Avaruuden merivirrat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Avaruuden merivirrat
The Currents of Space
Alkuperäisteos
Kirjailija Isaac Asimov
Kieli englanti
Genre tieteiskirjallisuus
Julkaistu 1952
Suomennos
Suomentaja Anja Tuovinen
Kustantaja WSOY
Julkaistu 1978
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 252
ISBN 951-0-08862-5
Edeltävä Tähdet kuin tomua
Seuraava Pebble in the Sky
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Avaruuden merivirrat on tieteiskirjailija Isaac Asimovin kirjoittama kirja, jonka tapahtumat sijoittuvat kaukaiseen tulevaisuuteen, aikaan, jolloin ihmiskunta on asuttanut Linnunradalla satojatuhansia maailmoja.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarinassa Trantorin imperiumi on alkanut laajeta Linnunradan keskustassa, ja tarinan tapahtumien aikaan se hallitsee noin puolta Linnanradan asutuista maailmoista. Trantorin ongelmana on estää vielä itsenäisten tähtien välisten valtakuntien yhdistyminen sitä vastaan, mikä voisi aiheuttaa äärimmäisen tuhoisan sodan ja estää Trantorin laajeneminen koko Linnunrataa käsittäväksi imperiumiksi.

Tapahtumat keskittyvät Florina-planeetalle, jonka alkuasukkaat ovat naapuriaurinkokunnan Sark-planeetan orjuuttamia.

Florina tuottaa korvaamattoman arvokasta, mutta tuntemattomasta syystä vain Florinassa kasvavaa puuvillan kaltaista kyrt-kasvia, jota käytetään muun muassa avaruusalusten moottoreissa ja kalliissa muotivaatteissa.

Kyrt on lujempaa ja hienompaa kuin mikään muu synteettinen tai luonnollinen kuitu, mikä tekee siitä tavattoman halutun ja kalliin materiaalin kaikkialla Linnunradassa. Sen avulla Sarkin valtaapitävät ovat rikastuneet ja saaneet vaikutusvaltaa, ja se suojaa Sarkia ja sen etuoikeutettua yläluokkaa Trantorin kasvavalta poliittiselta ja sotilaalliselta vallalta, koska Trantorin viholliset eivät halua kyrtin joutuvan Trantorin käsiin.

Tarina alkaa, kun eräästä Florinan kylästä löydetään heitteille jäänyt ja muistinsa menettänyt muualta kotoisin oleva mies, jota kukaan ei ole ennen nähnyt, eikä kukaan tiedä, miten hän on ilmestynyt kylään. Mies ei osaa aluksi edes puhua. Nimen Rik saava mies alkaa ajan myötä muistaa yhä enemmän menneisyydestään ja Florinaa uhkaavasta kauheasta vaarasta.

Arviointeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monet teosta kommentoineet pitävät teosta korkeintaan keskinkertaisena, jos sitä vertaa vaikka alkuperäiseen Säätiö-sarjaan. Teos ei kuitenkaan ole läheskään niin heikko kuin Asimovin Säätiö- ja Robotit-sarjoille kirjoittamamat jatko-osat. Teoksessa on joitain hyviä elementtejä, esimerkiksi pääosin kolmen päähenkilön varaan rakentuva juoni toimii melko hyvin.lähde?

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.