Mutahierakka

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Rumex palustris)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mutahierakka
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Caryophyllales
Heimo: Tatarkasvit Polygonaceae
Suku: Hierakat Rumex
Laji: maritimus
Kaksiosainen nimi

Rumex palustris
Sm.

Katso myös

  Mutahierakka Wikispeciesissä
  Mutahierakka Commonsissa

Mutahierakka (Rumex palustris) on tatarkasvien (Polygonaceae) heimoon, hierakoiden (Rumex) sukuun kuuluva kasvilaji. Mutahierakka muistuttaa ulkonäöltään jonkin verran keltahierakkaa (Rumex maritimus), mutta lajit ovat erotettavissa toisistaan muun muassa kukinnon sekä lehtien ulkonäön perusteella.[2]

Mutahierakka on yksi- tai kaksivuotinen ruohovartinen kasvilaji, joka voi kasvaa noin metrin korkuiseksi. Mutahierakan varret ovat monihaaraisia ja kasvutavaltaan pystyjä. Hedelmäasteella koko kasvi tulee väritykseltään kellanvihreäksi tai -ruskeaksi. Lehdet ovat noin 10 cm pitkiä, noin 3 cm leveitä ja muodoltaan suikeita. Mutahierakan kukintona on lehtihangoista lähtevistä tähkämäisistä viuhkoista muodostuva kokonaisuus. Mutahierakka kukkii heinä–elokuussa. Mutahierakan heteiden ponnet ovat noin 1 mm pitkiä. Hedelmänä on kolmikulmainen, noin 2 mm pitkä pähkylä.[2]

Mutahierakka kasvaa ojissa ja järvissä sekä ajoittain tulvivilla savimailla[2]. Mutahierakkaa tavataan lähes koko Euroopassa, eniten Keski- ja Kaakkois-Euroopassa Ranskasta Puolaan ja Balkanille ulottuvalla alueella[3]. Suomessa mutahierakkaa ei kasva luonnonvaraisena, joskin lajista on pari yksittäistä havaintoa[4]. Suomea lähinnä mutahierakkaa tavataan Ruotsin eteläosissa Skånessa ja Tanskassa[5].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lansdown, R.V.: Rumex palustris IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-1. 2014. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 26.7.2021. (englanniksi)
  2. a b c Den virtuella floran: Sumpskräppa (Rumex palustris) Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 7.7.2021. (ruotsiksi)
  3. Den virtuella floran: Sumpskräppa (Rumex palustris) — Norra halvklotet Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 7.7.2021.
  4. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2018: Mutahierakka (Rumex palustris) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 7.7.2021.
  5. Den virtuella floran: Sumpskräppa (Rumex palustris) — Norden Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 7.7.2021.