R. Daneel Olivaw

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

R. Daneel Olivaw on Isaac Asimovin luoma fiktiivinen robotti, joka näyttää ulkokuoreltaan ihmiseltä. R hänen nimessään tarkoittaa Robottia, mikä johtuu tulevaisuudessa käytettävästä robottien nimeämiskäytäntännöstä. Olivaw esiintyy seitsemässä Asimovin kirjassa (useammassa, kuin mikään muu hänen luomansa hahmo), jotka ovat ilmestymisjärjestyksessä Teräsluolat, Alaston aurinko, Aamunkoiton robotit, Robotit ja Imperiumi, Säätiön alkusoitto, Kohti Säätiötä sekä Säätiö ja maa. Hän on myös ainoa kaikissa Robotti-sarjan kirjoissa esiintyvä hahmo.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olivawin loivat avaruuslaiset robotikot Roj Nemennuh Sarton ja Han Fastolfe Aurora-nimisellä planeetalla vuonna 5020. Hän on ensimmäinen robotti, jota ei ulkonäön puolesta voinut erottaa ihmisestä, ja tämän kyvyn ansiosta hän pystyi auttamaan Elijah Baleyta tämän murhatutkimuksissa sekä maassa, että muissa maailmoissa. He tapasivat ensimmäisen kerran Teräsluolissa, jossa Olivawin luoja Sarton löydetään murhattuna. Ulkoisesti Olivaw on täysin samannäköinen, kuin mainittu uhri.

Olivaw poikkeaa tavanomaisista roboteista siinä, että vaikka robotiikan kolmea pääsääntöä rajoittavatkin häntä, hän kykenee vahvavan prosessointikykynsä avulla löytämään säännöistä loogisia metatasoja, jotka oikeuttavat hänet toimimaan näennäisesti robotiikan kolmea pääsääntöä vastaan.