Rouskut

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Rouskut
Harmaarousku, huomaa maitiaisneste.
Harmaarousku, huomaa maitiaisneste.
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumalliset Eucarya
Kunta: Sienet Fungi
Kaari: Kantasienet Basidiomycota
Alakaari: Avokantaiset Agaricomycotina
Luokka: Varsinaiset avokantaiset Agaricomycetes
Lahko: Russulales
Heimo: Haperot ja rouskut Russulaceae
Suku: Rouskut Lactarius
Pers. [1]
Lajeja
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Rouskut Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Rouskut Commonsissa

Rouskut (Lactarius) on laaja helttasienisuku. Ne muistuttavat usein ulkoisesti lähisukulaisiaan, samaan Russulaceae-heimoon kuuluvia haperoita, mutta eroavat siinä, että vioitettaessa ne vuotavat maitiaisnestettä, jonka väri vaihtelee lajin ja iän mukaan; tyypillisesti rouskujen maitiaisneste kuitenkin on valkoista. Rouskulajeja tunnetaan maailmasta yli 300, Suomesta noin 70. Rouskuja on hyvin monen kokoisia ja -värisiä. Rouskut kasvavat pääasiassa metsässä, usein puiden juurisieninä. Elo-syyskuu on parasta rouskuaikaa.

Yleisinä ja satoisina rouskut ovat suosittuja ruokasieniä, joitain lajeja pidetään jopa herkullisina. Monet rouskut ovat kuitenkin sellaisinaan kirpeitä tai lievästi myrkyllisiä aiheuttaen vatsanväänteitä, ja ne on ryöpättävä ennen syömistä. Lakritsirouskun lievähkö myrkky ei välttämättä poistu ryöppäämällä, joten sen käyttämistä ei suositella. Lakritsirouskun tunnistaa kuitenkin helposti siitä, että sen maitiaisneste on kirkasta, eikä maitomaisen valkoista. Mustarouskun on epäilty olevan karsinogeeninen.

Ruoka- ja kauppasienet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauppasienet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa elintarviketurvallisuusvirasto Eviran määräyksellä 3/2007 on haaparousku (Lactarius trivialis), kangasrousku (Lactarius rufus) ja karvarousku (Lactarius torminosus) määritelty kauppasieniksi.[2] Kyseinen määräys oli voimassa 1.7.2012 saakka, jolloin kauppasieniasetus kumottiin. Tämän jälkeen Evira on pitänyt listaa suositeltavista sienistä.[3]

Muut ruokasienet kuin kauppasienet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruokasieniä, joita ei ole määritelty kauppasieniksi ovat mm.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Taksonomian lähde: Index Fungorum Luettu 3.9.2008
  2. Evira
  3. [www.evira.portal.fi/elintarvikkeet/valmistus+ja+myynti/kasvikset/ruokasienet/kauppasienet Kauppasienet] Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Viitattu 25.10.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä sieniin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.