Hari Seldon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hari Seldon (s. 11 988 galaktista ajanlaskua - k. 12 069 galaktista ajanlaskua) on Isaac Asimovin Säätiö-sarjassa esiintyvä hahmo. Hän esiintyy Säätiön ensimmäisessä luvussa elävänä ja sen jälkeen julkaistuissa kirjoissa (lukuun ottamatta kahta alkuperäistä Säätiö-kirjaa edeltäneitä aikoja kuvailevia kirjoja) nauhoitetuissa hologrammeissa. Hänen hahmoansa käsitellään tarkemmin vasta romaanissa Kohti Säätiötä.

Hahmo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hari Seldon on matemaatikko, joka on onnistunut kehittämään suurelle yleisölle tuntemattoman tieteenalan, psykohistorian. Sen avulla kyetään laskemaan tulevaisuuden todennäköisin kulku ihmismassojen käyttäytymisen mukaan. Laskelmiensa perusteella Seldon saa tietää, että Galaktinen Imperiumi tulee romahtamaan 500 vuoden sisällä ja Linnunrata tulee ajautumaan 30 000-vuotiseen pimeään aikaan. Myöhemmissä laskelmissaan hän kykenee selvittämään, että pimeä ajanjakso voidaan lyhentää vain tuhatvuotiseksi, jos hän perustaa kaksi Säätiötä Linnunradan vastakkaisiin päihin vaalimaan Galaktisen Imperiumin tietoa. Seldonin suunnitelman mukaan Säätiöstä tulee 1000 vuoden jälkeen muodostumaan uusi Imperiumi. Tätä ennen sen on kuitenkin käytävä läpi useita kriisejä, joita kirjoissa kutsutaan Seldonin kriiseiksi. Aina kriisin aikaan hänen nauhoitettu kuvajaisensa puhuu Aikakammiossa.

Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.