Säätiö (romaani)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Säätiö
Foundation
Alkuperäisteos
Kirjailija Isaac Asimov
Kieli englanti
Genre science fiction
Julkaistu 1951
Suomennos
Suomentaja Tuulikki Lahti
Kustantaja WSOY
Julkaistu 1976
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 253
ISBN 951-0-07774-7
Sarja: Säätiö-sarja
Seuraava Säätiö ja Imperiumi
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Säätiö (engl. Foundation) on Isaac Asimovin tieteisromaani, joka on Säätiö-sarjan ensimmäinen osa. Kirja koostuu viidestä alun perin lehtinovellina ilmestyneestä tekstistä.[1]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kirja koostuu viidestä novellista, jotka on asetettu aikajärjestykseen. Ensimmäinen novelli kertoo Säätiön perustamisesta, seuraavat taas kuvailevat sen kehittymistä Galaktiseksi kauppamahdiksi ja kertovat sen kohtaamien kriisien ratkaisemisesta.

Tarina alkaa Trantorilla, 12 000-vuotisen Galaktisen imperiumin pääplaneetalla. Matemaatikko ja psykohistorian (tiede, jolla ennustetaan ihmismassojen avulla tulevaisuutta) kehittäjä Hari Seldon huomaa, että Imperiumi on rappeutumassa. Hän ennustaa, että 500 vuoden päästä Imperiumi hajoaa ja galaksi vajoaa 30 000 vuodeksi sekasorron tilaan. Peiteprojektina Seldon aloittaa syrjäisellä Terminus-planeetalla galaktisen ensyklopediaprojektin (Encyclopedia Galactica), jonka avulla tämä ajanjakso voidaan lyhentää tuhanneksi vuodeksi.

Kirjan muissa novelleissa ensyklopedistit kokevat Hari Seldonin ennustamia kriisejä, joiden jälkeen Seldonin hologrammitallenne selvittää tilannetta ja kertoo tulevasta.

  1. Asimov, Isaac: Säätiö. (Foundation, 1951.) Suomentanut Tuulikki Lahti. Sci-fi-sarja. Helsinki Porvoo: WSOY, 1976. ISBN 951-0-07774-7.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.