Alaston aurinko

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Alaston aurinko
Naked Sun
Ensimmäisen painoksen kansikuva
Ensimmäisen painoksen kansikuva
Alkuperäisteos
Kirjailija Isaac Asimov
Kieli englanti
Genre scifi, rikoskirjallisuus
Kustantaja Doubleday
Julkaistu 1957
Suomennos
Suomentaja Matti Kannosto
Kansitaiteilija Piotr Tomaszewski
Kustantaja Kirjayhtymä
Julkaistu 1975
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 275
ISBN 951-638-079-4
Sarja: Robotti
Edeltävä Teräsluolat
Seuraava Aamunkoiton robotit
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Alaston Aurinko (engl. Naked Sun, 1957) on Isaac Asimovin kirjoittama tieteiskirja, joka on samalla hänen kirjoittamansa Robotti-sarjan toinen osa.[1] Alaston aurinko on edeltäjänsä Teräsluolien tavoin etsivätarina, jonka päähenkilönä jatkaa etsivä Elijah Baley[2].

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarina alkaa kun avaruuslaiset pyytävät Maapallolta apua yhdellä avaruuslaisten maailmassa, Solariassa, tapahtuneen murhan selvittämiseksi. Elijah Baleyn maine on kiirinyt laajalti avaruuslaisten maailmoissa hänen selvitettyään tohtori Sartonin murhan, joten solarialaiset pyytävät nimenomaan Elijah Baleyta tutkimaan murhaa, hänen suureksi kauhukseen. Tämä on myös Maapallolle ainutlaatuinen tilaisuus päästä tutkimaan avaruuslaisten yhteiskuntia ja maailmoja, jonne Maapallon asukkailta on ollut pääsy kielletty tuhat vuotta. Avaruuslaismaailmoista mahtavin, Aurora, on myös kiinnostunut Solarian tapahtumista ja he epäilevät solarialaisten salailevan jotakin. Tämän vuoksi Aurora hyväksyy Elijah Baleyn lähettämisen Solariaan vain sillä ehdolla, että Solaria hyväksyy R. Daneel Olivaw'n auttamaan Elijah Baleyta tutkimuksissa.

Solaria on väkiluvultaan kaikkein pienin avaruuslaisten maailma ja 50:stä avaruuslaismaailmasta viimeisenä asutettu. Sen asukkaat säätelevät tarkasti Solarian väkiluvun 20 000 asukkaaksi ja geenimuuntelun ansiosta Solarialaiset, kuten muutkin avaruuslaiset elävät satoja vuosia vanhaksi. Jokaista ihmistä kohti Solariassa on keskimäärin 20 000 robottia.

Solariassa on kehittynyt hyvin erikoinen yhteiskunta. Lähes kaikki solarialaiset ovat erakoita. Solarialaiset eivät yleensä tapaa ihmisiä kasvoista kasvoihin ja jotkut eivät kestä edes ajatusta olla samassa tilassa toisen ihmisen kanssa. Kommunikointiin käytetään pitkälle kehitettyjä hologrammeja. Koska jokaisen Solarialaisen hyvinvoinnista pitää huolta tuhannet robotit, ei Solarialaisten tarvitse tehdä työtä lainkaan. Jokainen heistä asuu omalla laajalla tilallaan rikkaammin kuin rikkaimmatkaan Maapallon ihmiset ja robotit täyttävät heidän kaikki materiaaliset tarpeensa. Suurin osa solarialaisista työskentelee lähinnä harrastuspohjalta esimerkiksi taiteen tai tieteen parissa.

Solarialaiset tapaavat toisiaan kasvoista kasvoihin vain, jos se on aivan välttämätöntä, esimerkiksi jos he tarvitsevat lääkäriä tai kun avioparin on tarkoitus pariutua. Silloinkin heidät yleensä valtaa pakokauhu toisen ihmisen läsnäolosta. Avioparit valitaan geenistön mukaan. Solarialaiset lisääntyvät vain kun on tarvetta, ja heti synnyttyään lapsi sijoitetaan valtion kasvatettavaksi. Kasvun alkuvaiheessa lasten sallitaan leikkiä ja kommunikoida kasvokkain, mutta teini-iässä heidän odotetaan alkavan käyttää ainoastaan hologrammia kanssakäymiseen. Kun lapsi on tarpeeksi vanha, hänelle osoitetaan Solariasta oma tila, jossa robotit pitävät huolen hänen hyvinvoinnistaan.

Tämä tekee Elijah Baleyn murhatutkimuksesta äärimmäisen hankalan. Perillä Baley huomaa, että hänen tutkimuksensa on hologrammin varassa ja solarialaiset eivät tapaa toisia ihmisiä kasvokkain juuri koskaan. Monet myös pelkäävät kuollakseen kontaktia toisiin ihmisiin, eivätkä voisi edes kuvitella tapaavansa ketään ihmistä kasvoista kasvoihin.

Rikostutkimusta hankaloittaa se, että robotit ohjelmointinsa mukaan siivoavat kaikki rikoksen jäljet, ellei niitä välittömästi kielletä koskemasta mihinkään. Lopulta Baley solmii irralliset langat yhteen ja ratkaisee murhan käyttäen apunaan juuri solarialaisten yksinolopakkoa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pekka Puustisen kirjakattaus Työeläkelehti
  2. Alaston aurinko Kirjasampo (Arvosteleva kirjaluettelo)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]