesti sitoutumattomia aikuistumisleirejä. Leirin aikana laiva purjehtii Turun saaristossa.

Estelle hyväksyttiin kansainvälisen Sail Training Internationalin (STI) Class A Forumin perustajajäseneksi keväällä 2005. Kyseinen foorumi on tarkoitettu maailman suurten purjelaivojen miehistön koulutuksen, toiminnan parantamisen ja niitä koskevan merilainsäädännön kehittämiseen.

Make Fair Trade Greener

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Purjehduskausien 2007 ja 2008 aikana Estelle kiersi Itämeren ja Britteinsaarten rannikkokaupunkeja kampanjoimassa Make Fair Trade Greener -hankkeen merkeissä. Käyntisatamia olivat muun muassa Rostock, Gdansk sekä Tall Ships' Races -kiertueen satamat Itämerellä.

Make Fair Trade Greener -hanke oli Uusi Tuuli ry:n yhdessä italialaisten Pangean ja LiberoMondon, kreikkalaisen Gaian ja maltalaisen KKG:n kanssa toteutettu tiedotusprojekti. Hanke oli pääosin EU:n rahoittama, ja se keskitti tiedottamaan reilusta kaupasta ja ympäristöasioista sekä herättämään keskustelua reilun kaupan ympäristövaikutuksista ja tasa-arvoisemmista Etelän ja Pohjoisen välisistä suhteista.[3]

Osana hanketta kehitettiin yhdessä hankekumppanien kanssa materiaalia, jota käytetään peruskouluissa oppituntien pitämiseen reilusta kaupasta ja ympäristöasioista. Sekä opettajia että Uuden tuulen ja muiden järjestöjen vapaaehtoisia koulutetaan hyödyntämään materiaaleja. Lisäksi hankkeen osana tehtiin tutkimus kansainvälisen tavarakuljetuksen ympäristövaikutuksista.

Education for global sustainability, responsible consumption and fair trade

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 2008-2010 Uusi Tuuli ry toteutti kolmivuotista hanketta Education for global sustainability, responsible consumption and fair trade, joka jatkoi Make Fair Trade Greener -hankkeen teemojen käsittelyä ja keskittyi uutena aihekokonaisuutena muun muassa tuulivoiman käyttöön kuljetuksissa ja energian tuotannossa. Hanke oli EU-rahoitteinen, ja se toteutettiin yhteistyössä virolaisten, puolalaisten ja unkarilaisten yhteistyökumppaneiden kanssa.[4][5]

Hankkeen aikana S/V Estelle teki kaksi kampanjakiertuetta Itämeren ja Pohjanmeren rannikkokaupungeissa. Vuonna 2008 kiertuesatamia olivat Helsinki, Tallinna, Hampuri, Bergen, Den Helder, Rotterdam, Malmö ja Gdansk. Estelle osallistui myös Tall Ships' Races -kiertueen jälkimmäiseen kilpailuosuuteen Norjan Bergenistä Hollannin Den helderiin.

Laivan myynti ja myöhemmät vaiheet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Israelia tukeva mielenosoitus Helsingin Narinkalla marraskuussa 2012. Julisteessa lukee: ”Yritys rikkoa merisaarto on rikollista.”

Uusi Tuuli ry. päätti vuoden 2010 kevätkokouksessaan luopua laivanvarustustoiminnastaan ja keskittyä toiminnassaan muihin osa-alueisiin, kuten fillarikirppiksen toimintaan ja hanketoimintaan.

Laivanvarustustoiminnasta luopumisen taustalla oli tarve keskittää yhdistyksen voimavaroja ja toisaalta halu löytää Estellelle uusia toimintamahdollisuuksia. Keväällä 2012 ilmoitettiin, että alus on myyty Ship to Gaza Swedenille, Ruotsissa toimivalle aktivistijärjestölle ja että sen avulla aiotaan murtaa Gazan saartoa.[6]

Lokakuussa 2012 Estelle lähti avustuslastissa Gazaa kohti, ja sen mukana matkusti useita länsimaisia kansanedustajia.[7] Aluksen kapteenina purjehduksella toimi suomalainen Mika Jämiä. Miehistössä oli mukana myös toinen Suomen kansalainen, puosu Wellu Koivisto.[8] Israelin laivasto valtasi aluksen kansainvälisellä merialueella ja pakotti sen Ashdodin satamaan.[9] Estelle on siitä alkaen ollut takavarikoituna Israelissa. Israelilainen tuomioistuin julisti takavarikon päättyneeksi syksyllä 2014, mutta alus on edelleen Israelissa.[10]

  • purjepinta-ala 650
  • purjeita: 10 kpl.
  • Apukoneet: 25kW + 7kW + 25kW akseligeneraattori
  • makuupaikkoja 17 kpl
  • lastiruumia 1+2 kpl.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]