Uusi Tuuli

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Uusi Tuuli on kansalaisjärjestö, joka toimii pääasiassa kehitysmaakysymysten parissa. Järjestön tarkoituksena on sen omien tiedotteiden mukaan aatteellisena yhteenliittymänä toimien edistää kansainvälistä solidaarisuutta, oikeudenmukaista kansainvälistä taloudellista järjestystä, rauhaa ja keskinäistä yhteisymmärrystä yksityisten ihmisten ja kansojen välillä.

Näiden asioiden puolesta toimiakseen Uusi Tuuli -yhdistys on kunnostanut Eestaas Oy:n omistamasta Estellestä valtamerikatsastetun, purjehduskelpoisen aluksen, jolla voidaan sekä harjoittaa Reilun kaupan tiedotustoimintaa että kuljettaa avustustavaraa Euroopasta kehitysmaihin ja Reilun kaupan tavaraa kehitysmaista Eurooppaan.

Toimintatapana yhdistyksellä on tuottaa lisää "kulutuskarkureita". Tämä on keskeistä, koska maailman ongelma ei järjestön mukaan niinkään ole sen köyhät, vaan sen rikkaat.

Uusi Tuuli tekee yhteistyötä maailmanparannushenkisten kansalaisjärjestöjen kanssa ympäri Euroopan. Esimerkkeinä Estellen Välimerenkiertue 2000, joka toteutettiin yhdessä eteläeurooppalaisten kansalaisjärjestöjen kanssa osana Jubilee 2000 -kampanjaa ja Angola-projekti 2001–2003, jota toteutettiin yhdessä suomalaisten, eurooppalaisten ja angolalaisten kansalaisjärjestöjen kanssa.

Laivanvarustuksen ohella yhdistys harjoittaa monenlaista kulttuuri-, talous- ja liikennepoliittista propagandatoimintaa esimerkiksi pitämällä polkupyöräkirpputoria Turussa Aurinkotehtaalla.

Vuonna 2007 Uusi Tuuli toteutti yhdessä italialaisten Pangean ja LiberoMondon, kreikkalaisen Gaian ja maltalaisen KKG:n kanssa Make Fair Trade Greener -hankkeen, joka keskittyi tiedottamaan reilusta kaupasta ja ympäristöasioista sekä herättämään keskustelua reilun kaupan ympäristövaikutuksista ja tasa-arvoisemmista Etelän ja Pohjoisen välisistä suhteista. Hankkeen yhtenä toimintakokonaisuutena purjelaiva Estelle kiersi Itämeren ja Britteinsaarten satamakaupungeissa toteuttamassa tiedotus- ja kampanjatapahtumia. Estelle vieraili muun muassa Rostockissa G8-kokouksen aikaan.

Osana hanketta kehitettiin yhdessä hankekumppanien kanssa materiaalia, jota käytetään peruskouluissa oppituntien pitämiseen reilusta kaupasta ja ympäristöasioista. Yhä edelleen sekä opettajia että Uuden tuulen ja muiden järjestöjen vapaaehtoisia koulutetaan hyödyntämään materiaaleja. Lisäksi hankkeen osana tehdään tutkimus kansainvälisen tavarakuljetuksen ympäristövaikutuksista.

Uusi Tuuli järjestön arkisto on tallennettuna Kansan Arkistoon, jossa se on vapaasti käytettävissä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]