Avaruuden merivirrat

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Avaruuden merivirrat
The Currents of Space
Alkuperäisteos
Kirjailija Isaac Asimov
Kieli englanti
Genre tieteiskirjallisuus
Julkaistu 1952
Suomennos
Suomentaja Anja Tuovinen
Kustantaja WSOY
Julkaistu 1978
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 252
ISBN 951-0-08862-5
Edeltävä Tähdet kuin tomua
Seuraava Pebble in the Sky
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Avaruuden merivirrat on tieteiskirjailija Isaac Asimovin kirjoittama kirja, joka sijoittuu kaukaiseen tulevaisuuteen, jossa ihmiskunta on levinnyt Linnunrataan asuttaen satojatuhansia maailmoja.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tarinassa Trantorin Imperiumi on alkanut laajeta Linnunradan keskustassa halliten tarinan tapahtuma aikaan noin puolta Linnanradan asutuista maailmoista. Trantorin ongelmana on estää vielä itsenäisten tähtien välisten valtakuntien yhdistyminen sitä vastaan, mikä voisi aiheuttaa äärimmäisen tuhoisan sodan ja estää Trantorin laajeneminen koko Linnunrataa käsittäväksi Imperiumiksi.

Tapahtumat keskittyvät Florina-planeetalle, jonka alkuasukkaat ovat naapuriaurinkokunnan Sark-planeetan orjuuttamia.

Florina tuottaa korvaamattoman arvokasta, mutta tuntemattomasta syystä vain Florinassa kasvavaa puuvillan kaltaista kyrt-kasvia, jota käytetään mm. avaruusalusten moottoreissa ja kalliissa muotivaatteissa.

Kyrt on lujempaa ja hienompaa kuin mikään muu synteettinen tai luonnollinen kuitu, mikä tekee siitä tavattoman halutun ja kalliin materiaalin kaikkialla Linnunradassa. Se on tehnyt Sarkin valtaapitävistä rikkaita ja vaikutusvaltaisia ja se suojaa Sarkia ja sen etuoikeutettua yläluokkaa Trantorin kasvavalta poliittiselta ja sotilaalliselta vallalta, koska Trantorin viholliset eivät halua kyrtin joutuvan Trantorin käsiin.

Tarina alkaa kun Florinan eräästä kylästä löydetään heitteille jätetty ja muistinsa menettänyt muualta kotoisin oleva mies, jota kukaan ei ole ennen nähnyt, eikä kukaan tiedä miten hän on ilmestynyt kylään. Mies ei osaa aluksi edes puhua. Rik nimen saava mies alkaa ajan myötä muistamaan yhä enemmän menneisyydestään ja Florinaa uhkaavasta kauheasta vaarasta.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Arviointeja teoksesta Avaruuden merivirrat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monet tätä teosta kommentoineet pitävät tätä Asimovin teosta korkeintaan keskinkertaisena teoksena, jos vertaa sitä vaikkapa alkuperäiseen Säätiö-sarjaan. Teos ei ole silti läheskään niin heikko kuin Isaac Asimovin Säätiö- ja Robotit-sarjoille kirjoittamamansa jatko-osat. Teoksessa on joitain hyviä elementtejä, esimerkiksi pääosin kolmen päähenkilön varaan rakentuva juoni toimii melko hyvin.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.